Persoonlijke instellingen

Geoplan

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


In het echt

Een geoplan is een plan betreffende de indeling van het landschap. Met een 'deftig' woord wordt dit 'planologie' genoemd. Planologie kijkt naar de inrichting van de ruimte, de ruimtelijke ordening, en hoe deze met beleid kan worden verbeterd. Planologen stellen bijvoorbeeld bestemmingsplannen, structuurvisies en/of tracébesluiten op. In werkelijkeid krijgt de planoloog te maken met het inplannen van tunnels, tunnelbakken, ingravingen, bruggen voor het wegverkeer, spoorbruggen, viaducten en/of spoordijken bij het aanleggen van een tracé. Bij het inplannen van een tracé heeft de planoloog dus te maken met bestaand landschap en bestaande bebouwing, en moet hij daarmee zo veel mogelijk rekening houden.


Planologie op de modelspoorbaan

Bij het aanleggen van de modelspoorbaan is ook sprake van planologie. Op de modelspoorbaan hebben we echter niet te maken met 'wat was er eerst', om de simpele reden dat er geen bestaand landschap is, waar u rekening mee moet houden. Om een modelbaan echter een beetje natuurgetrouw te laten overkomen, dient u wél het voorbeeld in beschouwing te nemen.


De planning

Als eerste kijkt u naar de beschikbare ruimte (bijv. een zolderkamer). Daarna bepaald u hoe groot de treintafel kan (of mag) worden. Hier hebt u te maken met de beschikbare ruimte. Daarna gaat u kijken welk thema u uit wilt beelden. Daarna gaat u, met in het achterhoofd de indeling van de bebouwing en het landschap, een baanplan ontwerpen. Dit baanplan moet dan weer in de beschikbare ruimte passen. En de bebouwing en het landschap moet dan weer aansluiten op het sporenverloop. Ook moet u rekening houden met het wegenplan, wanneer u bewegende wegvoertuigen op uw baan wilt en dus met een Car-system wilt gaan werken.
Kortom, het is nog een aardig klusje om alles goed in het geheel in te passen.

Het budget

Wat u ook niet moet vergeten is uw budget, ofwel 'hoe dik is uw portemonnee'. U kunt wel een hele grote baan willen aanleggen en alles automatiseren en/of digitaliseren, maar het moet natuurlijk wel haalbare kaart zijn. Anders loopt u het risico dat u met een half afgebouwde baan zit (zie ook: 'Haalbaarheid/Begroting' bij 'Meer informatie'.

Op de volgende pagina's kunt u meer informatie vinden over dit onderwerp (zie ook: 'Meer informatie').


Meer informatie

Encyclopedie:
Bewegende wegvoertuigen op de modelbaan.


BronnenHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie