Persoonlijke instellingen

Ontkoppelaar van David K. Smith: verschil tussen versies

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
Regel 65: Regel 65:
 
|Link= Koppelingen in schaal H0
 
|Link= Koppelingen in schaal H0
 
|Linknaam= Koppelingen in schaal H0
 
|Linknaam= Koppelingen in schaal H0
}}
 
{{Link intern
 
|Link= Kadee - Magnetisch koppelen en ontkoppelen
 
|Linknaam= Magnetisch koppelen en ontkoppelen
 
 
}}
 
}}
 
{{Link intern
 
{{Link intern
Regel 91: Regel 87:
 
|- valign= "top"
 
|- valign= "top"
 
! scope= "row" width="80%" |
 
! scope= "row" width="80%" |
| <small><small>Laatste wijziging: 9 dec 2017 17:42 (UTC)</small></small>
+
| <small><small>Laatste wijziging: 9 dec 2017 18:46 (UTC)</small></small>
 
|}
 
|}
 
[[Categorie: Alles|O]]
 
[[Categorie: Alles|O]]

Versie van 9 dec 2017 om 18:46

Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: David K. Smith - Vertaling door Fred Eikelboom


Betere én goedkopere ontkoppelaars

Jawel, u kunt zelf uw eigen magnetische ontkoppelaars bouwen, en het zou wel eens zo kunnen zijn, dat dit de meest effectieve ontkoppelaars zijn die u ooit heeft gebruikt. In feite werken ze zo goed dat u ze kunt gebruiken met de bekende Kadee® koppelingen en de Micro-Trains Nn3/Z koppelingen.

David Smith uncoupler 01.gif
Afbeelding: 01
Bovenaanzicht ontkoppelaar
Bron: David K. Smith

Maar het mooiste is het misschien wel dat ze minder kosten dan één Euro per ontkoppelaar (prijspeil 2011). Alles wat u nodig heeft, zijn #64-1879 rechthoekige keramische magneten van 25,4 mm lengte (of een equivalent daarvan) verkrijgbaar in de elektronicahandel. Per ontkoppelaar heeft u twee van deze magneten nodig.

Omdat de magneten onder de rails worden gemonteerd, ligt het voor de hand om de ontkoppelaars te monteren vóórdat u de rails legt. Laat een ruimte vrij van 26 mm op de plaats waar een ontkoppelaar moet komen. Het kan noodzakelijk zijn een uitholling in de treintafel te maken, zodat de bovenzijde van de magneten gelijk ligt met de bovenzijde van de omringende railbedding. Breng lijm aan op de plaats waar de magneten moeten komen (David Smith gebruikte daarvoor 'Liquid Nails', beter bekend als constructielijm) en plaats beide magneten met de lange zijden tegen elkaar, zodanig dat beide magneten elkaar aantrekken. De naad tussen beide magneten dient precies onder de hartlijn van de rails te liggen. Daarna legt u de rails over de magneten.

Wanneer u de ontkoppelaar onder bestaande rails wilt monteren, dient u een ruimte van 26 mm. vrij te maken op de plaats waar de magneten moeten komen. Om daarbij gemakkelijker te kunnen werken, kunt u de bestaande bielzen verwijderen. U kunt dan later nieuwe bielzen maken van afvalstukken biels of van polystyreenstrip, en deze bielzen vóór het monteren van de ontkoppelaar op de magneten lijmen. Breng secondenlijm (Cyanoacrylaatlijm) aan op de plaats waar de magneten moeten komen en schuif de magneten zijdelings op hun plaats. Zorg er voor dat de magneten vlak tegen de onderzijde van de rails liggen.

Let-op.jpg
  LET OP
Gebruik bij de toepassing van secondenlijm altijd een pincet of een fijne tang en laat de lijm nooit in aanraking komen met uw vingers!!

Deze lijm reageert direct op vocht en dat is in ruime mate voorhanden in uw huid. Mochten onverhoopt uw vingers toch aan elkaar plakken, dan is de enige remedie om onder de lauwwarme kraan zoveel vocht aan uw huid toe te dienen dat het ontstane lijmoppervlak vanzelf loslaat. Ga niet trachten met een mesje uw vingers los te snijden. Dit kan zeer vervelende consequenties hebben. Gebruik altijd een beschermende bril!

David Smith uncoupler 02.jpg
Afbeelding: 02
Ontkoppelaar onzichtbaar weggewerkt
Bron: David K. Smith

Omdat deze ontkoppelaars niet zichtbaar zijn, zult u waarschijnlijk een markering aan willen brengen, om te kunnen zien waar een ontkoppelaar zich bevindt. U kunt simpelweg een aantal bielzen in een iets donkerder of lichtere kleur schilderen, zodat het lijkt of die bielzen erg oud zijn, of dat die bielzen net vervangen zijn. U kunt ook een realistisch detail naast de ontkoppelaar plaatsen, zoals bijv. een stapeltje bielzen, een paar verroeste tonnen, een Preiser figuurtje of een ander interessant voorwerp dat normaal in de omgeving van het spoor kan worden aangetroffen.

Op foto 02 is de ontkoppelaar gemarkeerd met een Preiser figuurtje. Oplettende lezers zal het opvallen dat de goederenwagen een Micro-Trains Nn3/Z koppeling heeft, terwijl aan de locomotief een standaard M-T koppeling zit. Dit is geen vergissing; niet alleen kunt u diverse koppelingtypen mixen, maar zelfs het ontkoppelen van deze verschillende koppelingen verloopt feilloos. Ook het voorontkoppelen werkt met deze verschillende typen koppelingen uitstekend. U hoeft zelfs niet exact de voorgeschreven 'trip-pin'-toleranties aan te houden (zie het artikel Kadee - Magnetisch koppelen en ontkoppelen). David Smith heeft geconstateerd dat zelfs bij een hoogte van 3,2 mm boven de spoorstaven, de ontkoppeling feilloos plaats vindt.

David Smith uncoupler 03.gif
Afbeelding: 03
Scharnierend bevestigde magneten
Bron: David K. Smith

Het kan voorkomen dat u niet wilt dat de ontkoppelaar altijd werkt, bijvoorbeeld op de hoofdroutes. In dat geval kunt u een plankje scharnierend onder de rails bevestigen. De ontkoppelmagneten kunnen dan geheven of naar beneden bewogen worden door een gemotoriseerde aandrijving, zoals de Tortoise wisselaandrijving, of u kunt ze bedienen d.m.v. een stuk touw! (zie tekening 03)

Attentie: Deze ontkoppelaars werken waarschijnlijk niet met 'Accumate'-koppelingen. Tevens is de ontkoppelaar niet getest met 'McHenry'-koppelingen. Het oorspronkelijke artikel is gepubliceerd in de uitgave van juni 2004 van Railroader Magazine. Deze online-uitgave is intensief geredigeerd en bevat informatie die niet in de originele publicatie was vermeld.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe website:
David K. Smith.



Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 9 dec 2017 18:46 (UTC)