Persoonlijke instellingen

Ombouwen van bestaande kits: verschil tussen versies

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 3: Regel 3:
 
<small>Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Vincent Scholtze en Frodo Weidema (Modelbouwwerk)</small></small>
 
<small>Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Vincent Scholtze en Frodo Weidema (Modelbouwwerk)</small></small>
 
----
 
----
 
+
>>>> In bewerking door Fred. 22-2. 17:08 uur. <<<<
 
[[bestand:VS-06.jpg]]
 
[[bestand:VS-06.jpg]]
 
<br />
 
<br />

Versie van 22 feb 2010 om 17:08

E11.02.01 - Zelfbouw plasticard of styreen - Vorige | Volgende - E11.03 - Papier en karton

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Vincent Scholtze en Frodo Weidema (Modelbouwwerk)


>>>> In bewerking door Fred. 22-2. 17:08 uur. <<<< VS-06.jpg
E11.02.02-01
Foto: Vincent Scholtze en Frodo Weidema
Een rijtje huizen gemaakt met Amerikaanse bouwkits

Een modelbaan naar Nederlands voorbeeld bouwen betekent veel improvisatietalent. Het doorbladeren van alle catalogi van de 'huisjesfabrikanten' leert dat er niet echt veel Hollandse modellen kant-en-klaar te koop zijn. Zelfbouwen is een optie, maar ook het ombouwen van bouwkits die eigenlijk geen Nederlands voorbeeld hebben kan tot leuke resultaten leiden.

Wij zochten onze modellen in de Amerikaanse hoek, en met succes. De kits van Walthers en DPM (Design Preservation Models) zijn met geringe veranderingen om te vormen. Zelfs de Amerikaanse woonhuizen zoals DPM die uitbrengt bleken een goed uitgangspunt te zijn voor een Nederlands straatje ergens in de grote stad. Het bespaart je de, soms eindeloos lang durende, zelfbouw. Heel veel ornamenten zijn al aanwezig in de gevels van deze huizen. Als je die om te beginnen niet groen of geel, maar wit schildert is er al een begin gemaakt met een Nederlands pandje. Maar laten we bij het begin beginnen....

De bouwkits van DPM bestaan uit complete wanden waarin alles al is verwerkt. Raamstijlen, kozijnen en vensterbanken zijn er al in meegegoten en hoeven dus alleen nog maar geschilderd te worden. Verder leveren ze er gewoon een plastic plaatje en wat stripjes bij waarmee je met wat zelfwerkzaamheid het (platte) dak in elkaar mag plakken. De kits wijken dus duidelijk af van wat hier in Europa te koop is: niet alles is voorgekauwd. Gelukkig gebruikt DPM een kunststof dat zich goed laat verlijmen met gewone plasticlijm, zodat verbouwingen goed realiseerbaar zijn.

VS-07.jpg VS-08.jpg
E11.02.02-02 en E11.02.02-03
Foto's: Vincent Scholtze en Frodo Weidema
Bouwkits van DPM. Links #104, rechts kit #120

Uit de twee aangeschafte huizen van DPM zijn er drie gemaakt. Het hoekpand is ontstaan uit de zij- en achtergevels van DPM pakket #104. Om deze gevels op de gewenste maat te krijgen is zagen hier de enige oplossing want het DPM plastic is 5 mm dik waarin je met een mesje niet veel begint. Op de onderstaande tekening is te zien dat van de oorspronkelijke gevel niet veel is overgebleven. Eén rij ramen werd verzaagd tot schuine hoek waarin ook de ingang van het café is gevestigd. Bovenop de tweede etage is nog een geveltje gemaakt met Slaters' steentjesplaat (plasticard o.a. verkrijgbaar bij GM&S) en Evergreen-strip. De hele begane grond van de DPM-gevel is verwijderd omdat die niet bruikbaar was. Hier is in zelfbouw een nieuwe situatie gemaakt met het café en een deur voor de bewoners van de eerste en tweede etage.

Plastic ornamenten

De gebruikte zijgevels van de Amerikaanse bouwset waren verder niet voorzien van ornamenten en dergelijke. Om toch een Nederlandse uitstraling aan het geheel te geven zijn er diverse plastic stripjes op gelijmd om de versieringen weer te geven die zo kenmerkend zijn voor dit soort panden van omstreeks 1900. Een ornament boven een raam bijvoorbeeld, bestaat uit niets meer dan een rechthoekje dun plastic met daarop weer een kleiner rechthoekje gelijmd. Op die manier ontstaat reliëf en is het resultaat al snel net echt. Met wat stukken styreen met de juiste hoek worden vervolgens de losse wanden weer aan elkaar geplakt. Een op een vel papier geschetste plattegrond van het huis kan tijdens het lijmen van dienst zijn om alles haaks vast te zetten.

VS-09.jpg
E11.02.02-04
Tekening: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

VS-10.jpg
E11.02.02-05
Tekening: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

VS-11.jpg
E11.02.02-06
Tekening: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Een grondplaat vinden wij overbodig, stoepen en tuintjes worden op de modelbaan zelf aangebracht en niet aan het huis. Als vervolgens alles op z'n plaats zit en alle kiertjes zoveel mogelijk zijn dichtgesmeerd met putty (plasticplamuur van bv. Revell of Tamiya) is het schilderwerk aan de beurt. Eerst krijgt zo'n bouwsel altijd een laag grondverf uit een goedkope HEMA-spuitbus. Dan is goed te zien waar nog het een en ander geschuurd en geplamuurd moet worden. De uiteindelijke afwerking gebeurt dan met de airbrush voor de baksteenkleur en een paar avonden verfplezier om alle ornamenten, speklagen en kozijnen in de juiste kleur te schilderen.

Het huis is dan nog niet af natuurlijk. Er moet nog transparant plastic achter de raamopeningen gelijmd worden waarachter dan weer gordijnen verschijnen. Ook hier verschillen de DPM-kits met die van de Europese merken. Er is een plaat 'glas' bijgeleverd wat zelf in stukjes en beetjes gesneden en geplakt moet worden en de vrolijke, kant-en klaar gedrukte gordijn-imitaties zijn (gelukkig) niet bijgeleverd. In dit geval zijn ze gemaakt van een in laagjes gesplitste papieren zakdoek. Door dat hele dunne papier een paar keer te vouwen en tussen de vingers te rollen ontstaan vanzelf wat plooien die het velletje wat meer op vitrage laat lijken. Vervolgens met een kloddertje houtlijm achter het venster lijmen. Daar waar de vitrage niet of maar half wordt geplaatst kun je door het venster naar binnen kijken.
Het is raadzaam in zulke gevallen de huisjes van een interieur te voorzien. Dat hoeft maar te bestaan uit een paar vloertjes en wat tussenmuren. Even snel donkergrijs schilderen en je bent klaar. Op die manier voorkom je 'inkijk' dwars door het huis heen. Aan de binnenkant van het raam kan ook nog een vensterbank geplakt worden met bijvoorbeeld wat bloempotten met geraniums of ander groen. Om al deze zaken een beetje makkelijk aan te brengen wordt een gebouw maar voor 3/4 deel in elkaar gezet. Eén zijwand wordt apart gehouden en pas als alles klaar is tegen het huis gelijmd.

VS-12.jpg
E11.02.02-07
Foto: Vincent Scholtze en Frodo Weidema
Het huis in aanbouw met daarnaast het nog in te bouwen interieur

Het dak op

De dakconstructie van dit hoekhuis en ook de daken van de andere pandjes werden eerst van papier als voorbeeldje gesneden en gevouwen. Op die manier voorkom je dat het mes gezet wordt in de dure dakpan-platen van Vollmer en KiBri en vervolgens ontdekt dat je 5 mm tekort komt. Het mag duidelijk zijn: er zijn al heel wat stukken dak richting vuilnisbak geschoven voordat dit idee ontstond. Dat geldt ook voor de dakkappellen. Die werden met veel passen en meten, weggooien en opnieuw snijden op het dak gelijmd. Bij zulke moeilijke constructies als een dak is het haast onvermijdelijk dat er kieren en naden ontstaan. Dat is niet zo erg; met wat plastic-strip en dunne reepjes aluminium-folie kunnen alle naden gedicht worden en ontstaan meteen alle loodranden die nodig zijn om de onderliggende verdiepingen tegen het hemelwater te beschermen. Vergeet ook niet de regengoten en pijpen aan te brengen en een grote verscheidenheid aan schoorstenen, afvoerpijpjes, dakramen en alles wat op het dak te vinden is. Op de modelbaan kijk je meestal bovenop de daken, het is dus belangrijk om hier zoveel mogelijk te detailleren.

VS-13.jpg
E11.02.02-08
Foto: Vincent Scholtze en Frodo Weidema
Aan DPM-kit #120 werd behalve een schuin dak niets veranderd.
Met wat aangepaste kleurtjes ontstaat zo al snel een pandje wat in
een Nederlandse stad niet zou misstaan

De overige DPM-gevels van kits #104 en #120 werden wat minder rigoreus veranderd. De voorgevel van kit nr. 104 is onveranderd gebleven en voorzien van een zelfbouw-achtergevel die heel simpel is gehouden omdat je er bijna niets van kunt zien als je naar de modelbaan staat te kijken. De zijwanden bestaan uit 2 mm dik plasticplaat. Het pandje daar weer naast is ontstaan uit DPM-kit #120 maar dan met een Hollandse beschildering en voorzien van een schuin dak. Hoewel het uiteindelijk op de modelbaan moeilijk te zien is konden we het niet laten de winkelruimtes te voorzien van goed gevulde etalages. Dat staat nu eenmaal fraaier dan een lege ruimte. Natuurlijk kloppen er welbeschouwd een aantal dingen niet voor een echt Rotterdams stadspand. Het betreft hier details zoals raamstijlen en sommige ornamenten.
Toch is het verbazingwekkend om te zien hoe je met Amerikaanse stadshuizen een Hollandse sfeer kunt creëren.


Meer informatie:


E11.02.01 - Zelfbouw plasticard of styreen - Vorige | Volgende - E11.03 - Papier en karton