Persoonlijke instellingen

Beheer

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hulp over MediaWiki

Editing Hulp (bij bewerkingen)
Spelling
Diversen
MediaWiki Configuratie

MediaWiki:Common.css

Raadpleeg de handleiding voor informatie over het gebruik van de wikisoftware.


Upgrade van de Mediawiki/PHP software

Bericht van 12 nov 2016 van Renée: 'Fred/Dick, Ik ga mediawiki opnieuw installeren. De test database converteren, bnls skin overzetten en evt aanpassen en extensies opnieuw installeren.

Daarna wordt test eenmalig volledig gekopieerd naar prod. de oude prod versie database blijft bestaan, dus daarna het aantal hits even met het handje aanpassen.

Dit zal zeker een week gaan duren verwacht ik, gezien alles in de late avonduurtjes moet gebeuren. We gaan een mega upgrade doen, van 1.15.1 naar 1.26.4, dus verwacht wel wat tegenvallers.'


Pagina hernoemen in de encyclopedie

(dit komt uit een andere Wiki (welke weet ik niet meer. :-( Vond ik terug op mijn externe harddisk.
'Soms is het nodig om een pagina te hernoemen. Misschien vanwege een spelfout, of omdat het niet aan de Naamgeving van artikelen van de Wiki voldoet, of de pagina is per ongeluk in de verkeerde 'naam-ruimtes' gecreëerd. Wat de reden ook is, het hernoemen (of verplaatsen) van een pagina gaat als volgt:

Ga naar de pagina zoals die nu bestaat.
Klik op de 'Hernoem' button.
Vul op het dan getoonde formulier, de titel van de nieuwe pagina in, zonder de rechte haakjes ("[[]]").
Tenzij er een hele goede reden is, laat het vinkje in de Move 'talk page' checkbox aanstaan.
Klik op de 'Hernoem' button.
Ga naar de overlegpagina voor de nieuwe pagina, en voeg een noot toe met uitleg waarom de pagina is verplaatst.

De oude naam wordt bewaard als een 'redirect' (doorverwijzing) pagina. De links naar de oude pagina worden automatisch doorgelinkt naar de nieuwe pagina. Toch, ga a.u.b naar de pagina's die een link hebben naar de oude pagina, (te zien in de overzichtspagina) en corrigeer de oude, foute links in de nieuwe link.
Ga naar de nieuwe pagina en klik aan de linkerkant op 'Verwijzingen naar deze pagina'. Hiermee krijg je te zien welke artikelen in de Wiki naar deze pagina verwijzen. De oude naam van de pagina wordt getoond als een redirect pagina en de verwijzingen naar de oude naam van de pagina worden daar onder getoond.'


Hierboven wordt dus aangeraden om, ondanks de verwijspagina, alle verwijzingen naar de oude pagina te wijzigen, zodat ze rechtstreeks naar de nieuwe pagina wijzen. Wat ze echter vergeten is, dat daarna in het systeem een lege pagina achterblijft, met daarop de doorverwijzingstekst. En die moet dan naderhand opgeruimd worden (wat dus prompt vergeten wordt).

Ik heb daarom al in den beginne van de encyclopedie (medio 2011) mezelf aangewend om een stukje handeling om te draaien. Ik verwijder, meteen na het hernoemen, de 'doorverwijzingstekst' uit de doorverwijspagina, en vervang deze door de tekst 'Kan verwijderd worden'.
Daarna ga ik naar Speciale pagina's. Klik op 'Niet-bestaande pagina's met verwijzingen', en kan dan precies zien welke links naar de nieuwe pagina aangepast moeten worden (heeft meteen als voordeel dat eventuele andere foute doorverwijzingen naar andere pagina's meteen boven water komen).
Nadat het hernoemen en ook het aanpassen van alle links gereed is, even een berichtje naar systeembeheer of naar mij of ze de overbodige spullen op willen ruimen, en het systeem is weer foutloos.

Fred.

EDIT