Persoonlijke instellingen

Beschikbare ruimte

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 24 feb 2010 om 17:40
Ga naar: navigatie, zoeken
E03.02 - Een realistisch ontwerp - Vorige | Volgende - E03.04 - Basisvormen modelbanen

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt



>>> In bewerking door Fred. 24-2. 17:27 uur.<<<


De manier waarop u de modeltreinhobby vorm kunt geven, hangt voor een groot deel af van de ruimte waarover u kunt beschikken. Een aparte treinkamer is natuurlijk verreweg het beste.
In dat geval kunt u een baan aanleggen langs de wanden van de kamer, zodat u een heel traject kunt afleggen. Bij een baan die helemaal rondloopt, moet er wel een onderbreking gemaakt worden bij de deur! U kunt er bijvoorbeeld een brug aanleggen. Door deze uitneembaar te maken, is een vrije entree echter geen probleem. Ook kunt u kiezen voor een U-vormige baan. Aan de ene zijde maakt u een kopstation en aan de andere een locomotiefdepot. Er zijn natuurlijk heel veel variaties mogelijk.

De meeste hobbyisten moeten echter woekeren met de ruimte. Hoewel, het blijkt dat voor elke ruimte een geschikt baanplan te realiseren is. Modelbanen kunnen immers heel erg klein zijn, tot enorm groot en uitgebreid. Regelmatig zijn er fraaie baanplannen te vinden in de vakbladen. Waar een wil is, is een modelbaan!

Tafela9sl.gifTafelb5wr.gifTafelc0jf.gif
Figuur 1Figuur 2Figuur 3


Afhankelijk van de ruimte in een (lege) slaapkamer, kelder of ruime zolder, kunt u daarbij kiezen voor een baan op een gesloten vlak (figuur 1), of een baan langs de wanden van de kamer (figuur 2 en figuur 3).

Als de modelbaan met een gesloten vlak tegen een wand geplaatst is, raden we u aan de diepte niet groter te maken dan maximaal 1.00 m. Deze diepte is de afstand die we nodig hebben om alles goed te kunnen bereiken. Maken we de diepte te groot, dan krijgen we daar later problemen mee.
Bij banen langs de wand houdt men over het algemeen een diepte aan van maximaal 0,60 m.

Maar..., zult u zeggen:hoe moet dat nu?
Een echt spoortraject heeft van die enorm lange rechte baanvakken, in een opmerkelijk vaak lege omgeving. En bogen? Ze lijken eigenlijk helemaal afwezig, en als ze al voorkomen, zijn ze zo ruim dat nabouwen op een modelbaan weinig zin zal hebben. De oplossing van dit dilemma is het werken met een diorama: een zichtbaar stuk van je modelbaan. In de volgende rubriek bespreken we een aantal veel voorkomende basisvormen.

Voor meer informatie over baanplannen, kunt u ook de voorbeeldbaanplannen raadplegen.


E03.02 - Een realistisch ontwerp - Vorige | Volgende - E03.04 - Basisvormen modelbanen