Persoonlijke instellingen

Inleiding industrie

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Dick van der Knaap


Inleiding

Op elke modelspoorbaan komt wel een vorm van industrie voor. Dat is niet zo verwonderlijk, want de spoorwegen en de industrie hebben zich in de loop der tijd ontwikkeld in samenhang met elkaar. De industriële revolutie van de negentiende eeuw was mede de oorzaak van, en niet mogelijk zónder, de ontwikkeling der spoorwegen. In de begintijd van de industrie waren de activiteiten nog niet grootschalig. Tegenwoordig bestaan er uitgestrekte bedrijfsterreinen, bijvoorbeeld een hoogoven of een chemische fabriek. Hoewel ze zeer aantrekkelijk kunnen zijn om in miniatuur na te bouwen, zal dat door gebrek aan ruimte voor de meeste modelspoorders niet mogelijk zijn.

De grootste fout die gemaakt wordt, is dat er zomaar wat gebouwen op de modelbaan worden neergezet.
In werkelijkheid wordt (en werd) dat gedaan volgens een bepaalde logica. Deze is eigenlijk heel eenvoudig te volgen, want bij industrie is het proces heel simpel: aan de ene kant komen de grondstoffen binnen, in de fabriek worden ze daarna verwerkt of bewerkt, aan de andere kant verlaten de hoogwaardige producten het bedrijf, op hun weg naar de klanten.

Als voorbeeld een malerij. Er komt graan binnen, dat wordt in de fabriek gemalen, aan het eind worden de zakken meel naar de bakkerijen afgevoerd. In tijdperk III kan dit bijvoorbeeld worden uitgebeeld door de aanvoer van los gestort graan in gesloten wagens, óf per schip, kolen voor de energie-opwekking van de malerij met open wagens, afvoer per vrachtwagen of paard-en-wagen, of per spoor.

Om dit in miniatuur uit te beelden zal niet moeilijk zijn, het lastigste zal zijn om de benodigde gebouwen te verzamelen. Denk daarbij ook eens aan het zelf bouwen, zie bijvoorbeeld het artikel "Zelfbouw plasticard of polystyreen" en het artikel "Kitbashing en scratchbuilding modelbouwtechnieken" (zie: "Meer informatie").
Rollend materieel is voorhanden: er zijn modellen van de types CHRZ (graanaanvoer), S-CHR (meelafvoer) en GTOW (steenkool) beschikbaar bij allerlei modelspoorfabrikanten.
Veel informatie is ook te vinden op de website van Sleutelspoor, in het artikel "Voor elk vervoer een wagen" (zie: "Meer informatie").

Hoe wordt dit nu aangepakt? Het begint eigenlijk met een onderzoekje hoe het industriële proces verloopt. Welke grondstoffen worden gebruikt, hoe is de energiebehoefte geregeld, wat is het eindproduct, is er nog afval dat moet worden afgevoerd? Internet kan daarbij veel hulp bieden. Tenslotte kan het geheel in een diagrammetje zichtbaar worden gemaakt, zie: afbeelding 01.

E07.03.01 Diagram-01.GIF
Afbeelding: 01
Flowdiagram
Tekening gemaakt door: Dick van der Knaap

Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
De bouw van een gedeelte van de Berghuizer Papierfabriek.
Externe website:
Voor elk vervoer een wagen.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 10 jul 2024 10:38 (CET)