Persoonlijke instellingen

DinaSys draaischijfaansturing: verschil tussen versies

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Martin Hilvers heeft pagina Draaischijfaansturing hernoemd naar DinaSys draaischijfaansturing: Meer specifieke titel)
(geen verschil)

Versie van 25 jan 2019 om 15:09

Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom - Update door Fred Eikelboom


Inleiding

Een draaischijf met locomotiefloods is op veel modelbanen te vinden. De bediening van de draaischijf is vaak handmatig, zelfs op gedigitaliseerde modelbanen, terwijl toch vaak de wens bestaat om het in- en uitrijden van de locomotieven automatisch te laten gebeuren. Een aantal hobbyisten heeft in zijn draaischijf reedcontacten ingebouwd en zij besturen de draaischijf automatisch vanuit Koploper. Op zich een prima oplossing, maar het is wel een heel kwetsbare ingreep, in een niet goedkoop apparaat.

Draaischijfaansturing DinaSys02.jpg
Afbeelding: 01
De DTS-print (voor Schaal N en H0)
Foto gemaakt door: Frans Staal


Daarvoor is een oplossing. Met minimale aanpassingen aan de draaischijf (alleen maar het lijmen van een magneetje onder de draaischijf-brug), kan deze volledig automatisch bediend worden. Dat betekent dus; geen gaatjes boren, geen reedcontacten inbouwen, geen bedrading aanbrengen, alleen maar het bevestigen van de DinaSys Turntable Sensor (DTS) print onder draaischijf en een magneetje lijmen onder de brug van de draaischijf. Dat is voldoende om uw draaischijf onder controle te hebben.

DinaSys draaischijfaansturing

De aanturing bestaat uit twee twee printen:

  1. DinaSys Turntable Sensors, DTS of DTZ
  2. DinaSys Turntable Controler DTC


Draaischijfaansturing DynaSys01.jpg
Afbeelding: 02
De gemonteerde draaischijfaansturing
Foto gemaakt door: Frans Staal


Op de print (zie: foto 01) zijn 48 sensoren aangebracht (niet zichtbaar op de foto, want de sensoren zitten op de achterzijde van de print) die de positie van de brug detecteren en de bijbehorende elektronica stuurt deze informatie naar de USB-poort van de PC. Het gebruik van deze draaischijfbesturing is dus niet beperkt tot Dinamo/DCC.

De DTS is een printplaat van 20 × 20 cm., met daarop de 48 sensoren, waarmee de exacte positie van de brug bepaald wordt en waardoor het langzaam opstarten en afremmen mogelijk is. Het met een ruk starten- en stoppen van de brug behoort hiermee tot het verleden. De DTS wordt onder de draaischijf gemonteerd en is in principe geschikt voor elke draaischijf met een hoek van 7,5 graden tussen de sporen, in schaal N of H0, zoals de Fleischmann of Märklin draaischijf. De DTC zorgt niet alleen voor de communicatie met de PC en voor het aansturen van de draaischijf-motor, maar hij zorgt tevens voor het omschakelen van de rijspanning naar het juiste spoor.

DTZ DinaSys03.jpg
Afbeelding: 03
De DTZ-print (voor schaal Z) onder de Märklin 8998-draaischijf gemonteerd
Foto gemaakt door: Frans Staal


Er behoeven (afgezien van het lijmen van het magneetje) geen aanpassingen in de draaischijf aangebracht te worden. De DTS-print wordt onder draaischijf gemonteerd en met een flatcable verbonden aan de DTC. De print kan onder de draaischijf worden bevestigd met aluminium steunen, zoals getoond op foto 02. De exacte positie van de magneet onder de brug bepalen (vanuit het hart van de schijf, maar vooral in de hoogte) is een secuur werkje. Wanneer de brug niet op de juiste plaats (exact tegenover een spoor) stopt, kan de hele print een stukje verdraaid worden. Speciaal voor Dinamo/DCC is hier een groot voordeel bij het toepassen van deze besturing: met slechts twee blokuitgangen (één voor de rijstroom op de brug en éé voor alle opstelsporen) van een TM-H, zijn opstelsporen aan te sluiten op de draaischijf.

De draaischijf is via de PC handmatig te bedienen of met iTrain in een geprogrammeerde route.


Update 22-03-2012:

De draaischijfbesturing is vanaf nu voor alle schalen uit voorraad leverbaar. De DTS is voor de schalen N en H0. De DTZ is voor schaal Z. Het besturen van een Fleischmann of Märklin draaischijf gebeurt in alle gevallen met de DTC controller en één van de sensorprints DTS (voor schaal N en H0) of DTZ (voor schaal Z).

De DinaSys DTZ kan direct onder de Märklin 8998 draaischijf (schaal Z/1:220 gemonteerd worden. Eenvoudiger kan het niet: er zijn geen mechanische of elektrische aanpassingen aan de draaischijf nodig, alleen een magneetje onder de brug plakken. Door gebruik te maken van bestaande schroefgaten aan de onderkant van de draaischijf is zelfs afregelen niet nodig.



Meer informatie

Encyclopedie
Beneluxspoor.net:
over opstelsporen.
Externe websites:
DinaSys draaischijfaansturing.
Leon van Perlo. Dinamo treinbesturing.

Gerelateerde termen: Marklin, Maerklin, Mærklin



Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie