Persoonlijke instellingen

Schilderen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 16 apr 2016 om 16:18
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net


Wij behandelen in dit artikel geen rijdend materieel, omdat het met de hand schilderen daarvan, niet tot een bevredigend eindresultaat leidt. Veel beter is het om rijdend materieel te spuiten.

We hebben voor u de inhoud van vele topics op het BNLS-forum met als onderwerp 'schilderen' verzameld. Hier volgt een samenvatting.


De voorbereiding

Voorwaarde voor een goed einde resultaat is dat u het materiaal goed ontvet. Bij kunststoffen of metalen kunt u daarvoor water, met daarin een scheutje ammonia gebruiken. Ook met wasbenzine is het materiaal prima te ontvetten. Gebruik nooit terpentijn, want dat laat een vettige aanslag achter! Laat na het ontvetten het materiaal goed drogen. Draag bij het ontvetten en schilderen katoenen handschoenen, om te voorkomen dat er weer vette vingerafdrukken ontstaan.
En, misschien overbodig, de verf heel goed roeren, want de meeste 'kleurstof' (de pigmenten, of zoals sommigen abusievelijk zeggen; 'het pigment') ligt altijd op de bodem van het potje!


Kwasten

De driehoekige penseeltjes (blauw handvat) van Revell worden aangeraden. Deze gaan 10 keer langer mee bij juist gebruik, en het werkt veel fijner, nooit meer frustratie vanwege springerige haren, en u werkt gewoon veel nauwkeuriger. U moet ze echter wel goed verzorgen; platleggen of rechtop zetten verdient aanbeveling, afspoelen na gebruik met water, schoonwrijven (net doen alsof u schildert). Niet gaan drukken of zo, want dan worden de kwastjes er niet beter op!) op een stukje keukenpapier (wit, dan kunt u meteen zien of het water wat er af komt schoon is!), en regelmatig inwrijven op een stuk witte zeep en uitspoelen, daar blijven de haren lekker zacht van.
Penselen met marterhaar blijken ook heel goed te voldoen.

Zorg er verder voor dat de penselen die u gebruikt voor acryl, NOOIT gebruikt voor enamels zoals Revell en Humbrol, en viseversa ook niet, want zeker als u van enamel naar acryl gaat met dezelfde kwast, is de kans op oplosmiddelen in de acrylverf heel groot, en dan is de verf zo goed als onbruikbaar.

Let-op.jpg
  LET OP
Pas op met wasbenzine. Brandgevaar!
Pas op met ammonia. Schadelijk voor de luchtwegen en kans op verwondingen van de huid!
Zorg voor voldoende ventilatie en draag beschermende rubberen handschoenen.


Enamel- of Acrylverf?

De milieuvriendelijkere acrylverf kunt u met water verdunnen. Wel opletten wanneer u kalkhoudend water hebt, dan is het verstandig om gedemineraliseerd water (demiwater) te gebruiken, omdat u anders kalkafzetting in de verf krijgt, met kleurverschillen enz. tot resultaat, en dat is niet de bedoeling. Na gebruik kunt u de penseeltjes heel simpel met water schoonmaken. Meestal wordt aangeraden om bij gebruik van acrylverf eerst het kunststof in de primer te zetten. Bij Revell Aqua is (naar de ervaringen van een gebruiker) geen primer nodig.

Enamelverf moet verdund worden met wasbenzine, en is dus minder milieuvriendelijk. Het kan ook wel met terpentijn, maar,.....terpentijn is vettig. Daardoor bestaat de kans dat de verf minder goed aan het kunststof hecht.

Over het algemeen is het zo dat dunnere verf wat beter vloeit. Hoe dun? Tja, dat is moeilijk te zeggen. De ene persoon kan beter overweg met hele dunne verf dan de ander. Het is puur persoonlijk en u zult zelf enige durf moeten hebben. Begin in ieder geval niet op een duur model, maar pak er eens een sloophuisje bij en ga met wat kleuren aan de slag.

Lasercut modellen

Lasercut modellen bestaan uit karton of hout. Dit kunt u met alle acrylverven behandelen. Kunstschilderverven van 'Oud Holland new masters acrylics', 'Van Gogh' en 'Rembrandt' van Talens, en/of 'Revell Aqua' voldoen prima. Mocht u sterk verdund gaan werken of met alcohol-en-inkt, dan moet u beide kanten behandelen, om te voorkomen dat het materiaal kromtrekt.

Houten lasercut-materiaal kunt u eerst voorbehandelen met één op één verdunde verf, en daarna het hout met een tweede laag op kleur brengen. Verdunnen maakt dat de verf mooi in het hout trekt. Wanneer u het oppervlak later opschuurt met staalwol of iets dergelijks, krijgt het materiaal een mooi verweerd uiterlijk. Maar onverdund schilderen gaat ook prima. Dit zal met andere merken op waterbasis waarschijnlijk ook goed gaan. Even testen op een stukje restmateriaal!

Kunststof gebouwen

Huisjes worden in de witte primer van Tamiya gezet. De deuren en ramen worden later pas erin gezet. Dat is handig, aangezien de kozijnen dan wit blijven, of een andere kleur van uw keuze.

E11.02.04-02.JPG
Afbeelding: 01
Schilderen van een gebouw
Foto gemaakt door: Simon Stenneberg

Daarna schildert u het dak en de muren met acrylverf van bijv. Vallejo. Afhankelijk van het model kunt u zelf verf mengen voor de steenkleur. Vervolgens gaat er een 'washing' overheen, met een donkergrijze kleur voor de vervuiling en 'schaduw'. Als laatst worden zowel het dak als de muren 'gedrybrushd' met een lichtere kleur (voeg wat wit aan de kleur van muur en dak toe) voor de highlights. De deuren schildert u apart voordat u ze erin lijmt. Door het washen en drybrushen komen de details beter uit en lijkt het model meer doorleefd.
Als verf kunt u ook de 'ArtDeco' verven van Vallejo gebruiken. Model Color heeft goede kant en klare steenkleuren.

Muren kunt u schilderen met Humbrol 110, of met een mengsel van Humbrol 70 en Humbrol 63 (1:1). Daarna kunt u de muren inwassen met verdunde Oost-Indische inkt. Ook Vallejo acrylverf geeft een goed resultaat op muren. Het is volledig met water verdunbaar, er is mooi dekkend mee te schilderen en het kan vrijwel streeploos opdrogen. Ook is het een ideale verf om mee te verweren. Mooie matte uitvoering. Glanzende delen vernissen met Tamiya X-22.

Schilderen met Tamiya acrylic verven is een andere tak van sport dan met Humbrol verf. U moet de slag even te pakken krijgen en wennen aan de andere verfeigenschappen.

Gips

Bergen van gips

Nadat u van gips gemaakte bergen heeft geschilderd, dept u de verf er meteen weer af. Er blijft dan verf achter in de plooien, hoekjes en gaatjes in het gips. Door verschillende kleuren te gebruiken, en door meer en minder te deppen, krijgt u dan op den duur vanzelf het effect wat u wilt. Kwestie van doorgaan tot u het gewenste resultaat heeft.


Tunnelportalen

Wanneer u hiervoor de verf van Anita Decor gebruikt, krijgt u een heel mooi natuurlijk effect. Eerst het gips onverdund verven met de kleur lava grijsbruin. Wanneer die laag goed droog is, brengt u een heel erg met water verdunde laag zwart aan, zodat dit goed in de groeven en gleuven loopt. Hierdoor ontstaat een dieptewerking.
Wanneer de zwarte verf gedroogd is, brengt u, m.b.v. een stugge kortharige kwast, een mengsel van wit en zwart aan, zodat het materiaal een mooie granietgrijze kleur heeft. De kwast telkens bijna droogmaken met een doek. Daarna behandelt u het gips met de kwast, zodat de voorste delen van het gips worden opgekleurd. Na droging heeft u een perfect resultaat!


Karst-01.jpg
Afbeelding: 02
Schilderen van de spoorstaven
Foto gemaakt door: Karst Drenth

Rails

De spoorstaven kunt u behandelen met Tamiya XF64 of Revell Aqua 'Rost' nr. 83. Dit strijkt u zodanig langs de spoorstaven dat de koppen van de bouten en de railstoelen onder de spoorstaven ook geraakt worden. Gebruik hiervoor een dun penseeltje en breng de verf onverdund op. Het penseeltje houdt u onder een hoek van ong. 35° met de ondergrond.
Wilt u het uzelf gemakkelijker maken, dan kunt u gebruikmaken van de Rusty Rails Painter™ (zie: hieronder, bij Meer informatie').

Bielzen

Bielzen kunt u behandelen met sterk verdunde Anita Decor 'donker roest', of met mat zwart, afhankelijk wat u wilt uitbeelden. Gebruik een kwast die ruim tussen de rails past, net zo vaak herhalen tot u de juiste tint hebt.

Opmerking: de juiste volgorde is, om eerst de spoorstaven te schilderen, daarna de bielzen en als laatste ballast aan te brengen.



Meer informatie

Encyclopedie:
Hier is ook informatie over schilderen te vinden
Rails schilderen
Externe websites:
Meer over schilderen
Verf
Valleo verf
Verf
Verf
Verf


Bronnen

Referenties



Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie