Persoonlijke instellingen

Straatmeubilair

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Straatmeubilair

Straatmeubilair is de aankleding van iedere modelbaan: het straatmeubilair. Het is de verzamelnaam voor veel elementen die in de openbare ruimte staan. Zonder deze elementen is een weg, dorp of stad niet compleet. U kunt daarbij denken aan banken, afvalbakken, bloembakken, ABRI's, borden, kasten, enzovoort. Hieronder geven we een klein overzicht van veel bekende elementen.

Banken

Dit is een onderdeel dat van heel simpel tot zeer uitgebreid te verkrijgen is. Er zijn banken met een leuning of zonder leuning. Het materiaal kan staal, hout, beton of kunststof zijn of een combinatie van deze materialen.

Afvalbakken

Oftewel de vuilnisbak. Deze staat ook op diverse plaatsen in het straatbeeld, meestal in combinatie met een bank. U kunt ze ook vinden op 'logische' plaatsen, zoals bij trappen en bij ingangen van gebouwen.

Bloembakken

Deze bestaan in verschillende vormen en maten. De meeste zijn uitgevoerd in beton. Ze geven een fleurige aanblik op de modelbaan, ze zijn vrij eenvoudig zelf te maken.

Abri's

De technische naam voor het bekende wachthuisje bij de bushalte of op het perron bij kleine stations. In Nederland zijn de huidige Abri's meestal van glas en metaal. In Duitsland komt u nog gemetselde- en vakwerkAbri's tegen.

Borden

Bij borden kunt u een aantal vormen onderscheiden, namelijk de verkeersborden, de bewegwijzering en de reclameborden:

SM-01.jpg
Afbeelding: 01
Voorbeeld van bewegwijzering in model
Foto gemaakt door: Gebruiker Beneluxspoor.net: Sobat Kras
 • Verkeersborden

  Dit zijn de borden die het verkeer regelen, zoals stopborden, voorrangsborden en borden met de snelheidsaanduiding. In Nederland hebben borden verschillende afmetingen. Een bord in de bebouwde kom (dorp of stad), is kleiner dan een bord langs de autosnelweg. Zie voor alle erkende verkeersborden in Nederland de website: kennisnet.crow.nl bij 'Meer informatie').


 • Bewegwijzering

  In Nederland is de bekendste bewegwijzering de blauwe borden met de witte letters. Vroeger werden deze (in opdracht van de overheid) door de ANWB geplaatst en onderhouden, tegenwoordig doet de overheid dit zelf.


 • Reclameborden

  Deze ziet u in het huidige landschap steeds meer. De ondernemer wil natuurlijk zijn bedrijf of product onder de aandacht brengen.

Lichtmasten

Ofwel de straatverlichting. Er zijn veel fabrikanten die kant-en-klare lichtmasten leveren, die u zo op de baan kunt monteren. Daarnaast kunt u ze ook zelf bouwen. Zie het artikel Seinen, overwegen en verlichting bij 'Meer informatie').

Glasbakken

Op strategische punten in een woonwijk staan glas- en oudpapier bakken. De strategische punten zijn meestal parkeerplaatsen van winkels of bij een wijkcentrum.
In model werden ze geleverd door 'Mastica' en deze zijn soms nog te vinden op beurzen.

Kasten

Steeds vaker ziet u aan de zijkant van de weg en het trottoir kleine kastjes staan. Deze kasten bevatten meestal apparatuur om zaken te regelen, zoals verkeerslichten, telefoon, televisie, riolering, enzovoort.

SM-02.jpg
Afbeelding: 02
CAI-kastje in model
Bron: Foto van het Forum Beneluxspoor.net

 • Telecom-kast

  Kleine kastjes die zorgen voor de telefoonlijnen naar de woningen. Deze kastjes staan meestal op centrale punt in een wijk.


 • CAI-kast

  Kleine kastjes voor de CAI, de televisiekabels. Deze kastjes staan op regelmatige afstanden in de wijk, net naast de weg of het trottoir.


 • Drukriool-kast

  Veel van deze kastjes zijn te herkennen aan de rode lamp op de kast. Zij staan vooral in de buitengebieden. De kastjes zorgen ervoor dat het afvalwater van de bedrijven en woningen naar de rioolzuivering gepompt wordt.


 • Regelkast verkeerslichten

  Ieder verkeerslicht heeft een grote kast staan voor de apparatuur die de verkeerslichten regelt. Deze kasten staan meestal in de directe nabijheid van de verkeerslichten.

Telefooncellen

In Nederland is dit een uitstervend onderdeel van het straatbeeld. Door de opkomst van de mobiele telefoon is de verplichting om per 5000 inwoners een telefooncel te plaatsen, opgeheven.Daardoor zullen de meeste telefooncellen uit het straatbeeld verdwijnen. Meer informatie is op nl.wikipedia te vinden.

SM-03.jpg
Afbeelding: 03
Telefooncel in model
Bron: Foto van het Forum Beneluxspoor.net

Fontein of waterput

In Nederland niet echt heel populair maar in de Alpenlanden wel. Daar heeft bijna ieder dorpsplein, naast het standbeeld, ook een fontein of een waterput.

Telegraafpalen/elektriciteitspalen

Deze komen in Nederland op een enkele plaats nog voor, ergens in de buurt van Lopik en in het noorden van het land. In Duitsland en België worden de elektriciteitskabels nog steeds boven de grond aangelegd en -gehouden.

SM-04.jpg
Afbeelding: 04
Telegraafpalen in model
Foto gemaakt door: Jan Bennink

Zelfbouw?

Het zelf bouwen van bepaalde onderdelen, zoals verkeersborden, kasten, telegraafpalen en/of lichtmasten is meestal geen probleem. Daarnaast wordt veel 'Duits' meubilair aangepast aan de Nederlandse situatie.

Zelf verkeersborden maken

Verkeersborden zijn heel eenvoudig zelf te maken. In het artikel Eenvoudig verkeersborden maken staat een handleiding hoe u eenvoudig zelf verkeersborden kunt maken.

Leveranciers

Straatmeubilair wordt geleverd door zowel de grote leveranciers als kleinserie-fabrikanten. Meestal leveren die de Duitse uitvoering. Artitec en Henckens zijn Nederlandse fabrikanten, die ook Nederlands straatmeubilair maken. Op beurzen zijn ook wel kleine pakketten te vinden van straatmeubilair, zoals glasbakken en telefooncellen.


Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over telegraafpalen.
Externe websites:
Arjen Sprengers. Verkeerszuilen in schaal H0.
Nederlandse verkeersborden.
Meer over de telefooncel.
Een klein overzicht van leveranciers:
Via de Giftshop zijn nog elementen als glasbakken, enzovoort... verkrijgbaar.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 


Laatste wijziging: 19 apr 2015 18:03 (CET)