Persoonlijke instellingen

Thema kiezen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


Thema

Doelloos 'rondjes rijden' zal snel gaan vervelen. Beter is het om een thema te kiezen; personentreinen laten stoppen bij een halteplaats, rangeren met goederentreinen bij een laad- en losperron of een haventerrein.

Afhankelijk van de ruimte die u ter beschikking heeft, kunt u altijd een passend thema kiezen. Natuurlijk leent niet elke baan zich voor een groot station, maar een kleinschalige halteplaats aan een enkel- of dubbelsporig baanvak is natuurlijk altijd mogelijk.

Een interessant thema is een industrieterrein. Het biedt vele mogelijkheden. Goederen worden af- en aangevoerd, al-dan-niet met gebruikmaking van rangeerlocs om te rangeren en opstelsporen om treinen samen te stellen. Vooral een industriecomplex in combinatie met een haven geeft de nodige bedrijvigheid.

Van belang is echter dat alle treinen een doel moeten hebben om van punt A naar punt B te rijden. Hebt u eenmaal voor een bepaald thema gekozen, bepaal dan pas welk rijdend materieel daar bij hoort.


Echte emplacementen

Een aardige manier om stukjes van het Nederlandse Spoorbedrijf te analyseren, is een bezoekje te brengen aan sporenplan.nl (zie: 'Meer informatie).

Op die site kunt u zeer veel voorbeelden vinden van echte baanvakken, stationsemplacementen en rangeerterreinen. Niet om zo maar te kopiëren, maar om inspiratie op te doen. Want deze emplacementen zullen in de meeste schalen veel te groot uitvallen. Maar wellicht is er een interessant stukje te vinden…

Hieronder geven we u enkele voorbeelden:

HvH.png Helmond.jpg Tiel.jpg
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02 Afbeelding: 03
Emplacement Hoek van Holland Emplacement Helmond Emplacement Tiel
Bron: Sporenplan.nl Bron: Sporenplan.nl Bron: Sporenplan.nlMeer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over opstelsporen
Externe website:
Veel voorbeelden van sporenplannen.
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie