Het gereedschap van de modelspoorderUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Dick van der Knaap
Het gereedschap van de modelspoorderAls modelspoorder kunt u zichzelf van vele gereedschappen voorzien; er is genoeg keuze. Echter, om met modelspoor te beginnen, heeft u niet zo erg veel nodig. Ook hierbij geldt, dat u simpel begint en langzaam uitbreidt.
Lineaal. Schaf gelijk een stalen exemplaar aan, waarlangs u kunt snijden met een scherp mes. Lijmen. Er zijn lijmen mét en zónder oplosmiddel. De keuze hangt sterk af van de te verlijmen stoffen. Styropor bijvoorbeeld verdraagt geen oplosmiddelen. Voor de meeste werkzaamheden kunt u alleslijm, houtlijm of secondenlijm gebruiken. Zo mogelijk doet u eerst een proefje. Spijkers, schroeven en deuvels, hebt u soms nodig. Een paar maten zijn meestal voldoende voor het werk. Een hamer hebt u zelden nodig. Maar wanneer een klopje dan toch nodig is, kan daarvoor vaak al een licht hamertje gebruikt worden (50-100 grams kop).
Decoupeerzaag. Die heeft u bij het maken van een onderbouw voor uw baan nog wel eens nodig. Koop een dergelijk apparaat in de uitverkoop. (50-100 grams kop). Een boormachine met inschakelbaar klopboormechanisme, is in de beginfase van de bouw van een modelbaan zéér bruikbaar. Daarvoor geldt hetzelfde; besteed er niet te veel geld aan.
Soldeerbenodigdheden
Soldeerbout. Deze kan in principe heel eenvoudig zijn. Neem er één van ongeveer 40 Watt, zwaarder is onnodig. Een soldeerstation behoort al tot de 'luxe' voorzieningen.
TangenVooreerst heeft u genoeg aan een combinatietang, dus met platte bek en tevens geschikt om elektriciteitsdraad te knippen.
Plakband, het liefst in een paar verschillende kleuren. Klein elektrisch materiaal, zoals kroonsteentjes en banaanstekkertjes komen altijd van pas.
Penselen en platte kwastjes. Enkele goedkope penselen en kwastjes zijn om te beginnen ruim voldoende. De eerste verflagen kunt u ermee aanbrengen, stof laat zich met een platte kwast met zachte haren gemakkelijk verwijderen, een harde platte kwast maakt het aanbrengen van een ballastbed gemakkelijker.
Paletmesjes, kleine plamuurmesjes om gips uit te smeren en in vorm te brengen.
Messen. Ook hier kan de koopjesbak van de bouwmarkt uitkomst bieden, vaak in de vorm van afbreekmesjes of Stanleymessen. Hoofdzaak is, dat ze scherp zijn. Pincetten. Met kromme punt, om kleine voorwerpjes te kunnen pakken en op hun plaats brengen. Postzegelpincetten zijn door hun platte, brede bek weinig bruikbaar.
Ook Zwitserse zakmessen zijn vaak erg handig. Een schuifmaat, komt vaak van pas, bijvoorbeeld om de afstand tussen de binnenkanten van de wielen te meten. Die is vaak onjuist, en dat kan de oorzaak zijn van onverklaarbare ontsporingen.
|