Persoonlijke instellingen

Straatmeubilair

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Straatmeubilair

Het is de aankleding van iedere modelbaan: het straatmeubilair. Het is de verzamelnaam voor veel elementen die in de openbare ruimte staan. Zonder deze elementen is een weg, dorp of stad niet compleet. We kunnen daarbij denken aan banken, afvalbakken, bloembakken, ABRI's, borden, kasten, enzovoort. Hieronder geven we een klein overzicht van veel bekende elementen.

Banken

Dit is een onderdeel dat van heel simpel tot zeer uitgebreid te verkrijgen is. Er zijn banken met een leuning of zonder leuning. Het materiaal kan staal, hout, beton of kunststof zijn of een combinatie van deze materialen.

Afvalbakken

Oftewel de vuilnisbak. Deze staat ook op diverse plaatsen in het straatbeeld, meestal in combinatie met een bank. Ze zijn ook vinden op "logische" plaatsen, zoals bij trappen en bij ingangen van gebouwen.

Bloembakken

Deze bestaan in verschillende vormen en maten. De meeste zijn uitgevoerd in beton. Ze geven een fleurige aanblik op de modelbaan, ze zijn vrij eenvoudig zelf te maken.

ABRI's

De technische naam voor het bekende wachthuisje bij de bushalte of op het perron bij kleine stations. In Nederland zijn de huidige ABRI's meestal van glas en metaal. In Duitsland komen we nog gemetselde- en vakwerkABRI's tegen.

Borden

Bij borden zijn een aantal vormen te onderscheiden, namelijk de verkeersborden, de bewegwijzering en de reclameborden:

SM-01.jpg
Afbeelding: 01
Voorbeeld van bewegwijzering in model
Foto gemaakt door: Gebruiker Beneluxspoor.net: Sobat Kras
  • Verkeersborden
    Dit zijn de borden die het verkeer regelen, zoals stopborden, voorrangsborden en borden met de snelheidsaanduiding. In Nederland hebben borden verschillende afmetingen. Een bord in de bebouwde kom (dorp of stad), is kleiner dan een bord langs de autosnelweg.
  • Bewegwijzering
    In Nederland is de bekendste bewegwijzering de blauwe borden met de witte letters. Vroeger werden deze (in opdracht van de overheid) door de ANWB geplaatst en onderhouden, tegenwoordig doet de overheid dit zelf.
  • Reclameborden
    Deze zien we in het huidige landschap steeds meer. De ondernemer wil natuurlijk zijn bedrijf of product onder de aandacht brengen.

Lichtmasten

Ofwel de straatverlichting. Er zijn veel fabrikanten die kant-en-klare lichtmasten leveren, die zo op de baan gemonteerd kunnen worden. Daarnaast kunnen we ze ook zelf bouwen. Zie het artikel Seinen, overwegen en verlichting.

Glasbakken

Op strategische punten in een woonwijk staan glas- en oudpapier bakken. De strategische punten zijn meestal parkeerplaatsen van winkels of bij een wijkcentrum.
In model werden ze geleverd door "Mastica" en deze zijn soms nog te vinden op beurzen.

Kasten

Steeds vaker zien we aan de zijkant van de weg en het trottoir kleine kasten staan. Deze kasten bevatten meestal apparatuur om zaken te regelen, zoals verkeerslichten, telefoon, televisie, riolering, enzovoort.

SM-02.jpg
Afbeelding: 02
CAI-kastje in model
Bron: Foto van het Forum Beneluxspoor.net
  • Telecom-kast
    Kastjes die zorgen voor de telefoonlijnen naar de woningen. Deze kastjes staan meestal op centrale punt in een wijk;
  • CAI-kast
    Kastjes voor de CAI, de televisiekabels. Deze kastjes staan op regelmatige afstanden in de wijk, net naast de weg of het trottoir;
  • Drukriool-kastjes
    Veel van deze kastjes zijn te herkennen aan de rode lamp op de kast. Zij staan vooral in de buitengebieden. De kastjes zorgen ervoor dat het afvalwater van de bedrijven en woningen naar de rioolwaterzuivering gepompt wordt;
  • Regelkast verkeerslichten
    Ieder verkeerslicht heeft een grote kast staan voor de apparatuur die de verkeerslichten regelt. Deze kasten staan meestal in de directe nabijheid van de verkeerslichten.

Telefooncellen

In Nederland is dit een uitstervend onderdeel van het straatbeeld. Door de opkomst van de mobiele telefoon is de verplichting om per 5000 inwoners een telefooncel te plaatsen, opgeheven. Daardoor zullen de meeste telefooncellen uit het straatbeeld verdwijnen. Meer informatie is op "nl.wikipedia.org" te vinden.

SM-03.jpg
Afbeelding: 03
Telefooncel in model
Bron: Foto van het Forum Beneluxspoor.net

Fontein of waterput

In Nederland niet echt heel populair maar in de Alpenlanden wel. Daar heeft bijna ieder dorpsplein, naast het standbeeld, ook een fontein of een waterput.

Telegraafpalen/elektriciteitspalen

Deze komen in Nederland op een enkele plaats nog voor, ergens in de buurt van Lopik en in het noorden van het land. In Duitsland en België worden de elektriciteitskabels nog steeds boven de grond aangelegd en -gehouden.

SM-04.jpg
Afbeelding: 04
Telegraafpalen in model
Foto gemaakt door: Jan Bennink

Zelfbouw?

Het zelf bouwen van bepaalde onderdelen, zoals verkeersborden, kasten, telegraafpalen en/of lichtmasten is meestal geen probleem. Daarnaast wordt veel "Duits" meubilair aangepast aan de Nederlandse situatie.

Zelf verkeersborden maken

Verkeersborden zijn heel eenvoudig zelf te maken. In het artikel Eenvoudig verkeersborden maken staat een handleiding hoe we zelf eenvoudig verkeersborden kunnen maken.

Leveranciers

Straatmeubilair wordt geleverd door zowel de grote leveranciers als kleinserie-fabrikanten. Meestal leveren die de Duitse uitvoering. Artitec is een Nederlandse fabrikant, die ook Nederlands straatmeubilair maakt. Op beurzen zijn ook wel kleine pakketten te vinden van straatmeubilair, zoals glasbakken en telefooncellen.


Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over telegraafpalen.
Externe websites:
Arjen Sprengers. Verkeerszuilen in schaal H0.
Nederlandse verkeersborden.
Meer over de telefooncel.
Een klein overzicht van leveranciers:



Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 


Laatste wijziging: 18 nov 2023 10:52 (CET)