Persoonlijke instellingen

De HSL-Zuid: verschil tussen versies

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 3: Regel 3:
 
<small>Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt</small></small>
 
<small>Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt</small></small>
 
----
 
----
 +
 +
 +
 +
>>>> In bewerking door Fred. 27-2. 15:07 uur. <<<<
 +
 +
 +
  
 
[[bestand:HSL-Zuid-01.jpg]]
 
[[bestand:HSL-Zuid-01.jpg]]

Versie van 27 feb 2010 om 15:08

E09.03.04 - Overige masten en portalen - Vorige | Volgende - E09.03.06 - De Betuweroute

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt



>>>> In bewerking door Fred. 27-2. 15:07 uur. <<<<



HSL-Zuid-01.jpg
E09.03.05-01
Foto: http://angel.bndestem.nl


Een nieuwe hogesnelheidslijn in Nederland

In 2007 krijgt Nederland een aansluiting op het Europese net van hogesnelheidslijnen. De HSL-Zuid verbindt Amsterdam en Rotterdam met Antwerpen, Brussel en Parijs. Een sprintje tussen Amsterdam en Rotterdam duurt dan nog maar 35 minuten.
Het is een zeldzaamheid dat een infrastructureel project in één keer van A tot Z wordt gebouwd. Doordat er veel aandacht is besteed aan de wensen op het gebied van vormgeving, toont de lijn respect voor de omgeving. Dit prestigieuze tracé krijgt een duidelijke eigen identiteit, die doorgevoerd is in alle elementen.

In opdracht van Infraspeed geeft Fabrique vorm aan de Hogesnelheidslijn. Van hekwerken tot geluidsschermen, bovenleidingmasten, transformatorhuisjes en vluchttrappen; alles wat boven het maaiveld uitsteekt is ontwikkeld door Fabrique in samenwerking met Siemens en de BAM. Het resultaat is een gebalanceerd ontwerp in het typisch Nederlandse landschap met de technologie van morgen.

In deze rubriek worden een aantal elementen besproken. Ook vindt u hier een tekening in 1:87 van de markante bovenleiding. Op het baanvak Breda - Dordrecht staan deze vlak bij de betonportalen die in rubriek ... beschreven staan.

HSL-Zuid-02.jpg HSL-Zuid-03.jpg
E09.03.05-02 en E09.03.05-03
Foto's: Fabrique Delft


Het ontwerp

Bij het ontwerp van de metalen bovenbouwdelen van de HSL-Zuid tussen Moerdijk en Amsterdam werd een onderhoudsvrije periode van dertig jaar verlangd. De bijzondere contractvorm lag aan de basis van deze primaire eis: voor iedere minuut dat de hogesnelheidstrein niet kan rijden, derft de aannemer/ investeerder een vast bedrag aan inkomsten. Met een systematische, integrale afwegingsmethodiek leidden specifieke verduurzamingseisen ‘automatisch’ tot een optimale keuze voor moedermateriaal, detaillering en conservering voor ieder metalen onderdeel. Onderhoudsvrij ontwerpen, betaalt zich in dit geval letterlijk dubbel en dwars terug.

HSL-Zuid-04.gif
E09.03.05-04
Tekening: Holland Railconsult


De bovenleidingportalen zijn ontworpen als een familie bestaande uit een robuuste mast en veel slanker uitgevoerde opzetstukken, die zijn afgestemd op de specifieke functie van ieder bovenleidingportaal afzonderlijk.

Duplex-conservering

Uiteindelijk zijn zes verschillende verduurzamingstechnieken geselecteerd voor de metalen componenten van de bovenbouw van de HSLZuid, inclusief bijbehorende detaillering:

  • uitsluitend thermisch verzinkt staal met een extra dikke zinklaag van 130 à 150 µm.;
  • uitsluitend gecoat staal bedekt met een meerlaags coatingsysteem van tenminste 285 à 350 µm.;
  • staal met een duplex-conserveringssysteem van zink en coating;
  • gealuminiseerd staal;
  • gecoat aluminium;
  • roestvast staal.

Uitsluitend gecoat staal viel af, omdat de vereiste levensduur van dertig jaar onderhoudsvrij niet kan worden gegarandeerd. Bovendien is correctief onderhoud van incidentele beschadigingen nodig omdat de kathodische bescherming van zink ontbreekt, onderhoud dat niet kwalitatief hoogwaardig kan worden uitgevoerd in de beschikbare treinvrije periodes van maximaal vijf uur in het midden van de nacht.

Roestvast staal geniet geen voorkeur voor de hoofdcomponenten vanwege de relatief hoge materiaalkosten van het moedermateriaal en twijfels over de geëiste onderhoudsvrije periode van dertig jaar in een spoorse omgeving. Op voorhand heeft staal, beschermd door een duplex-conservering van ca. 80 à 100 µm. zink én een meerlaags coatingsysteem van tenminste 120 à 170 µm., de voorkeur. Afhankelijk van de specifieke eisen van de verschillende metalen componenten van de bovenbouw van de HSLZuid blijken verschillende voorgeselecteerde verduurzamingstechnieken als optimaal uit de methodiek naar voren te komen.

Bovenleidingportalen

Het specifieke programma van eisen voor de masten van de bovenleidingportalen resulteert "automatisch" in een daarop afgestemd verduurzamingsadvies. Het oppervlak van de masten hoeft in technische zin niet zo glad te zijn als van de stijlen van de geluidsschermen. Ook de esthetische oppervlakte-eisen liggen lager. Bovendien is het materiaal veel dikwandiger.
Hierdoor kan bij de stalen masten van de bovenleidingportalen met uitsluitend thermisch verzinken als conservering worden volstaan, mits een grotere zinklaagdikte wordt toegepast en de voorbehandeling (oneffenheden glad slijpen, kanten breken, stralen en dergelijke) en detaillering (onder meer het afvoeren van water en vuil, vermijden van capillair vocht) hierop worden afgestemd.

HSL-Zuid-05.jpg
E09.03.05-05
Foto: Open Universiteit


HSL bovenleidingportalen

In onderstaande tekening is het HSL bovenleidingportaal weergegeven op schaal 1:87.
Opnieuw is uitgegaan van de standaard railgeometrie van Fleischmann Profi-rail. Beide sporen liggen 63,5 mm. uit elkaar, en de portaalmasten staan wederom 30 mm. verwijderd van het hart van het spoor.

HSL-Zuid-06.png
E09.03.05-06
Tekening: Hans van de Burgt



Meer informatie:

Wilt u meer informatie over de HSL-Zuid, kijk dan ook eens op een van de volgende sites:


E09.03.04 - Overige masten en portalen - Vorige | Volgende - E09.03.06 - De Betuweroute