Persoonlijke instellingen

Heuvels en bergen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: Dick van der Knaap en Fred Eikelboom


Bergen op de modelbaan? Vergeet het maar

Vertaald naar hoogteverschillen op schaal is het normaliter onmogelijk om binnen normale modelspoor-proporties realistische heuvels en bergen te maken. Wel is het mogelijk om realistische hellingen en hoogteverschillen te maken, of om de illusie van berghellingen te wekken. Bij een foto is immers ook maar een deel van de werkelijkheid te zien. En een modelbaan is een ultieme poging om de werkelijkheid te vangen in een 3D afbeelding.

Schaalverhouding-01.gif
Afbeelding: 01
Schaalhoogten
Tekening gemaakt in schaal 1:160 (N)
Foto gemaakt door: Fred Eikelboom


Op een modelspoorbaan naar Nederlands voorbeeld op de juiste schaalhoogte blijken de dijken of heuvels in Utrecht of Drenthe ineens 'bergachtige' afmetingen te hebben. En dat zijn nog niet eens de heuvels in Limburg, die al zo hoog zijn dat ze op schaal niet na te bouwen zijn op een modelspoorbaan.

De Vaalserberg, eigenlijk nog maar een heuvel, is 323 meter hoog. In schaal N zou dat betekenen dat er een berg van 323/160 = 2 m hoog moet komen, terwijl diezelfde berg in schaal H0 323/87 = 3,7 m hoog moet zijn (ten opzichte van zeeniveau = 0 m NAP). De klim naar de top, vanaf ca 200 m+NAP, levert een hoogteverschil van 123 meter op (dat is in schaal H0 1,4 meter), maar dat is dan wel over een horizontale afstand van 2600 meter, wat in schaal H0 neerkomt op 29,89 meter.

Voor een berg van 1500 meter hoogte tov zeeniveau, is op een modelbaan dan in schaal N al meer dan 9 meter hoogte nodig (zie: tekening 01) en in schaal H0 ruim 17 meter. Ofwel; complete bergen uitbeelden op schaal is onmogelijk.

Wel kunnen er gedeelten van bergen worden uitgebeeld, zoals een stuk bergwand. Bekijk dan het tafereel door de ogen van een fotograaf en zet vervolgens daar een vergrootglas op. Let daarbij vooral op bijzonderheden. Het bouwen van een realistische modelspoorbaan is dus altijd een interpretatie van een klein stukje werkelijkheid.

Nog een tip voor een bergwand; zet daarop kleine boompjes op, dat wekt dan de illusie dat deze bergwand ver bij de toeschouwer vandaan is.

Bij het maken van bergwanden, dijken of geaccidenteerde terreinen kan de op de volgende pagina aangegeven techniek gebruikt worden (zie 'Meer informatie').Meer informatie

Encyclopedie:
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie