Persoonlijke instellingen

Exploitatie

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Jeroen Water - Bewerkt door Dick van der Knaap


Exploitatie

Exploitatie hangt nauw samen met het baanontwerp, de materieelkeuze en de aankleding van de modelbaan. Het is dus belangrijk om hier in een vroeg stadium over te gaan nadenken. Wat wort er nagebouwd op de baan, met welke treinen wordt gereden en is de beschikbare ruimte hiervoor toereikend?

Exploitatie en baanontwerp

Om een realistische modelspoorbaan te bouwen, is het van belang om de noodzaak van elk aangelegd spoor te bepalen. De sporen liggen er immers niet voor niets en zijn onderdeel van de omgeving waarin ze liggen. Bovendien legt men in werkelijkheid niet klakkeloos een bundel sporen neer, want elke meter spoor kost geld. Het aan te leggen spoor moet dus nut hebben en de omgeving van dienst zijn. Dan gaat het spoor met haar treinen ook een onderdeel van de omgeving uitmaken en niet andersom.

Op modelbanen ligt helaas vaak een wirwar van sporen, met een bonte verzameling van treinen, waar dan toevallig ook nog een paar huizen en boompjes tussen gepropt zijn. Kortom, de modelbaan is dan geen afspiegeling van de werkelijkheid, wat ze wel zou moeten zijn. Naast het gegeven dat elk spoor zijn nut moet hebben, is het ook van belang te weten er met de modelbaan gedaan wordt: veel rangeren, of juist rondrijden? Is een drukke hoofdbaan, of een kleine zijlijn gewenst? Bedrijven bedienen met goederenwagens, of wordt het een locdepot met draaischijf? De keuze, hoe de baan te exploiteren, is dus van invloed op het baanontwerp!

Exploitatie en materieel

De gekozen exploitatie op de baan, heeft ook direct gevolgen voor de materieelkeuze. Pas het materieel aan op het gekozen thema, of, als van tevoren is bepaald welke treinen er sowieso op de baan moeten komen, pas er dan het thema - en dus het baanontwerp - op aan. Een hogesnelheidstrein vergt nu eenmaal een heel ander type spoor dan een rangeerloc met twee goederenwagentjes. Ook de gekozen periode is hier van groot belang. Probeer materieel te kiezen dat in die periode reed, en dus bij elkaar past.

Om een realistische exploitatie van een spoorbedrijf weer te geven, is het ook de kunst om met meer exemplaren van hetzelfde type materieel rond te rijden. Veel spoorwegbedrijven zetten één bepaald type materieel in op een baanvak. Dit is vooral bij treinstellen het geval. Probeer daarop in te spelen. Variatie valt evengoed aan te brengen. Vaak zijn er kleurvarianten van hetzelfde type materieel te koop, of is er variatie aan te brengen in de lengte van de treinen.

Kies bij het rollend materieel ook niet bij elke samen te stellen trein de uitzonderingen, maar kies juist het normale (zie ook: treinsamenstellingen. Op een moderne modeltreinbaan kan prima een oud type trein worden ingezet, onder het mom van museummaterieel. Maar wanneer er dan ook nog voor wordt gekozen om een bijzondere buitenlandse trein in te zetten, een circus te vervoeren over het spoor en de Koninklijke trein te laten rijden, wordt het misschien allemaal een beetje teveel van het goede.

Exploitatie en aankleding van de baan

Hierbij geldt hetzelfde als voor het rollend materieel. Is het stoomtijdperk gekozen als thema, dan horen er geen moderne windturbines op de baan. En de kans dat Sinterklaas met zijn pieten door de straten van ons stadje lopen, terwijl een meter verderop de modelbaanpoppetjes in hun zwembroek en bikini zitten te bakken op het strand, is ook niet heel erg groot.

Natuurlijk is het leuk om sommige scenes na te maken, maar verlies hierbij de realiteit en de gekozen exploitatie niet uit het oog. De kans dat iemand voor zijn huis de auto staat te wassen is bijvoorbeeld vele malen groter dan dat er een vrijend stelletje midden in het park bezig is. Om een realistische baan te bouwen, hangt er veel af van de exploitatie die uitgebeeld wordt. Probeer de exploitatiekeuze daarom in een vroegtijdig stadium vast te leggen en ga daarvandaan de baan opbouwen.


Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
Veel informatie over treinsamenstellingen



Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 17 okt 2023 10:27 (CET)