Persoonlijke instellingen

Huizen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 24 sep 2017 om 16:46
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


Tijdloos en monumentaal

In het artikel Tijdperken (zie: 'Meer informatie'). hebben we stilgestaan bij de spoorperioden/tijdvakken die in de modelspoorwegbouw gebruikelijk zijn.
Normaliter zijn alle elementen gebonden aan één van de genoemde tijdvakken. Voor huizen (of liever gezegd: gebouwen in het algemeen) geldt dat echter niet als vanzelfsprekend. Sterker nog; het is goed mogelijk panden te kiezen die in elk tijdvak gebruikt kunnen worden. Tenminste, als u kiest voor 'tijdloze en monumentale panden'. U vindt deze in groten getale in de centra van alle Nederlandse steden. Niet in de laatste plaats, rondom een stationsgebouw. Hieronder treft u enige voorbeelden aan. Zoals u ziet, gaat het hierbij om tamelijk lage gebouwen.

Huis-01.jpg Huis-02.jpg
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02
Een postkantoor Een ander postkantoor
Tekening gemaakt door: TPG-Post v/h PTT Tekening gemaakt door: TPG-Post v/h PTT


Het aardige van deze 'tijdloze en monumentale' panden is, dat ze net als in het echt, te combineren zijn met modernere opstallen. Toch moet u hiermee wel voorzichtig zijn. 'Moderne' pandjes blijken eerder gedateerd te zijn, dan de 'tijdloze' varianten.

U kunt natuurlijk op zoek gaan naar bouwdozen/kits en deze, eventueel naar eigen inzicht, aanpassen. Maar het beste resultaat zult u uiteindelijk krijgen, als u een model maakt aan de hand van een bouwtekening of een foto. Als basismateriaal kunt u daarvoor karton, foamboard) of polystyreenplaat gebruiken.

Zie verder:


Artitec

Artitec is een sterke speler op de Nederlandse modelspoormarkt. Ondertussen zijn een groot aantal modellen leverbaar. De modellen van Artitec zijn gemaakt van resin. Dit is een soort zachte kunsthars. De modellen zijn zeer gedetailleerd uitgevoerd. Na een juiste beschildering zien ze er prachtig uit. Wel zijn ze behoorlijk aan de prijs.

Het bijzondere aan het assortiment van Artitec is, dat zij ook gevel-delen en 'halve' panden in hun collectie hebben. Het is hiermee mogelijk een achterwand te creëren die de suggestie wekt van een stad of een dorp. Een mooi voorbeeld van een dergelijke gevel is:

Artitec-06.png
Afbeelding: 03
Prachtige gevels
Foto gemaakt door: Artitec

Een goed model om mee te beginnen is de Baanwachterswoning nr. 10.102:

Artitec-01.png
Afbeelding: 04
Baanwachterswoning nr. 10.102
Foto gemaakt door: Artitec

Het lijkt misschien een eenvoudig project, maar dat zou u nog wel eens tegen kunnen vallen. Er komt stiekem toch nog heel wat bij kijken.

Zeer Groot
Afbeelding: 05
De bouw van de baanwachterswoning
Foto gemaakt door: Edwin van 't Hoenderdaal

Ook voor de bouwdozen van Artitec geldt, dat u de materialen kunt gebruiken als basis voor uw eigen modellen. Voor het werken met Artitec-modellen verwijzen we graag naar hun uitermate goede bouwbeschrijving: Bouwen en schilderen stap-voor-stap bij 'Meer informatie').

Een prachtig model van Artitec, is het volgende model:
Alle gevels zijn verschillend, zodat hetzelfde model op meerdere manieren geplaatst kan worden op de modelspoorbaan.

Artitec-04.jpg Artitec-05.jpg
Afbeelding: 06 Afbeelding: 07
Voorzijde van het winkel-woonhuis (17e eeuw) artikel nr. 10.166 Achterzijde van het winkel-woonhuis (17e eeuw) artikel nr. 10.166.
Foto gemaakt door: Artitec Foto gemaakt door: Artitec

Tilly Models

Tilly-02.jpg
Afbeelding: 08
Watermolen
Foto gemaakt door: Tilly Models

Artitec is niet de enige leverancier van Resin-bouwpakketten naar Nederlands voorbeeld. Tilly Models levert ook dergelijke modellen. Wel is het assortiment van Tilly Models wat bescheidener van omvang. De modellen laten zich goed combineren.

Een mooi recent voorbeeld ziet u hiernaast op foto 08.


Holland Scale

Holland-scale-01.jpg
Afbeelding: 09
Onderhoud aan een zijgevel
Foto gemaakt door: Holland Scale

Holland Scale was de eerste fabrikant van schaalmodellen van Nederlandse huizen. Vanaf dat moment nam het aantal hobbyisten dat een Nederlandse modelbaan bouwt sterk toe. Op dit moment levert Holland Scale een groot assortiment modelgebouwen. Hiermee is het mogelijk delen van een stad, dorp of het platteland na te bouwen.
In tegenstelling tot de modellen van Artitec en Tilly Models, zijn de bouwkits van Holland Scale uitgevoerd in polystyreen-plaat, een tamelijk harde soort plastic. 
Door het model te bouwen, ontstaat echter een fraai resultaat dat direct op de modelbaan geplaatst kan worden. Holland Scale levert daarnaast ook een speciaal assortiment verven.

Hollandscale-02.jpg
Afbeelding: 10
Mooie oude pakhuizen
Foto gemaakt door: Holland Scale

De foto's op de site van Holland Scale laten zien dat de modellen goed zijn afgewerkt. De beste manier om gebouwen van polystyreen-plaat een natuurlijke uitstraling te geven, is het aanbrengen van 'specie' (in de lint- en stootvoegen). Nederlandse huizen zijn bijna altijd uit baksteen opgetrokken en het ligt daarom voor de hand daar wat extra aandacht aan te besteden. Door specie aan te brengen is de structuur van de bakstenen muur beter te zien en gaat uw model meer 'leven'. Ook u kunt op een eenvoudige manier dit effect bereiken.

Ga als volgt te werk:

  • Leg de muurplaten, die u losgesneden hebt van de draadboom, op een oude krant.
  • Meng in vloeibaar schuurmiddel (witte kleur!) enige druppels Oostindische inkt, of een beetje zwarte plakkaat- of waterverf. De 'specie' moet lichtgrijs zijn.
  • Wrijf een dun laagje hiervan over de muurplaten waar bakstenen opzitten. 
De 'specie' moet tussen de stenen gaan zitten. Laat de muurplaten nu goed drogen.
  • Wrijf daarna, met bijvoorbeeld keukenpapier, krachtig over de stenen, zodat er geen poeder op de stenen blijft liggen. Denk eraan dat er geen poeder op de lijmvlakken blijft zitten. Lukt het de eerste keer niet, spoel dan de onderdelen onder de kraan weer schoon.

De bouwpakketten van Holland Scale zijn eenvoudig aan te passen of te combineren.
Wilt u alléén een bebouwde wand nabootsen, dan kunt u de bouwpakketten ook splitsen. De wand wordt dan samengesteld uit een aantal halve gebouwen. Omdat de voor- en achterkant van de panden vaak niet gelijkvormig zijn, ontstaat een heel gevariëerd geheel.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe websites:
Bouwen en schilderen, stap-voor-stap.
Nederlandse huizen.
Huizen.
Architectuur en monumenten:
Architectuur in Nederland.
Bureau Monumenten & Archeologie.
Historische Vereniging Schiedam.
Archiwijzer, Stichting Bonas.
Stichting Monumentenhuis Brabant.



Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie