Persoonlijke instellingen

Noordelijke groep

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: Daniel van der Ree en Hans van de Burgt


Een prachtige vertegenwoordiger van de Noordelijke groep is de "Oldambtster boerderij". Dit is een boerderijtype, dat vooral in het Oldambt in het oosten van de provincie Groningen voorkomt. Bij dit type boerderij zijn het woonhuis en de schuur in elkaars verlengde gebouwd.

800px-Oldambtster boerderij Scheepswerfstraat Stadskanaal.jpg 450px-Beemster stolpboerderij.jpg
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02
Een Oldambtster boerderij, Scheepswerfstraat Stadskanaal Een stolpboerderij uit de Beemster
Bron: wikipedia.org CCimage.jpg Bron: wikipedia.org CCimage.jpg

Het woonhuis is gebouwd onder één doorlopende nok met de schuur, waarbij het woonhuis smaller is dan de schuur (zie: afbeelding 01). De schuur is zeer groot. Er is ruimte voor een koeienstal, een paardenstal en werktuigen. In het midden van de schuur is ruimte voor hooiopslag. Het dak wordt gedragen door gebinten die de schuur in de lengte verdelen in circa zes meter brede vakken. De koeien worden twee aan twee gestald tussen wilgentenen of houten schotten die de gebintenstijlen met de buitenmuur verbinden.

Het dak is een zadeldak met aan de voorzijde een afgeschuind vlak, het zogenaamde wolfseind. Doordat het woonhuis smaller is dan de schuur, zijn de zijmuren hoger en is er meer ruimte voor vensters. Boven het woongedeelte bevinden zich de graan- en zaadzolders, vaak met vele raampjes.
Voor de Oldambtster boerderijen zijn vaak grote tuinen aangelegd. De monumentale boerderijen in het Oldambt worden ook wel "villaboerderij" genoemd.

Net als de West-Friese stolpboerderijen hebben ook de stolpboerderijen in de Noord-Hollandse droogmakerijen (Schermer, Beemster, etc.) vaak een monumentale gevel (zie: afbeelding 02). Deze boerderijen (vooral in de Beemster) zijn vaak uiterst rijk uitgevoerd en werden gefinancierd door de draagkrachtige stedelijk elite van de Hollandse steden. De financier had in zo'n boerderij vaak een opkamer tot zijn beschikking als buitenverblijf.


Meer informatie

Encyclopedie:


BronnenHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 10 jul 2023 10:04 (CET)