Persoonlijke instellingen

Uitleg van onderwerpen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Klik op de pijl links-boven om terug te gaan naar de vorige pagina.

CDU

(Eng). Capacitor Discharge Unit Afgekort: CDU. In het Nederlands: Condensator ontlading eenheid.
Wordt gebruikt om wissels beter/betrouwbaar om te laten gaan. Het principe van de CDU is, dat een elco geladen wordt en dat de opgeladen CDU zich ontlaadt, zodra deze verbonden wordt met een wisselspoel en die de volle laag geeft. Daarna laadt de condensator in de CDU zich weer op voor de volgende keer. Hierbij is het stroomverbruik minimaal.
Samengevat; de CDU zorgt er dus voor dat de spoel van het wissel een kortstondige hoge stroomsterkte krijgt en daardoor veel betrouwbaarder omgaat.

Let op bij wisselaansturing met reedcontacten

Wanneer u reedcontacten in de baan heeft en hiermee rechtstreeks wisselspoelen van spanning voorziet, zal in de meeste gevallen de toepassing van een relais tussen de CDU en de wisselspoelen noodzakelijk zijn. Anders bestaat de grote kans dat de reedcontacten binnen zeer korte tijd defect raken door de (door een CDU) geleverde hoge stroomsterkte!

Wissels met eindafschakeling

Bij gebruik van een CDU is het gebruik van wisselaandrijvingen met eind-afschakeling niet nodig. De ontladingstijd van de CDU is maar heel kort en kan dus de wisselspoelen niet beschadigen.


Laatste wijziging: 2 dec 2017 14:50 (CET)

Hoofdpagina