Persoonlijke instellingen

De trukendoos: verschil tussen versies

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
Regel 6: Regel 6:
 
|Niveau= Beginner
 
|Niveau= Beginner
 
|Aantalwoorden= 00000
 
|Aantalwoorden= 00000
|Aantalplaatjes= 00
+
|Aantalplaatjes= 01
 
|Aantalfilmpjes= 00
 
|Aantalfilmpjes= 00
 
}}
 
}}
 +
{{Inhoudsopgave|Rechts|Klein}}
 
=== Diverse handige Tips en Truucs ===
 
=== Diverse handige Tips en Truucs ===
  

Versie van 6 jun 2011 om 22:02

Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: Dick van der Knaap en Fred Eikelboom


Diverse handige Tips en Truucs

Plankjes

Plankjes snijdt u met een Stanleymes (of vergelijkbaar) uit dun cederhout, wat vaak in een kistje sigaren verpakt wordt vanwege de geur. Dus op zoek naar een sigarenroker....

Laddertjes

Laddertjes, bijvoorbeeld aan seinpalen, kunt u maken uit naaigaren, wat u bewerkt met houtlijm. Na drogen is dat materiaal hard en stevig genoeg.

Schroefjes

Bij het onderhoud van loc's e.d. komt het nogal eens voor dat de piepkleine schroefjes of boutjes op de grond vallen en dan niet of nauwelijks weer te vinden zijn.
Lijm een magneet (bijv. met siliconenkit) in een stukje pvc-pijp van ongeveer 12 mm diameter en ongeveer acht cm lang. Het pijpje helemaal vullen met lijm. Bij de demontage van het materieel kunt u nu de kleine schroefjes of boutjes op het pvc-pijpje 'plakken' en raken ze niet meer zoek. Eventueel kunt u het pvc-pijpje recht-op in een vierkant plankje monteren, waarin een gat geboord is waar het pijpje strak in past.

Vloerbedekking

Zorg er voor dat op uw werkplek lichtgekleurde (bijv. wit of geel) en gladde vloerbedekking zoals zeil of Novylon ligt. Wanneer er dan onverhoopt klein materiaal op de grond terechtkomt, vindt u het veel gemakkelijker weer.

Zaagsel

Zaagsel, bij voorkeur fijn materiaal van bijvoorbeeld MDF, kunt u met onverdunde houtlijm mengen. De kneedbare massa die zo verkregen wordt, is uitstekend geschikt om (foutief geboorde) gaatjes in hout te vullen.

Krassen in transparante (doorzichtige) kunststof verwijderen

Wanneer u last hebt van krasjes in transparante kunststof, kunt u het vaak weer redelijk tot goed glad krijgen met Displex. Bij het polijsten van het display van een mobieltje, en voor het kunststof 'glas' van een horloge voldeed dit middel prima. Ook voor het verwijderen van krasjes uit ramen van modelspoor-loc's en rijtuigen is het prima te gebruiken. Daarbij wel zorgen dat de omgeving van het raam zorgvuldig afgeplakt is, anders bestaat de kans dat de afwerklaag van het materieel beschadigd wordt. Het bestelnummer bij Conrad is: 764949

Wissels ballasten

Hiervoor kunt u een handigheid van Mathias18 toepassen. Bij het leggen van een wissel plakt u wat schilderstape onder de wissel, zodanig dus dat na het leggen de klevende laag tussen de bielzen uitkomt. Ballastkorrels hechten dan tussen de bielzen. Wel ervoor zorgen dat het wissel gangbaar blijft, dus direct testen en overtollige/hinderlijke korrels verwijderen met bijvoorbeeld een pincet.

Bevestigen van bedrading onder de modelspoorbaan

Een tip voor draadbevestiging. Er wordt echter afvalmateriaal voor gebruikt dat waarschijnlijk niet algemeen beschikbaar is. Dus of het bij u in de buurt beschikbaar is, is niet zeker. Bij het aanleggen van sierbestrating door hoveniers, worden de aangeleverde stenen verpakt aangeleverd en tegen beschadiging beschermd door een soort golfkarton uit kunststof. Dat materiaal bevat een aantal holle kanaaltjes naast elkaar, tussen twee lagen vlak materiaal. Daarvan kunt u strookjes van de gewenste afmeting afknippen en onder de baan plakken. Na droging van de lijm voert u de draadjes door de kanaaltjes. Perfecte toepassing van een afvalproduct dat anders in de afvalbak belandt.

Het roeren van verf

Het roeren van een bus(je) verf kan het beste op de volgende manier gedaan worden:
Neem een houten platte spatel (zoals die in de bouwmarkten vaak bij de kassa liggen). Doop de spatel helemaal in de verf tot u de bodem raakt. Daarna schraapt u met de spatel over de bodem, terwijl u 'achtjes' draait met de spatel, terwijl u ondertussen de verfbus telkens een klein stukje verdraait (zie tekening E11.20-01). Het is de bedoeling dat u met de spatel vanaf de zijkant van de bus tot net voorbij het midden te komt. Door deze roerbeweging i.c.m. het verdraaien van de bus, bereiken we dat de hele bodem van de bus goed geraakt wordt, zodat alle bezinksel opgewerveld wordt. Hiermee gaat u door tot er geen dikke drab meer aan de spatel blijft hangen. Wanneer u op bovenstaande wijze roert, vermengen de vulstoffen zich uitstekend met het oplosmiddel.

Roeren 01.png
Afbeelding: E11.20-01
Wijze van roeren
(de grote cirkel stelt de verfbus voor)
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

Bij heel kleine busjes verf gebruiken we als spatel een plat 'stokje' uit een ijsco. Knip of zaag de ronde zijde er vanaf, zodat er een platte onderkant aan het stokje zit. Gebruik voor het roeren nooit ronde voorwerpen zoals een sateprikker, want door de ronde vorm wervelen de vulstoffen van de verf, die op de bodem liggen, niet voldoende op en duurt het een eeuwigheid voor de verf echt goed gemengd is.



Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie