Persoonlijke instellingen

Inleiding Function Mapping

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 3 nov 2015 om 10:42
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Het her-programmeren van een locdecoder

Al in de beginjaren van DCC werd door de 'NMRA Standards Group' een functionaliteit ontworpen die het mogelijk maakte om één of meerdere 'uitgangen' ofwel functieaansluitingen (Aux), van een decoder 'om te programmeren', zodat deze 'uitgang(en)' reageerde(n) op een andere dan de standaard Function Key (functietoets). Het valt dus onder de noemer 'her-programmeren van een decoder'. In Jip en Janneketaal: met functiemapping kunt u iedere functieaansluiting (Aux) (eventueel rijrichtingafhankelijk) toewijzen aan een gewenste functietoets op de centrale.

U wilt bijvoorbeeld dat u via toets F1 de front- of sluitverlichting van de loc rijrichtingafhankelijk uit kunt schakelen bij het rijden met een trek/duwtrein.

Ander voorbeeld: u wilt een functieaansluiting zo mappen dat deze op een andere functietoets komt te zitten (bijv. Aux1 niet op F1 maar op F8).

Sinds de komst van de vierde generatie decoders (o.a. LoPi 4 e.d.) zijn er zoveel mogelijkheden om CV's in te stellen dat het doorlezen van de gebruiksaanwijzing bijna op hogere wiskunde begint te lijken. Het met de hand (d.m.v. de centrale) aanpassen van de diverse CV's is nogal tijdrovend. De LoPi 4 en Loksound 4 -decoders hebben namelijk zoveel instelmogelijkheden dat die niet meer in de eerste 256 CV's pasten. Binnen de NMRA-normering is daar een oplossing voor gevonden door met pagina's te gaan werken. Op elke pagina passen 256 CV's. Theoretisch zijn er zo 65536 pagina's met elk 256 CV's beschikbaar. De eerste 4096 CV's zijn gereserveerd. De overige 61440 kan een fabrikant naar eigen goeddunken gebruiken.


Eerst CV 31 en CV 32 instellen

Bij het instellen van de CV's is het heel belangrijk dat eerst CV 31 en CV 32 juist ingesteld worden volgens onderstaande tabel. Hiermee kiest u namelijk de pagina met CV's welke u in wilt gaan stellen.

CV31 CV32 Doel
16 0 Toekennen van een specifieke functie (effect) aan een functieaansluiting (bijv. flitslicht, zwaailicht etc.)
16 1 Specifiek voor de Loksound-decoders, de instelmogelijkheden per soundslot
16 2 Functiemapping voor 'mapping line' 1 t/m 16
16 3 Functiemapping voor 'mapping line' 17 t/m 32
16 4 Functiemapping voor 'mapping line' 33 t/m 40 (alleen in Loksound-decoders)
Tabel: 1
Tabel gemaakt door: Fred Eikelboom. Info verstrekt door Erik (gebruiker Remunj op het BNLS-forum)


Welke CV's u dan aan moet gaan passen, kunt u zien in de tabellen die in de gebruiksaanwijzing van de betreffende decoder staan.

Een gemakkelijker manier om de functiemapping aan te passen is, door (wanneer u in het bezit bent van ESU decoders) de LokProgrammer-software te installeren op uw computer. Via 'Tools' -> 'Changed CV's' kunt u, nadat u de mapping aangepast hebt zoals u dat wilt, de aangepaste CV's bekijken. Daarna kunt u de waarden die op het scherm staan, programmeren via de centrale.


LokProgrammer

Indien u ook de LokProgrammer (hardware) heeft, is het aanpassen van de CV's van ESU decoders helemaal een fluitje van een (Euro)cent.
De LokProgrammer wordt op de computer aangesloten via een Seriële poort of via een USB aansluiting. U sluit daarna een programmeerspoor rechtstreeks aan op de LokProgrammer, en kunt de decoder heel gemakkelijk programmeren. Ook is het dan heel makkelijk om meerdere identieke decoders te programmeren, omdat u alle instellingen van de decoder op kunt slaan in de LokProgrammer-software.


Andere opties

U kunt ook gebruikmaken van DecoderPro van JMRI (software), samen met de Sprog2 programmer (hardware). Daarmee is het ook een stuk gemakkelijker om een decoder te programmeren. De Sprog2 wordt via een USB aansluiting aangesloten op de computer (zie: 'Meer informatie').


Indien u vragen heeft over Function Mapping kunt u deze stellen op het BNLS-forum. (zie 'Meer informatie')



Meer informatie

Encyclopedie:
Decoderinbouw.
Sjabloon:Link externSjabloon:Link externSjabloon:Link externSjabloon:Link externSjabloon:Link extern
Beneluxspoor.net:
Sjabloon:Link externSjabloon:Link externSjabloon:Link externSjabloon:Link externSjabloon:Link externSjabloon:Link extern
Externe websites:


Bronnen



Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie