Persoonlijke instellingen

Beschikbare ruimte

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Rkoerts (overleg | bijdragen) op 25 jan 2012 om 11:16
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: Hans van de Burgt en Ronald KoertsInleiding

Het is altijd woekeren met de ruimte. Een grote ruimte voor de hobby heeft niet iedereen tot zijn/haar beschikking. Meestal is het dan een compromis tussen het baanplan en de beschikbare ruimte. Het kan zelfs zo zijn dat er naar een kleinere schaal moet worden gegaan om de ideeën tot werkelijkheid te laten komen.


Aparte ruimte

Een aparte treinenkamer is natuurlijk verreweg het beste en mooiste. Waar kunt u allemaal een treinenkamer maken?

  • De zolder;
  • De kelder;
  • Één van de slaapkamers;
  • Een aparte gebouwtje (bijvoorbeeld een schuur of garage).

Sommige modelbouwers maken een complete aanbouw of speciale ruimte voor hun modelbaan. Dat is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk.

E03.03-01.jpg
Afbeelding: E03.03-01
Waar kan een modelbaan gebouwd worden?
Tekening gemaakt door: Ronald Koerts.


Waar op te letten?

Bij het kiezen van een ruimte dient u op een aantal zaken te letten. Hele praktische dingen zoals:

Bereikbaarheid van de ruimte

Één van de belangrijkste zaken. Hoe moet u bij uw modelbaanruimte komen? Kruip door, sluip door? Dat is meestal niet echt handig. Als u nog jong van lijf en leden bent is dat niet erg, maar wordt u een dagje ouder, dan is een gemakkelijk bereikbare ruimte wel gemakkelijk. Eventueel zolders en kelders met normale vaste trappen.

Isolatie

Een ruimte hoeft niet geïsoleerd te zijn, maar het is wel beter voor uw dure treinspullen. Dus bij de keuze van een schuur eerst kijken of de schuur nog verder geïsoleerd moet worden. Een halfsteens muur is meestal niet voldoende om de kou en vocht buiten te houden. Dan moet er minimaal een verwarming in de ruimte komen om de vorst buiten te houden.

Heeft u een oude zolder, dan is dat mooi, maar ongeïsoleerd kan het zomers bloedheet worden en 's winters, net als in de schuur, erg koud. Dus eerst de zolder isoleren en eventueel voorzien van verwarming voordat u gaat bouwen aan de modelbaan.

Vocht

Dat is funest voor een modelbaan. Vooral het houtwerk en de rails hebben er onder te lijden. Hout gaat uitzetten en de rails gaan roesten. Ook uw dure modellen kunnen roestig worden. Een kelder is meestal al vochtiger dan een zolder of een slaapkamer. Mocht de keuze vallen op een schuur of kelder, dan moeten er maatregelen genomen worden om het vocht te reguleren. Dat wil zeggen door er verwarming aan te leggen, vochtvreters te plaatsen, enzovoort.

Belemmeringen

Belemmeringen zijn objecten die het voor u lastig maken om plaatsen, waar u altijd bij moet kunnen komen, goed te kunnen bereiken. In geval van nood of voor gewoon onderhoud. Waar moet u dan aan denken? Bijvoorbeeld de CV-ketel. Deze moet ook onderhoud hebben en daarom is het wel gemakkelijk om daar goed bij te kunnen. Daarnaast moet u misschien nog bij een raam, deur of wastafel kunnen komen.


De indeling van de kamer

Bij de indeling van de modelbaan-kamer moet u rekening houden met een aantal zaken:

Deuren

U moet altijd een ruimte in kunnen komen. Sommige ruimtes, zoals een zolder of een kelder, hoeven geen deur te hebben, maar dan moet u wel rekening houden met een plaats waar u even kunt staan als u binnen komt. In oudere woningen en gebouwen zijn deuren meestal ongeveer 80 cm breed. In de huidige nieuwbouw woningen zijn de deuren al bijna 100 cm breed (1,00 meter). Het is daarom verstandig om, wanneer de deur naar binnen draait - dus de ruimte in - een minimale ruimte van 100 bij 100 cm vrij te houden, zodat de deur open kan.

Ramen

Een modelbaan voor het raam bouwen kan goed. Alleen moet u zich afvragen of het raam eventueel open moet kunnen en of het raam eventueel ook gewassen moet kunnen worden. Of de luxaflex of gordijnen open/dicht moeten kunnen. Als dat het geval is, dan is een gangpad van 50 cm breed wel een minimum of de modelbaan moet verrijdbaar zijn.

Hoogte

Een mooie zolder, maar alleen onder het schuine dak. Alleen de voor- en achtermuur zijn recht. In de bouwwereld wordt alles vanaf 1,20 m hoogte gezien als bruikbare oppervlakte. Dus alles wat minder hoog is dan 1,20 m is opbergruimte of loze ruimte. Deze stelregel kunt u ook toepassen bij de modelbaan. Een modelbaan met een totale beschikbare hoogte van 1,20 meter of minder is niet aan te bevelen.

Vluchtwegen

Zorg altijd voor een goede bereikbaarheid van deuren/ramen zodat u in geval van nood snel naar buiten kunt!

Andere belemmeringen

Dat kunnen bijvoorbeeld wastafels, radiatoren, schoorstenen of inbouwkasten, enzovoort zijn. U moet van te voren bepalen of u ergens nog bij moet kunnen komen. Moet u dat? Dan een pad vrijhouden of een constructie maken zodat u er bij kunt komen.

Loopruimte

Zorg voor een goede loopruimte van minimaal 50 cm bij objecten waar u nog bij moet komen.

E03.03-05.jpg Normaal
Afbeelding: E03.03-02 Afbeelding: E03.03-03
Breedtes gangpaden Diverse maatvoeringen
Tekening gemaakt door: Ronald Koerts. Tekening gemaakt door: Ronald Koerts.

Vorm modelbaan

Een modelbaan kan vele vormen hebben. Een aantal meest gebruikte vormen zijn:

  • De rechthoek
  • De L-vorm
  • De U-vorm
  • Het vierkant (toegang in het midden of door tijdelijke constructie)
  • De M-vorm


Tafela9sl.gif Tafelb5wr.gif Tafelc0jf.gif
Afbeelding: E03.01-04 Afbeelding: E03.01-05 Afbeelding: E03.01-06
Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt


Afhankelijk van de ruimte, - in een (lege) slaapkamer, kelder of op een ruime zolder - kunt u daarbij kiezen voor een baan op een gesloten vlak (figuur 1) of een baan langs de wanden van de kamer (figuur 2 en figuur 3).

Diepte modelbaan

Wanneer de modelbaan met een gesloten vlak tegen een wand geplaatst is, raden we u aan de diepte niet groter te maken dan maximaal 0,80 tot 1,00 m. Deze diepte is de afstand die we nodig hebben om alles goed te kunnen bereiken. Een normaal mens kan tussen de 0,65 en 0,80 m ver reiken. Dit is een beetje afhankelijk van de lengte van de persoon en de hoogte van de modelbaan. Het is dus aan te raden, om de diepte zo groot te kiezen dat u er in een gemakkelijke houding nog bij kunt. Bij banen langs de wand houdt men over het algemeen een diepte aan van maximaal 0,60 m. Dieper dan 0,80 - 1,00 m is mogelijk als u van beide zijden de modelbaan kan bereiken. Dieper dan 1,40 m is niet aan te bevelen, dan moet u andere oplossingen bedenken om er bij te kunnen.

E03.03-02.jpg E03.03-03.jpg
Afbeelding: E03.03-07 Afbeelding: E03.03-08
Benodigde loopruimtes bij 1,10 m tafelhoogte Benodigde loopruimtes bij 1,00 m tafelhoogte
Tekening gemaakt door: Ronald Koerts. Tekening gemaakt door: Ronald Koerts.


Andere oplossingen

Voor de meer creatieve modelbouwers zijn er ook andere mogelijkheden om een locatie voor de modelbaan te vinden. Bijvoorbeeld, een takelbaan aan het plafond of een opklapbaan aan de muur. Anders kan men in modules gaan bouwen, deze kunnen soms makkelijker opgeborgen worden. Bij het rijden worden ze tijdelijk aan elkaar gekoppeld. Op het forum van Beneluxspoor.net is een voorbeeld te vinden van een baan in een salontafel.

E03.03-06.jpg
Afbeelding: E03.03-09
Twee varianten voor modelbaanopslag
Tekening gemaakt door: Ronald Koerts.


Baanplan ontwerpen

U kunt het gemakkelijkst de ruimte, waarin u uw modelbaan gaat bouwen, uittekenen op papier of met de computer. In de plattegrond tekent u ook alle belemmeringen zoals deuren, ramen, radiatoren, enz. Dan kunt u intekenen hoe u de belemmeringen bereikbaar wilt houden. Dus eventueel met gangpaden enzovoort.

E03.03-07.jpg
Afbeelding: E03.03-10
Uiteindelijke ruimte voor modelbaan
Tekening gemaakt door: Ronald Koerts.


Na het intekenen krijgt u bijvoorbeeld bovenstaande tekening / afbeelding van uw ruimte. Daardoor weet u precies hoeveel ruimte u overhoudt voor uw modelbaan en kunt u verder met het ontwerpen van uw modelbaan.

Voor meer informatie over baanplannen, kunt u ook artikel E04.09 raadplegen.Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie