Persoonlijke instellingen

Detectie van goederenwagens/rijtuigen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Detectie van wagens/rijtuigen zonder verlichting

Bezetmelders, die volgens het principe van stroomdetectie werken, sturen een 'bezet'-signaal naar de centrale (bijvoorbeeld via S88), zodra een loc of treinstel een gedetecteerde sectie inrijdt. Ook wanneer een rijtuig met verlichting een gedetecteerde sectie inrijdt, zal de bezetmelder een 'bezet'-signaal naar de centrale sturen.
Om wagens/rijtuigen zonder verlichting te kunnen detecteren, moeten er bij die wagens/rijtuigen weerstanden gemonteerd worden op de assen. Door die weerstanden (van 10k tot 22k) loopt een kleine stroom, die voldoende is om de bezetmelder te activeren. Daar er maar een heel klein stroompje loopt, kunnen de wielen vervuilen en is het noodzaak de wielen regelmatig te reinigen met bijv. wasbenzine, Glassex of een glasvezelpotlood.

Let-op.jpg
  LET OP
Wees voorzichtig bij het gebruik van een glasvezelpotlood.
Draag een mondkapje en een veiligheidsbril vanwege de minuscule deeltjes die bij het gebruik ervan vrijkomen!


Wagendetectie01.gif Wagendetectie02.gif
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02
Weerstand op een as gemonteerd SMD-weerstand op een as gemonteerd
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom


Volledige detectie

In het programma 'Koploper' zit een optie voor volledige detectie van een trein.
Om de wagens/rijtuigen te kunnen detecteren dient er dan bij alle twee-assige wagens op elke as een weerstand (van 10k tot 22k) gemonteerd te worden (bij meer-assige wagens/rijtuigen moet dan één weerstand per draaistel gemonteerd worden). Door deze weerstand(en) 'ziet' de bezetmelder ook de wagens/rijtuigen en geeft een bezetmelding door aan de centrale.


Montage van de weerstand

Weerstand-as-Henk01.png
Afbeelding: 03
Gemonteerde SMD-weerstand
Foto gemaakt door: Henk van der Velden (BNLS-forumgebruiker)

Gebruik koolfilm- of metaalfilmweerstanden van 0,10 watt, of SMD-weerstanden. Bij de koolfilm- of metaalfilmweerstand maakt u de draden op lengte en buigt u de draden zodaning dat ze het wiel en de as raken. Voordat u de weerstand aanbrengt, de oppervlakken van as en wiel plaatselijk goed ontvetten en schuren (korrel 400). Lijm de weerstand met een klein druppeltje secondenlijm op zijn plaats. Breng daarna op de plaats waar de draden de as of het wiel raken (of aan de uiteinden van de SMD-weerstand, zie afbeelding 03) een druppeltje Busch Silberleitlack of Bison Elektro-kit aan. Zorg er voor dat u het flesje zeer grondig schud, om de zilverdeeltjes goed door de lijm te verspreiden.


Stroomverbruik

Wanneer u veel wagens/rijtuigen op de rails hebt rijden of staan (bijv. niet gebruikte stilstaande wagens/rijtuigen op opstelsporen), kost dat een aanzienlijke hoeveelheid 'digitale stroom'. Bij het berekenen van de stroomsterkte maken we gebruik van de formule: I = U / R. Bij één weerstand van 10k loopt er een stroom van 18 Volt / 10000 = 0,0018 ampère (1,8 milliampère). Wanneer u materieel heeft met bijv. in totaal 200 assen, die allen voorzien zijn van een 10k-weerstand, loopt er dus in totaal 0,36 ampère (360 milliampère) 'digitale' stroom door de assen. Het is dus zaak om zo weinig mogelijk gedetecteerde assen te hebben.

De auteur heeft daarom uitgetest of volledige detectie ook werkte met maar één weerstand per wagen/rijtuig en dat bleek tot volle tevredenheid te werken. Op deze manier verbruikt het materieel bijna de helft minder 'digitale stroom'. Hierdoor komt het moment dat u een (extra) booster aan moet gaan schaffen een stuk verder weg te liggen.


Wagendetectie03.gif Wagendetectie04.gif
Afbeelding: 04 Afbeelding: 05
Weerstand tussen twee assen gemonteerd Schematische weergave van afbeelding 04
Foto gemaakt door: Fred Eikelboom Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom


Een gewone weerstand monteren, werkt heel wat sneller dan de methode met een SMD-weerstand op een as monteren. Door de assen om- en om in de wagen te zetten (de ene as-isolatie links en de andere rechts), kan met één weerstand per wagen/rijtuig de detectie plaatsvinden (zie afbeelding 04 en 05).
Aan de weerstand is aan één zijde een stukje blank draad gesoldeerd, en de beide uiteinden zijn om de assen gewonden. Een stukje schuimplastic drukt de weerstand tegen de assen, zodat er altijd goed contact is. Om te zorgen dat er een beetje speling tussen de draad en de as zit, kunt u tijdelijk een stukje in de lengte ingesneden dunne isolatiekous om de as doen en daarna de draad om de as winden. Daarna de isolatiekous weer verwijderen.


Weerstandslak

In plaats van weerstanden kunt u ook weerstandslak toepassen, zoals Wire Glue (Conrad best.nr.588328-89). Deze weerstandslak bevat gemalen koolstof (Carbon). Weerstandslak is heel gemakkelijk aan te brengen, maar u moet op een aantal zaken letten:

  • Voordat u de weerstandslak aanbrengt moet u de oppervlakken, waar de lak op komt, goed ontvetten en eventueel schuren.
  • Zorg ervoor dat u het flesje zeer grondig schudt, om de geleidende deeltjes goed door de lak te verspreiden.
  • Laat het eerst goed drogen.
  • U brengt meestal òf te veel aan, òf te weinig.
  • Met een universeelmeter meet u, na voldoende droogtijd, de weerstandswaarde.
  • De uiteindelijke weerstandswaarde kunt u aanpassen door zonodig weerstandslak te verwijderen of extra toe te voegen.

Bij te hoge weerstandswaarde werkt de detectie niet en bij te lage waarde gaat er onnodig 'digitale stroom' verloren. Enig regelwerk is dus noodzakelijk.Meer informatie

Encyclopedie
Beneluxspoor.net:
over opstelsporen.
Externe websites (meer over terugmelding/bezetmelding):
Avontuur in miniatuur (Huib Maaskant)
S88XpressNetLI.
Paco Canada. GenLI-S88.
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie