Persoonlijke instellingen

Klimspiraal systeem Rainer Lüssi

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 17 apr 2016 om 16:08
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


In dit artikel laten we zien hoe u op een gemakkelijke manier een klimspiraal volgens de methode van Rainer Lüssi kunt bouwen.


Wat heeft u nodig?

  • Computer met MS-Excel of een ander programma dat Excel-bestanden kan bewerken/lezen.
  • Draadeinden.
  • Bij de draadeinden passende moeren.
  • Bijpassende sluitringen.
  • Houten platen voor de rijniveaus.
  • Houtlijm.
  • Lijmklemmen.
  • IJzerzaag.


Het principe

U kunt een grote plaat met een behoorlijke dikte van acht mm nemen. Daarop één wending van de spiraal uittekenen, en deze uitzagen. Dat kost ontzettend veel hout, want het middengedeelte van de plaat gebruikt u niet.

Rainer heeft een manier uitgedacht om met rechte trapeziumvormige stroken, een klimspiraal te maken. U verlijmt de trapeziumvormige stroken op zodanige wijze dat er een cirkelvorm ontstaat. Doordat u twee stroken op elkaar verlijmt, kunt u met minder dik materiaal werken, en toch dezelfde stevige basis krijgen.


Berekeningen

Van Rainer's website is een Excel-bestand te downloaden. Na het downloaden kunt u het bestand gebruiken om de spiraal te berekenen. Er staan al een aantal railsystemen in en u kunt uw eigen railsysteem toevoegen aan het bestand. Wij hebben deze Excelsheet vertaald naar het Nederlands. Deze is hier te downloaden: Download Excel-bestand.

E040501-01.jpg
Afbeelding: 01
Schermafbeelding van de Excelsheet van Rainer Lüssi
Foto gemaakt door: Ronald Koerts


Na het invoeren van de gegevens, zoals de te overbruggen hoogte, krijgt u de afmetingen van de trapeziumvormige strook. Deze moet u dan tig keer hebben. Dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal wendingen dat u nodig hebt om het volgende niveau te bereiken.


Trapeziumvormige stroken

Nu de afmetingen van de trapeziumvormige strook bekend zijn, kunt u kijken hoe het gezaagd moet worden. Het gemakkelijkst is het, wanneer u een standaard plaat, van 2440 mm bij 1220 mm, in stroken laat zagen bij de houthandelaar of bouwmarkt. De stroken moeten de breedte van de trapeziumvormige strook hebben. Nu hoeft u alleen nog maar thuis de stroken op de juiste maat in te korten.


Uitleggen van de spiraal

Voordat u de hele spiraal gaat verlijmen, legt u de spiraal uit. Dan kunt u zien hoe de groot de spiraal is en hoe de stroken verlijmd moeten worden. Nu kunt u ook bepalen hoe u de overgang van het eerste niveau naar de spiraal gaat maken. Het mooiste is om de spiraal uit de bodemplaat te laten komen.


Verlijmen

De trapeziumvormige stroken kunnen nu aan elkaar verlijmd worden. Doe dit volgens de schets die in de Excelsheet staat. Het lijmen gaat het gemakkelijkst door de stroken plat te verlijmen. Bij kleinere spiralen, tot 30 — 40 cm hoog, kunt u alle stroken aan één stuk verlijmen.

E040501-02.JPG E040501-03.JPG
Afbeelding: 02 Afbeelding: 03
Verlijmen van de trapeziumvormige stroken Verlijmen van de trapeziumvormige stroken
Foto gemaakt door: Ronald Koerts Foto gemaakt door: Ronald Koerts

Gaten voor de draadeinden

Na het verlijmen moet de locatie van de gaten worden bepaald. Wanneer u de spiraal aan één stuk hebt en plat hebt liggen, kunt u de gaten in één keer door de hele spiraal boren. De grootte van de gaten hangt af van de maat van de draadeinden, maar één of twee mm groter dan de buitenmaat van de draadeinden is aan te bevelen, dus draadeinde M8, gat M10 (boordiameter 10)


Voorbereiding van het opbouwen

Het opbouwen gebeurt in een aantal fases en gedeelten. Het is verstandig om direct bij het opbouwen de rails aan te brengen, inclusief eventuele scheidingen van de blokken en secties (vergeet hierbij de eventuele isolatielassen niet). Ook is het verstandig om meteen alle draadjes voor de stroomvoorziening/bezetmelders aan de rails te solderen. Nu kunt u nog gemakkelijk overal bij komen. Een aantal voorbereidingen:

Meerdere stukken

U kunt de verlijmde spiraal nu eventueel opdelen in twee stukken om het opbouwen te vergemakkelijken. Maar dan moeten de locaties van de draadeinden hier wel op afgestemd zijn. Een andere mogelijkheid is om op de naad een extra steun te verlijmen, waar de twee delen van spiraal op steunen.

Locatie bepalen

Bepaal de locatie waar de spiraal moet komen. Teken de locatie af met behulp van de gaten in de spiraal. Teken de locatie van het begin van de spiraal af.

Overgang

Het mooiste is om ter plaatse van de overgang van de onderbouw/onderste niveau en het begin van de spiraal, de onderbouw in te zagen en zo heel langzaam de spiraal te laten beginnen. Dit geeft wat zaagwerk, maar is wel de mooiste oplossing. De spiraal kan nu verlijmd worden aan de onderbouw.

Draadeinden plaatsen

Nu is het moment aangebroken om de spiraal met niveaus op te bouwen naar de gewenste hoogte.

Op lengte maken

Draadeinden zijn te verkrijgen in lengtes van ongeveer één meter. De meeste mensen moeten deze daarom op maat zagen. Het gemakkelijkst gaat dat met een ijzerzaagje.

Borging

De draadeinden kunnen aan de onderkant van de baan met een extra moer geborgd worden. Hiermee wordt voorkomen dat het draadeind iedere keer los komt. Als zekerheid kunt u wat secondelijm of Loctite in de schroefdraad laten lopen.


Opbouwen

Na het plaatsen van het eerste stuk bij de overgang kan er telkens een stuk worden geplaatst. Het nieuwe stuk rust op moeren en sluitringen. De moeren en sluitringen brengt u grofweg op ongeveer de juiste hoogte aan. Daarna plaatst u het stuk en stelt de hoogte af d.m.v. de moeren. Een stappenplan:

  1. Moeren en sluitringen aanbrengen op de draadeinden.
  2. Nieuw stuk strook plaatsen.
  3. Ondergrond voor de rails verlijmen (geluidisolatie).
  4. Rails bevestigen op de plaat (vergeet hierbij de eventuele isolatielassen niet).
  5. Draden aan de rails bevestigen (bijvoorbeeld d.m.v. solderen).
  6. Naar het volgende niveau.


E040501-04.JPG E040501-05.JPG E040501-06.JPG
Afbeelding: 04 Afbeelding: 05 Afbeelding: 06
Opbouw spiraal: Het begin Opbouw spiraal Opbouw spiraal
Foto gemaakt door: Ronald Koerts Foto gemaakt door: Ronald Koerts Foto gemaakt door: Ronald Koerts


E040501-07.JPG E040501-08.JPG E040501-09.JPG
Afbeelding: 07 Afbeelding: 08 Afbeelding: 09
Opbouw spiraal Opbouw spiraal Opbouw spiraal: Spiraal gereed
Foto gemaakt door: Ronald Koerts Foto gemaakt door: Ronald Koerts Foto gemaakt door: Ronald Koerts


Het is aan te bevelen om tijdens het opbouwen van de spiraal ook de geluiddemping, rails en draden voor de stroomvoorziening aan te brengen. Eventueel kunt u dan ook meteen de scheidingen voor de blokken en secties aanmaken (vergeet hierbij de eventuele isolatielassen niet). Dit heeft alles te maken met de bereikbaarheid, wanneer straks de gehele spiraal gereed is.

Afstellen

Na het aanbrengen van alle niveaus kan de spiraal afgesteld worden. Met een stelblokje kunt u de exacte hoogte tussen de niveaus bepalen. U kunt eventueel een hellingwaterpas of een hellingsmeter gebruiken, om de exacte helling in te stellen. Na het afstellen kunt u proefrijden met de spiraal. Meestal moet u een paar keer de spiraal bijstellen.


Praktijkvoorbeeld

In het artikel Praktijkvoorbeeld klimspiraal (zie: 'Meer informatie') wordt aan de hand van foto's en tekst de bouw van een klimspiraal volgens deze methode exact uitgelegd.




Downloads.png
Excel-bestand:
Berekening klimspiraal

Berekeningen van de klimspiraal volgens Rainer Lüssi.


Meer informatie

Encyclopedie:
Sjabloon:Link Rainer Lussi-Meerkeuze
Externe website:




Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie