Persoonlijke instellingen

Een realistisch ontwerp: verschil tussen versies

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
Regel 32: Regel 32:
 
----
 
----
 
<small><center>'''[[E03.01 - Thema kiezen]] - Vorige | Volgende - [[E03.03 - Beschikbare ruimte]]'''</center>
 
<small><center>'''[[E03.01 - Thema kiezen]] - Vorige | Volgende - [[E03.03 - Beschikbare ruimte]]'''</center>
kiezen]] - Vorige | Volgende - [[E03.03 - Beschikbare ruimte]]'''</center>
 

Versie van 23 feb 2010 om 21:10

E03.01 - Thema kiezen - Vorige | Volgende - E03.03 - Beschikbare ruimte

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


Het succes van uw modelbaan staat of valt met het realisme dat u weet te realiseren. De aankleding van uw baan wordt daarbij bepaald door het tijdperk, het thema en ook door de streek waarin de baan geplaatst is. In Nederland zijn geen bergen. Hooguit een heuveltje hier en daar. Wel veel water en bruggen.

Vergaar informatie voordat u begint te bouwen, en gebruik passend materieel. Geen Oostenrijkse locomotief in het Westland en geen TGV in Groningen. Voor huisjes, industrie- of spoorweggebouwen en de verdere aankleding van de modelbaan kunt u terecht bij de betere hobbyspeciaalzaken. Maar bedenk wel dat het veel leuker is dit soort zaken zelf te maken. En vooral ook beduidend goedkoper.

alt text
E03.02-01 Foto: www.nedrail1435.nl – 2002
E-loc 1773 Enkhuizen met sneltrein bij doorkomst Gilze-Rijen

Kijken naar de werkelijkheid, klinkt als vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Waar het op neer komt, is dat u die werkelijkheid eerst bewust moet waarnemen. U kunt modelbouw immers zien als een vorm van fotograferen, maar dan in drie dimensies. Zou het u lukken om het toch tamelijk eenvoudige tafereel op de foto hierboven precies op schaal na te bouwen? Waarschijnlijk niet. Bij een schaal van 1:87 (H0) zou u ongeveer een hele straatlengte nodig hebben aan ruimte....

Maar als u het tafereel bekijkt door de ogen van een fotograaf, kunt u op zoek gaan naar een interessant thema. En op dat thema zet u vervolgens een vergrootglas. U let daarbij vooral op bijzonderheden. Het bouwen van een realistische modelspoorbaan is dus altijd een interpretatie van een klein stukje werkelijkheid.

Goede inspiratiebronnen met veel foto's van het grootspoor kunt u o.a. vinden op:E03.01 - Thema kiezen - Vorige | Volgende - E03.03 - Beschikbare ruimte