Persoonlijke instellingen

Bevestigen van bedrading

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Bij het bedraden van de diverse componenten onder de treintafel of de module (zoals voedingen, wisselaandrijvingen, bezetmeldprinten, schakeldecoders e.d.) moeten we de bedrading van de ene component naar de andere voeren. Om dit op gemakkelijke en nette wijze te doen, kunnen we o.a. gebruikmaken van Tie Wraps, bindruggen, kabelslangen, draadklemmen en/of bedradingkokers.

Kabelbinder 542309-8A.gif Plakvoetje 541267-89.png Plakvoetje 540502-8A.gif Klittenbandkabelbinder 533608-89.png
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02 Afbeelding: 03 Afbeelding: 04
Kabelbinder 542309-8A Montagevoetje 541267-89 Montagevoetje 540502-8A Klittenband kabelbinder 542309-8A
Bron: Conrad.nl . Bron: Conrad.nl . Bron: Conrad.nl Bron: Conrad.nl


Tie Wraps

De Tie Wrap (Engelse benaming, spreek uit: tai rep) is een kunststof kabelbinder (zie: foto 01), die eenvoudig om de kabelboom gelegd wordt, waarna deze d.m.v. een snelsluiting geborgd wordt. Het overtollige materiaal van de Tie Wrap kan daarna met een zijkniptang afgeknipt worden. Het eindresultaat is een nette kabelboom. Nu willen we dat de kabelboom onder de tafel op zijn plaats blijft. Daarvoor kunnen we gebruikmaken van zogenaamde montagevoetjes. Dit zijn vierkante stukjes kunststof die aan één zijde voorzien zijn van een zelfklevende laag. Aan de andere zijde zit een oogje waar de Tie Wrap doorheen gestoken wordt. Door op geschikte afstanden een dergelijk montagevoetje te plaatsen, kunnen we de kabelboom stevig bevestigen onder de treintafel of de module.
De voetjes zijn verkrijgbaar in een standaard uitvoering (zie: foto 02), en een duurdere uitvoering met draaibaar oog (zie: foto 03).
Inplaats van de originele benaming Tie Wrap wordt een veelvoud aan namen voor dit product gebruikt, zoals: Tierap, Tierip, Tierib, Tiewrap, Tie-wrap, Tywrap, Ty-Wrap, Fast-Strap, Cable Tie, Kabelbinder, Bundelbandje, Colson-bandje, Colsonstrip en Velcro Strap.


Klittenband kabelbinders

We kunnen voor het bundelen van de bedrading ook gebruikmaken van klittenband kabelbinders (zie: foto 04). Deze worden om de bundel gewikkeld en eenvoudig vastgedrukt. Werkt nog sneller dan Tie Wraps.

W dec bindrug.gif Kabelslang 775186-89.jpg
Afbeelding: 05 Afbeelding: 06
Bedrading in bindrug Kabelslang 775186-89
Foto gemaakt door: Fred Eikelboom. Bron: Conrad.nl


Bindruggen

De bedrading wordt in de bindrug aangebracht (zie: foto 05), waardoor de kabelboom er netjes en verzorgd uitziet. Bindruggen zijn verkrijgbaar in diverse diameters bij o.a. de betere boekhandel.


Kabelslangen

Deze lijken veel op de bindruggen. De bedrading wordt in de kabelslang aangebracht (zie foto 06), met als resultaat een nette kabelboom.

P5224744.JPG PC163928.JPG
Afbeelding: 07 Afbeelding: 08
Draadklemmen onder de treintafel Voorraadje draadklemmen, art.nr. 211035-89
Foto gemaakt door: Ronald Koerts Foto gemaakt door: Ronald Koerts


Draadklemmen

Voor het bevestigen van de bedrading kunnen we ook gebruikmaken van de draadklemmen, zoals op foto 07 te zien is. Hiermee kunnen we ook een netjes uitziende bedrading aanleggen. In elke klemstrip kunnen 12 draden geklemd worden. De draadklemmen kunnen door lijmen of d.m.v schroeven bevestigd worden.


Bedradingkokers

Willen we het nog mooier en gemakkelijker doen, dan kunnen we gebruikmaken van de professionele bedradingkokers (in de volksmond vaak abusievelijk 'kabelgoten' genoemd) die in de elektrotechnische-industrie toegepast worden (zie: foto 07). De firma Attema heeft diverse bedradingkokers in het assortiment. De kokers zijn verkrijgbaar in breedtes van 16 mm tot 100 mm en in diverse hoogtes.
Werkwijze: bedradinggoot monteren onder de treintafel of de module. Vòòr het aanbrengen van de bedrading verwijderen we eerst het deksel. Daarna leiden we de bedrading door de koker en wanneer alles gereed is, drukken we het deksel weer op de koker.

klein klein
Afbeelding: 09 Afbeelding: 10
Kabelkoker_543132-89 Aanpassing aan bedradingkoker
Bron: Conrad.nl Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom


Wanneer we de bedradingkoker onder de treintafel gemonteerd hebben en het deksel er af is, komen we het probleem tegen dat de bedrading waar we mee bezig zijn, weer (gedeeltelijk) uit de bedradingkoker valt. Dit is zeer eenvoudig op te lossen door vòòrdat we de koker onder de tafel bevestigen een paar tegenoverliggende ribben naar binnen om te buigen (zie: tekening 08). Wanneer we dit met ongeveer 15 cm. tussenafstand over de hele lengte van de koker doen, verkrijgen we in de bedradingkoker een aantal handige steunen voor de losse bedrading. De bedrading kan zeer eenvoudig door de openingen tussen de beide omgebogen ribben geleid worden. Wanneer daarna de draad strakker getrokken wordt, kan deze er niet meer uitvallen.
Voor een aantal voorbeelden van het toepassen van bedradingkokers, zie onderstaande links.


Meer informatie

Encyclopedie: Meer bevestigings-mogelijkheden voor bedrading
Beneluxspoor.net
over de toepassing van draadklemmen.
Externe websites:
Draadklemmen.
Kabelbinder.
Kabelbinder met klittenband.
Kabelslang.
Montagevoetje, standaard uitvoering.
Montagevoetje, uitvoering met draaibaar oog.
Montage van bedradingskokers.
Informatie over de montage van bedradingsgoten.
Leverancier bedradingkokers:
Bedradingsgoten.



Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie