Persoonlijke instellingen

Zelfbouw seinpost: verschil tussen versies

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 9: Regel 9:
 
}}
 
}}
 
{{Inhoudsopgave|Links|Klein}}
 
{{Inhoudsopgave|Links|Klein}}
 +
'''Wordt aan gewerkt door Hans'''
  
 +
=== Post T ===
  
 +
 +
Post T is de benaming voor de ruimte op een Nederlands spoorwegstation waarin zich de railverkeersleiding bevindt. Van hieruit bedient de treindienstleider de seinen en wissels op het station. Vandaar post T, van treindienstleider. De post is vaak in een toren ondergebracht of voorheen ook in een uitbouw van het stationsgebouw aan de perronzijde, om goed overzicht te kunnen hebben over het emplacement. Wanneer een emplacement te groot is om vanuit één post overzien te worden, waren er vaak extra posten. In de tijd van de klassieke beveiliging kon de afstand van de post tot de wissels en (arm)seinen niet te groot zijn, vanwege de maximale lengte van de trekdraden. Dan werd een deel van het station vanuit een extra post bediend. Deze heette dan Post gevolgd door een Romeins cijfer of een letter, dus te beginnen bij Post I of Post A. Deze posten kregen de instructies van Post T. Met de invoering van de NX-beveiliging en Centrale Verkeersleiding (CVL) verdwenen de meeste posten, inclusief Post T.
 +
Weinig stations hebben tegenwoordig nog een eigen Post T: de verkeersleiding van Prorail zit op enkele centrale locaties (VL-posten), van waaruit een groot aantal stations wordt bediend.
  
  
Regel 19: Regel 24:
  
  
'''Wordt aan gewerkt door Hans'''
 
  
  

Versie van 2 jan 2012 om 16:59

Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


Wordt aan gewerkt door Hans

Post T

Post T is de benaming voor de ruimte op een Nederlands spoorwegstation waarin zich de railverkeersleiding bevindt. Van hieruit bedient de treindienstleider de seinen en wissels op het station. Vandaar post T, van treindienstleider. De post is vaak in een toren ondergebracht of voorheen ook in een uitbouw van het stationsgebouw aan de perronzijde, om goed overzicht te kunnen hebben over het emplacement. Wanneer een emplacement te groot is om vanuit één post overzien te worden, waren er vaak extra posten. In de tijd van de klassieke beveiliging kon de afstand van de post tot de wissels en (arm)seinen niet te groot zijn, vanwege de maximale lengte van de trekdraden. Dan werd een deel van het station vanuit een extra post bediend. Deze heette dan Post gevolgd door een Romeins cijfer of een letter, dus te beginnen bij Post I of Post A. Deze posten kregen de instructies van Post T. Met de invoering van de NX-beveiliging en Centrale Verkeersleiding (CVL) verdwenen de meeste posten, inclusief Post T. Weinig stations hebben tegenwoordig nog een eigen Post T: de verkeersleiding van Prorail zit op enkele centrale locaties (VL-posten), van waaruit een groot aantal stations wordt bediend.









Meer informatie

Hieronder vinden we een overzicht van links naar andere websites over dit onderwerp:

Sjabloon:Link externSjabloon:Link externSjabloon:Link externSjabloon:Link extern
Encyclopedie:



Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie