Persoonlijke instellingen

TestPagina-Bijdragen: verschil tussen versies

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k (Tekst vervangen door 'Hier kunnen bijdragen worden geplaatst om te testen. ---- EDIT T T')
 
(6 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
Hier kunnen bijdragen worden geplaatst om te testen.
 
Hier kunnen bijdragen worden geplaatst om te testen.
  
<!--
 
Werken met papier/karton.
 
  
=== Een pannendak. ===
 
Bij het maken van een pannendak voor een huis, kunt u goed gebruik maken van golfkarton. Dit is in allerlei maten en 'golflengtes' te koop in de winkel voor hobbybenodigdheden, of wordt soms  gewoon als verpakkingsmateriaal gebruikt. Dat laatste is vaak ook te recyclen.
 
Voor een kruispannendak heeft u fijn golfkarton nodig. Deze pannen hebben een rooster (schaal H0) van 3,3 mm hoog en 2,28 mm breed. Iets groter lijkt geen probleem te zijn, dus voor de maten houdt  u 3,5 en 2,5 mm aan.
 
Uit een geschikt stuk golfkartonvan ongeveer de juiste kleur snijdt u een passend dakstuk. Hierbij is het raadzaam om eerst een mal te maken uit dun, glad karton en te kijken of die passend is. Meestal zult u meerdere pogingen nodig hebben vóórdat dat daadwerkelijk het geval is. Nauwkeurig meten leidt sneller tot resultaat.
 
  
Zodra u tevreden bent over het resultaat, gaat u verder met de volgende stap. Vanaf de toekomstige bovenkant (nokkant) trekt u met een dun, fijn, (vul)potlood evenwijdig aan de bovenkant lijntjes met 3,5 mm tussenruimte, totdat u de onderrand (gootkant) bereikt. Deze lijntjes komen haaks op de golfjes van het karton. Aan de onderkant komt u misschien niet precies uit, maar dat wordt door middel van een regenwaterafvoer (regengoot) later gecamoufleerd.De getrokken lijntjes dienen nu als richtlijnen voor het vervolg. Met een zo dun mogelijk mesje (scalpel, afbreekmesje) snijdt u het golfkarton langs de lijntjes in, maar ZONDER te diep te snijden. De vlakke achterkant van het golfkarton moet namelijk heel blijven om het dakstuk later te bevestigen.
 
  
Dan komt het moeilijkste en meest arbeidsintensiefste deel: het op kleur brengen van de pannen. Dit doet u bijvoorbeeld met acrylverf. Op foto 1 ziet u steenrode pannen die al langer liggen. Nieuwe pannen zijn wat lichter gekleurd, maar ook donkergrijs komt voor. Soms zijn pannen door nieuwe vervangen, of is er een naam op het dak aangebracht door middel van pannen van afwijkende kleur. Verouderen kunt u met poeders doen, pastelkrijt en vergeet daarbij niet om vochtige plekken van mos te voorzien.
 
  
Kortom, dat vraagt om studie van de werkelijkheid. Bedenk daarbij dat de gemiddelde toeschouwer of modelspoorliefhebber onze gebouwen vaak “in vogelvlucht” bekijkt. Daardoor zijn de daken van gebouwen vaak blikvangers.
+
 
-->
+
 
 +
 
 
----
 
----
 
[[EDIT]]
 
[[EDIT]]

Huidige versie van 9 okt 2016 om 16:22

Hier kunnen bijdragen worden geplaatst om te testen.






EDIT