Persoonlijke instellingen

Dummystekker: verschil tussen versies

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 45: Regel 45:
  
 
=== Dummystekker voor 21MTC ===
 
=== Dummystekker voor 21MTC ===
Er zit verschil in de dummystekkers voor 21MTC. De stekkers van de DE1, DE2 en de 3700 van Artitec hebben een andere layout dan andere locs. Dit komt doordat de lampen op een andere wijze zijn aangesloten (niet alleen F0f en F0r).
+
Er zit verschil in de dummystekkers voor [[NEM660]] (21MTC) en NEM652. De stekkers van de DE1, DE2 en de 3700 van Artitec hebben een andere layout dan andere locs. Dit komt doordat de lampen op een andere wijze zijn aangesloten (niet alleen F0f en F0r).
  
  

Huidige versie van 20 mei 2020 om 15:18

Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Dummystekker voor 8-polige NEM652-connector

In locs of treinstellen die digitaal voorbereid zijn, bevindt zich een zogenaamde dummystekker ook wel 'brugstekker' genoemd.

Dummy-steker01.gif
Afbeelding: 01
Dummystekker voor de 8-polige NEM652-connector
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom


De dummystekker verbindt de diverse aansluitingen van de NEM-plug zodanig, dat de loc/treinstel in analoog bedrijf, zonder decoder, gebruikt kan worden. Zoals te zien in tekening 01, is de stekker symmetrisch van opbouw. Het maakt dus niet uit hoe de stekker in de NEM-plug zit.


Nem8-contra.gif
Afbeelding: 02
Het sterretje geeft pin 1 aan
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom


Op de dummystekker zijn telkens drie pinnen doorverbonden. Die pinnen zorgen voor verbinding tussen:

  • draad vanaf de rechter spoorstaaf (pin 8)
  • de plus-aansluiting van de motor (pin 1)
  • de sluitverlichting (pin 2)

De andere drie pinnen zorgen voor verbinding tussen:

  • draad vanaf de linker spoorstaaf (pin 4)
  • de min-aansluiting van de motor (pin 5)
  • de frontverlichting (pin 6)

Op de hoofdprint van de loc bevinden zich normaliter een paar diodes die er voor zorgen dat alleen de frontverlichting of de achterverlichting brandt, afhankelijk van de rijrichting. De pinbezetting is altijd hetzelfde, maar wat er op de dummystekker zit kan verschillen: alleen doorverbindingen, of doorverbindingen en diodes. Er zijn er ook nog met een ontstoorcondensator op de dummystekker. Deze is dan tussen de motoraansluitingen op pin 1 en 5 gemonteerd.

Zelfbouw

Het kan voorkomen dat een loc die voorzien is van een decoder omgebouwd moet worden naar analoog bedrijf. Maar dan is er soms geen dummystekker beschikbaar. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, een dummystekker is makkelijk te maken; neem een stukje gaatjesstrokenprint (met een gat-afstand van 2,54 mm) en wat afgeknipte draden van weerstanden of diodes. Steek een u-vormig stukje draad door twee gaatjes en soldeer dit aan de koperzijde van de print vast. Daarna een haaks omgebogen stukje draad door de print steken en aan het u-vormige draadje en de print solderen. Herhaal deze handelingen voor de andere drie pinnen. Zorg dat de verbinding tussen de beide trio's pinnen onderbroken is, anders ontstaat kortsluting. Daarna de draadjes op gelijke lengte afknippen (zie tekening 01) en met een vijltje en/of een stukje schuurpapier de uiteinden afbramen/afschuinen.

Dummystekker voor 21MTC

Er zit verschil in de dummystekkers voor NEM660 (21MTC) en NEM652. De stekkers van de DE1, DE2 en de 3700 van Artitec hebben een andere layout dan andere locs. Dit komt doordat de lampen op een andere wijze zijn aangesloten (niet alleen F0f en F0r).Meer informatie

Encyclopedie:
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie