Persoonlijke instellingen

BiDiBus-protocol

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred


Inleiding

BiDiBus (afgekort BiDiB) is een protocol waarbij een locdecoder in de locomotief gegevens kan ontvangen en versturen. BiDiB is geen vervanging van een centrale, het is een bus-protocol en regelt de onderlinge communicatie tussen de onderdelen van het systeem, zoals wisseldecoders, servodecoders en boosters, vergelijkbaar met Ecoslink. Zonder computer kan er geen communicatie plaatsvinden. De computer fungeert hier dus min of meer als "tolk". BiDiB heeft altijd een computer nodig, ook als er alleen BiDiB modules gebruikt worden.

Werking

Er dienen niet alleen locdecoders aanwezig te zijn met de mogelijkheid om via "BiDiB" te communiceren, maar ook de boosters/digitale centrales, die op de baan zijn aangesloten, moeten "BiDiB" ondersteunen. Deze apparaten moeten de digitale "BiDiB"-signalen door kunnen geven, zodat de locdecoders "terug kunnen praten". BiDib is dus een BiDirectionele Bus.

Wat kan met BiDiB?

Locdecoders kunnen via terugmelding hun positie op de baan doorgeven met adres, snelheid, etc. BiDiB is de modernste communicatie vorm voor de modelbaan aansturing. Maar wat is BiDiB nu eigenlijk?
Om de treinen, wissels, seinen en andere apparatuur op de modelbaan aan te sturen moeten er gegevens worden verstuurd. Deze gegevens (data) gaan o.a. via de rails naar de locomotieven/treinstellen. Het versturen van de data doet men over een bus met een bepaalt protocol. En net zoals bij een echte vrachtauto, kan de laadruimte overvol raken. Niet elk pakketje informatie kan dan worden meegenomen. Een pakketje komt dan niet aan bij de ontvanger. De locomotief gaat nu niet doen wat er aan hem is gevraagd. BiDiB is een protocol dat heel efficiënt met die gegevens omgaat. Zelfs zo efficiënt dat er informatie terug wordt gegeven aan de centrale. De centrale" weet" dus dat de locomotief gaat doen wat er gevraagd wordt.

BiDiB-bus

Standaard centrales geven alleen een signaal af naar de hardware. En omdat er alleen maar data wordt verstuurd en niet wordt geluisterd naar een antwoord, kan het zijn dat er bij druk dataverkeer berichten niet aankomen. Dat kan resulteren in treinen die soms geen stopsignaal krijgen of wissels die af en toe niet willen schakelen. Op zich geen ramp, maar vervelend is het wel wanneer een trein door een blok heen schiet en daardoor in een verkeerd blok terechtkomt.
De BiDiBus kent dit soort problemen niet. Het DCC signaal wordt alleen gebruikt door de centrale, maar alleen om de treinen aan te sturen en de overige apparatuur wordt via BiDiB aangestuurd. BiDib werkt met twee kanalen. Zie voor verdere info het internet.


Meer informatie

Encyclopedie:


Referenties

Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 28 feb 2025 11:06 (CET)