Persoonlijke instellingen

Een realistisch ontwerp

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


Het succes van een modelbaan staat of valt met een realistisch ontwerp. De aankleding van de baan wordt daarbij bepaald door het tijdperk, het thema en ook door de streek waarin de baan geplaatst is. In Nederland zijn geen bergen. Hooguit een heuveltje hier en daar. Wel veel water, viaducten en bruggen.

Vergaar informatie voordat de bouw begint en gebruik passend materieel. Geen Oostenrijkse locomotief in het Westland en voorlopig nog geen TGV in Groningen. Hobbyspeciaalzaken verkopen graag huisjes, industrie- of spoorweggebouwen en de verdere aankleding van de modelbaan, maar bedenk wel dat het ook leuk kan zijn om dit soort zaken zelf te maken en vooral ook beduidend goedkoper.

Foto27kv.jpg
Afbeelding: 01
E-loc 1773 'Enkhuizen' met sneltrein bij doorkomst Gilze-Rijen
Bron: nedrail1435.nl - 2002


Kijken naar de werkelijkheid klinkt als vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Waar het op neer komt, is dat de werkelijkheid eerst bewust waargenomen moet worden. Modelbouw is te zien als een vorm van fotograferen, maar dan in drie dimensies. Zou het lukken om het toch tamelijk eenvoudige tafereel op de foto hierboven precies op schaal na te bouwen? Waarschijnlijk niet. Bij een schaal van 1:87 (H0) is daarvoor ongeveer een hele straatlengte nodig hebben aan ruimte....

Maar het tafereel gezien door de ogen van een fotograaf geeft mogelijk een interessante thema en dat thema wordt vervolgens uitvergroot. Let daarbij dan vooral op bijzonderheden. Het bouwen van een realistische modelspoorbaan is dus altijd een interpretatie van een klein stukje werkelijkheid.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe website:
Goede inspiratiebronnen met veel foto's van het grootspoor.
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie