Persoonlijke instellingen

Heuvels en bergen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: Dick van der Knaap en Fred Eikelboom


Bergen op de modelbaan? Vergeet het maar

Vertaald naar hoogteverschillen op schaal, is het normaliter onmogelijk, om binnen normale modelspoor-proporties realistische bergen te maken. Wel is het mogelijk om realistische hellingen en hoogteverschillen te maken, of om de illusie van berghellingen te wekken. Bij een foto ziet u immers ook maar een deel van de werkelijkheid. En een modelbaan is - naar de Engelse definitie - een ultieme poging om de werkelijkheid te vangen in een 3D afbeelding.

Schaalverhouding-01.gif
Afbeelding: 01
Schaalhoogten
Tekening gemaakt in schaal 1:160 (N)
Foto gemaakt door: Fred Eikelboom


Wanneer we, op een modelspoorbaan naar Nederlands voorbeeld, op de juiste schaalhoogte willen werken, blijken de dijken of heuvels in Utrecht of Drenthe ineens 'bergachtige' afmetingen te hebben. En dan hebben we het nog niet eens over de heuvels in Limburg, die al zo hoog zijn dat ze op schaal niet na te bouwen zijn op onze modelspoorbaan.

De Vaalserberg (is eigenlijk nog maar een heuvel) is 323 meter hoog. In schaal N zou dat betekenen dat u een berg van 263 cm hoog moet bouwen, terwijl die zelfde berg in schaal H0 387 cm hoog moet zijn. De klim per fiets naar de top, levert een hoogteverschil van 122 meter op (dat is in schaal H0 1,4 meter). Maar dat is dan wel over een afstand van 2600 meter, wat in schaal H0 neerkomt op 29,89 meter.

Willen we een berg van 1500 meter hoogte op onze modelbaan, dan hebben we daarvoor in schaal N al meer dan 9 meter hoogte in onze treinenkamer nodig (zie: tekening 01). In schaal H0 hebben we daarvoor ruim 17 meter hoogte in onze treinenkamer nodig. Ofwel complete bergen uitbeelden op schaal is onmogelijk.
Wel kunnen we gedeelten van bergen uitbeelden, zoals een stuk bergwand. Bekijk het tafereel wat u uit wilt beelden door de ogen van een fotograaf en zet vervolgens daar een vergrootglas op. U let daarbij vooral op bijzonderheden. Het bouwen van een realistische modelspoorbaan is dus altijd een interpretatie van een klein stukje werkelijkheid.

Nog een tip: wanneer u een bergwand maakt, met daarop kleine boompjes, wekt u de illusie dat deze bergwand ver bij de toeschouwer vandaan is.

Bij het maken van bergwanden, dijken of geäccidenteerde terreinen kan de, op de volgende pagina aangegeven techniek, prima gebruikt worden (zie: 'Meer informatie').Meer informatie

Encyclopedie:
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie