Persoonlijke instellingen

Basisvormen modelbanen: verschil tussen versies

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
Regel 3: Regel 3:
 
<small>Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt</small></small>
 
<small>Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt</small></small>
 
----
 
----
 +
 +
 +
 +
>>> In bewerking door Fred. 24-2. 18:22 uur.<<<
 +
 +
  
 
'''Het ovaal'''
 
'''Het ovaal'''

Versie van 24 feb 2010 om 18:22

E03.03 - Beschikbare ruimte - Vorige | Volgende - E03.05 - Haalbaarheid/Begroting

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt>>> In bewerking door Fred. 24-2. 18:22 uur.<<<


Het ovaal

Ovaal9rc.gif

Het ovaal wordt vaak verguisd. ‘Treinen zouden alleen maar domme rondjes’ rijden. Toch kan een ovaal bruikbaar zijn. Als u zich richt op het zichtbare diorama. (Zie het groene deel).

In het onzichtbare deel kunnen treinen verstopt worden, achter coulissen. Afhankelijk van de ruimte kunnen hier opstelsporen worden ondergebracht. Het diorama bevat een klein spoorfragment dat zoveel mogelijk de werkelijkheid benaderd. De banen met een Ovaal als basisvorm zullen over het algemeen vrij klein zijn.

Het gevouwen ovaal

Ovaal28no.gif

Een variatie op het ovaal is de gevouwen variant. Hierdoor is het mogelijk een diagonaal diorama te bouwen. Zeker wanneer men over een behoorlijke lengte beschikt, kan dit een interessante variant zijn. De opstelsporen vinden in deze variant hun plaats op het 'benedenniveau'. Deze variant leent zich al snel voor wat langere treinen.

Het hondenbot

Hondenbot8ge.gif

Een andere variatie op het ovaal is de Hondenbot variant.
Deze variant is uitstekend geschikt voor lange dubbelsporige modelbanen. De treinen verdwijnen aan weerskanten en rijden door een zogenaamde keerlus. Er zullen mensen zijn die het niet natuurlijk vinden om een trein die 'wegrijdt' vrijwel onmiddellijk weer terug te zien keren. Maar bedenk dat het bij een diorama vooral gaat om het zo natuurgetrouw mogelijk uitwerken van het ‘groene deel’.

De pendelbaan

Pendelbaan2vj.gif

Een totaal andere benadering is de zogenaamde Pendelbaan. Dit is een combinatie van twee zogenaamde kopstations, vaak verbonden door een enkelbaans baanvak. De lengte van het baanvak is uiteraard afhankelijk van de ruimte die u in uw hobbykamer ter beschikking heeft. Meestal wordt een van de beide kopstations opgenomen in het niet zichtbare deel. De pendelbaan variant is met name erg populair in Engeland.


E03.03 - Beschikbare ruimte - Vorige | Volgende - E03.05 - Haalbaarheid/Begroting