Persoonlijke instellingen

Basisvormen modelbanen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt - Update door Fred Eikelboom


Inleiding

Er zijn een aantal basisvormen voor een modelbaan. Sommige hebben een combinatie van basisvormen die dan één baan vormen. De basisvormen zijn:


Het ovaal

Ovaal9rc.gif
Afbeelding: 01
Het ovaal
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt


Het ovaal wordt vaak verguisd. 'Treinen zouden alleen maar domme rondjes' rijden. Toch kan een ovaal bruikbaar zijn, wanneer u zich richt op het zichtbare diorama. (zie: het groene deel).

In het onzichtbare deel kunnen treinen verstopt worden, achter de coulissen.
Afhankelijk van de ruimte kunnen hier opstelsporen worden ondergebracht. Het diorama bevat een klein spoorfragment dat zoveel mogelijk de werkelijkheid benaderd. De banen met een Ovaal als basisvorm zullen over het algemeen vrij klein zijn.


Het gevouwen ovaal

Ovaal28no.gif
Afbeelding: 02
Het gevouwen ovaal
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt


Een variatie op het ovaal, is het gevouwen ovaal. Hierdoor is het mogelijk een diagonaal diorama te bouwen. Zeker wanneer u over een behoorlijke lengte beschikt, kan dit een interessante variant zijn. De opstelsporen vinden in deze variant hun plaats op het 'benedenniveau'. Deze variant leent zich al snel voor wat langere treinen.


Het hondenbot

Hondenbot8ge.gif
Afbeelding: 03
Het hondenbot
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt


Een andere variatie op het ovaal is de Hondenbotvariant.
Deze variant is uitstekend geschikt voor lange dubbelsporige modelbanen. De treinen verdwijnen aan weerskanten en rijden door een zogenaamde keerlus. Er zullen mensen zijn die het niet natuurlijk vinden om een trein die 'wegrijdt' vrijwel onmiddellijk weer terug te zien keren. Maar bedenk wel dat het bij een diorama vooral gaat om het zo natuurgetrouw mogelijk uitwerken van het 'groene deel'.


De pendelbaan

Pendelbaan2vj.gif
Afbeelding: 04
De Pendelbaan
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt


Een totaal andere benadering is de zogenaamde Pendelbaan. Dit is een combinatie van twee zogenaamde kopstations, vaak verbonden door een enkelsporig baanvak. De lengte van het baanvak is uiteraard afhankelijk van de ruimte die u in uw hobbykamer ter beschikking heeft. Meestal wordt één van de beide kopstations opgenomen in het niet zichtbare deel. De pendelbaan-variant is vooral erg populair in Engeland.
Sommige centrales bieden de mogelijkheid van pendelbaan-aansturing. Voor de pendelbaan kunt u ook gebruik maken van het ABC-systeem of gebruik maken van een pendelautomaat. Zie ook 'Meer informatie'.


Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over opstelsporen.
over pendelbaanbesturing.
over pendelbaanbesturing met het ABC-systeem.
Externe websites:
Pendelautomaat voor DC (analoog)
Pendelautomaat voor DCC (digitaal)
Informatie over rem/stop-systemen (o.a. ABC).
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie