Persoonlijke instellingen

Ombouwen Piko ICE-3 extra rijtuig met pantograaf

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Albert Holstege


Piko ICE-3 Bistrorijtuig voorzien van een pantograaf

Piko heeft najaar 2005 een vier-delige NSR ICE-3 uitgebracht, in een analoge en digitale startset. Losse rijtuigen om de set zoals in werkelijkheid acht-delig te maken zijn ook verschenen. Gezien de gunstige prijsstelling is door mij en, waarschijnlijk, velen met mij deze set gekocht. De detaillering is zonder meer goed te noemen (zeker gezien de prijs!). Voor verbeteringen aan bijv. draaistellen en pantografen verwijzen we u graag naar MIBA special 66. Hierin staat een artikel over het 'superen' van dit treinstel. En naar www.beckert-modellbau.de waar geëtste remschijven voor op de wielen te koop zijn (set 2031, 40 stuks).

Een grote tekortkoming van het Piko-treinstel is echter, zeker bij een acht-delig stel, dat het model gebaseerd is op de DB serie 403 en niet op de serie 406, waar de NSR-stellen deel van uit maken. Het grote verschil tussen de beide series is dat de serie 406 een meerspanningsversie is, geschikt voor 15 en 25 kV wisselspanning en 1,5 en 3 kV gelijkspanning. De serie 406 is dan ook voorzien van zes pantografen (op alle middenwagens) tegen slechts twee op de serie 403.

De Duitse versie is vrij eenvoudig uit te breiden met drie rijtuigen zonder en één met pantograaf, voor uitbreiding van de Nederlandse versie zijn vier rijtuigen met pantograaf nodig, en dan ontbreekt er nog één op het Bistrorijtuig. Vandaar dat besloten is het Bistrorijtuig van een pantograaf te voorzien. Er werd uitgegaan van een ombouw waar zo min mogelijk geplamuurd en geverfd dient te worden. Van de ombouw zijn een aantal foto’s gemaakt, helaas zijn deze niet allemaal 100% scherp, excuses daarvoor.

Voor de ombouw is gebruik gemaakt van een Piko DB uitbreidingsrijtuig met pantograaf, catalogus nr. 57690. Hier staan beide rijtuigen naast elkaar:

ICE3 Piko stroomafnemer-1.jpg
Afbeelding: 01
Het slachtoffer
Foto gemaakt door: Albert Holstege


Door aan de onderzijde twee schroeven los te draaien - achter de draaistellen - haalt u de kap los van het onderstel. Druk voorzichtig vanaf de onderzijde met een klein schroevendraaiertje het plaatje met de pantograaf en de 'spoilers' van het DB-rijtuig los. Deze zitten vast met een klein beetje lijm. Ook de achterwand met deur en vouwbalg zijn tijdelijk van het Bistrorijtuig afgehaald.

ICE3 Piko stroomafnemer-2.jpg
Afbeelding: 02
Demonteren van de onderdelen o.a. de pantograaf
Foto gemaakt door: Albert Holstege


Maak met behulp van een stukje papier een sjabloontje waarop de positie van de gaatjes van de 'spoiler' en het gat voor het pantograafplaatje worden aangegeven. Houd als uitgangspunten voor bevestiging en uitlijning van dit sjabloontje de achterzijde van het rijtuig en de naad aan de onderzijde van de bak aan, deze zijn bij beide rijtuigbakken gelijk.

ICE3 Piko stroomafnemer-3.jpg
Afbeelding: 03
Aftekenen van de pantograaf
Foto gemaakt door: Albert Holstege


Zaag vervolgens de bodemplaat - waarop het plaatje met de pantograaf zit - los. Neem aan de kant van het midden van het rijtuig een stukje dak mee vanwege het opstaande randje (anders moet u hier later extra plamuren). Dit is met een miniboormachine met een zaagblad gedaan, waarvan het toerental uiterst laag in te stellen is. Bij (te) hoge toerentallen gaat dit echt fout, de kunststof zal smelten door de wrijvingswarmte. Snijden met een scherp hobbymes gaat natuurlijk ook. Vijl of snij aan de zijkant van het plaatje het stukje ter dikte van het dak weg, zodat het plaatje in het Bistrorijtuig onder het dak past.

ICE3 Piko stroomafnemer-4.jpg
Afbeelding: 04
Loszagen
Foto gemaakt door: Albert Holstege


U houdt dan dit onderdeel over. Hieraan zit nog het uitsteeksel waarmee de kap vastgeschroefd zit. Het is wellicht ook mogelijk bij Piko het pantograafplaatje en de 'spoilers' als losse onderdelen te bestellen en hiermee de ombouw te doen, maar dan moet u zelf iets verzinnen voor het vastschroeven.

ICE3 Piko stroomafnemer-5.jpg
Afbeelding: 05
Losgezaagd onderdeel
Foto gemaakt door: Albert Holstege


Bevestig nu het sjabloontje op het Bistrorijtuig en teken het gat in het dak (let op! doordat er aan de middenzijde een stukje extra is uitgezaagd op het DB rijtuig, deze zijde nameten met behulp van het pantograafplaatje).

ICE3 Piko stroomafnemer-6.jpg
Afbeelding: 06
Sjabloon aftekenen
Foto gemaakt door: Albert Holstege


ICE3 Piko stroomafnemer-7.jpg
Afbeelding: 07
Loszagen
Foto gemaakt door: Albert Holstege


Nu is het tijd voor boren, zagen, snijden en vijlen. Boor de gaatjes voor de 'spoiler' en maak het gat in het dak. Dit gat is eerst ruim binnen de lijnen met de miniboormachine uitgezaagd en de rest is gevijld (dit kost de meeste tijd in de hele ombouw). Wel steeds blijven passen. Gebruik bij het passen ook de 'spoilers' om de exacte plaats van het gat te controleren. Na veel vijlen en -passen past dan het pantograafplaatje precies in het gat in het dak.

ICE3 Piko stroomafnemer-8.jpg
Afbeelding: 08
Passen van de pantograaf
Foto gemaakt door: Albert Holstege


Haal de pantograaf en de isolatoren, plus de dakleidingen van het plaatje en zet dit plaatje met een paar stukjes plakband vast in het gat. De zijkanten moeten op gelijke hoogte zijn met de rand. Nu kunt u vanaf de onderzijde het bodemplaatje met de schroefbevestiging op het pantograafplaatje leggen en dit bodemplaatje met een paar stukjes polystyreen aan de kap vastlijmen.
(Pas op, dat u niet ook direct het pantograafplaatje vastlijmt!).

ICE3 Piko stroomafnemer-9.jpg
Afbeelding: 09
Aanbrengen bodem pantograaf
Foto gemaakt door: Albert Holstege


Wanneer de lijm droog is, het pantograafplaatje er weer uit halen, en waar nodig tussen bodemplaatje en rijtuigbak plamuren. Er is een klein beetje Teoflux Ééncomponent-autoplamuur gebruikt voor het randje onder het dak; dit heeft nagenoeg dezelfde kleur als de ICE-3, dus schilderen was niet nodig. De TeoFlux is al lang geleden gekocht, of het nu nog te koop is niet bekend. Als u dit randje met een andere plamuur met een andere kleur moet doen, kunt u het eventueel in dezelfde kleur als het pantograafplaatje meeschilderen.

Deze, en ook die van het andere tussenrijtuig, is namelijk grijs geschilderd. Volgens het artikel in MIBA special 66 moet dit 'mittelgrau' zijn. Middelgrijs dus, maar hier is Tamiya XF-53 'neutral grey' gebruikt, XF-19 'sky grey' is echt te licht. De exacte kleur is niet bekend, ook op de in mijn bezit zijnde foto's is het niet goed te zien. Daarna de isolatoren, dakleidingen en pantograaf weer bevestigen op het plaatje en dit op de bodemplaat bevestigen. De 'spoilers' met een klein beetje lijm bevestigen en de achterwand met vouwbalg weer in het rijtuig lijmen. Na droging kan de kap weer op het onderstel geschroefd worden.

ICE3 Piko stroomafnemer-10.jpg
Afbeelding: 10
De pantograaf is op het dak gemonteerd
Foto gemaakt door: Albert Holstege


Uiteindelijk is dit dan het resultaat; het omgebouwde stel op de baan:

ICE3 Piko stroomafnemer-11.jpg
Afbeelding: 11
Het resultaat van de ombouw
Foto gemaakt door: Albert Holstege


ICE3 Piko stroomafnemer-12.jpg
Afbeelding: 12
Het eindresultaat van de ombouw staat op het spoor
Foto gemaakt door: Albert Holstege



Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over pantografen




Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie