Persoonlijke instellingen

TestPagina-Bijdragen: verschil tussen versies

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
k (artikel van Johan verwijderd in overleg met Hans.)
k
Regel 1: Regel 1:
 
 
 
{{Inhoudsopgave|Links|Klein}}
 
{{Inhoudsopgave|Links|Klein}}
 
=== Inleiding ===
 
=== Inleiding ===
Regel 109: Regel 107:
 
|Linknaam= Treinbesturingssoftware
 
|Linknaam= Treinbesturingssoftware
 
}}
 
}}
 +
{{Linkssectie einde}}
  
{{Linkssectie einde}}
+
{{Onderdelenlijst begin}}

Versie van 23 dec 2011 om 12:05

Inleiding

Het is natuurlijk leuk en mooi om alles zelf te besturen. Maar een beetje automatisering is soms gewenst. Sommige mensen willen alles compleet automatiseren waarbij de computer of centrale alles zelf aanstuurt en u als kijker op één stuk van de baan kan concentreren. Bij voorbeeld het rangeeer gedeelte van de modelbaan.

Alles automatiseren?

Dat kan maar er is veel meer mogelijk. Veel oplossingen bieden de mogelijkheid om een deel van de baan te automatiseren, bijvoorbeeld alleen het schaduwstation, een pendelbaantje automatiseren. Natuurlijk is het ook mogelijk om de gehele baan te automatiseren met uitzondering van het station of rangeerterrein waardoor u zelf kan rangeren.

De mogelijkheden

Nu zijn er een aantal mogelijkheden om de modelbaan te automatiseren. Eigenlijk zijn alle mogelijkheden op hetzelfde principe gebaseerd. De modelbaan wordt in stukken, de zogenaamde blokken, verdeeld en in een blok mag maar één trein zich bevinden.

 • Analoog
 • Digitaal met centrale besturen
 • Digitaal met computer besturen

Analoog

Dit is het al oude het stroomloos maken van stukken, de blokkken, baan waardoor de treinen dan stoppen. Je kan dit helemaal automatiseren met speciale prints en relais-schakelingen. Waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om treinen rustig voor het sein te laten stoppen.

Digitaal

Het stroomloos schakelen van delen van de modelbaan kan bij digitaal rijden wel maar dat heeft niet de schoonheidsprijs. Er zijn verschillende mogelijkheden om een digitale modelbaan te automatiseren. Voor alle opties moet er gebruik worden gemaakt van bezet- / terugmelders, anders weet de centrale of computer niet waar een trein zich op de modelbaan bevindt.

Met de Digitale Centrale besturen

Sommige centrales kunnen zelfstandig een modelbaan besturen. Deze kunnen de meldingen van de bezet- / terugmelders reageren. Een aantal voorbeelden van centrales met een mogelijkheid om een modelbaan zelfstandig te besturen zijn. Wat de digitale centrale kan is afhankelijk van zijn mogelijkheden. Deze centrales hebben meestal ook een mogelijkheid om de modelbaan aan te sluiten op de computer.

 • De Raptor
 • De Marklin central station
 • De ECoS II
 • De Viessmann Commander

Met de computer besturen

Een andere mogelijkheid is om de modelbaan op de computer aan te sluiten. Dan met een computerprogramma, software, de modelbaan te besturen. Daarvoor moet de computer wel op de baan worden aangesloten, dat gebeurt via een computerinterface. Via een serieële, USB of Ethernet-aansluiting wordt de computer aangesloten op de computerinterface.

Via Computerinterface op de Centrale

Een aantal duurdere centrales hebben al een computerinterface ingebouwd. Deze centrales kan je direct aansluiten op de computer.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Via een losse Computerinterface

Dit is een oplossing voor centrales die geen computeraansluiting hebben. Dus dan komt er een extra print of kastje bij die tussen de centrale en de computer in komt te hangen. Deze oplossing is meestal nodig bij de "goedkopere" centrales zoals de Roco/Fleischmann multimaus.

Een aantal mogelijke oplossingen op een rijtje:

Computer-interface Protocol Koppelen met mogelijke centrales
XpressNet Roco Multimaus
XpressNet Roco Multimaus / Locmaus
 • LocoNetIF
LocoNet Centrales met loconet aansluiting
 • Uhlenbrock 63120
LocoNet Centrales met loconet aansluiting


DigitaalS88XPressNetLI doc 2.jpg Digitaal63120.jpg
Afbeelding: E10.06-01 Afbeelding: E10.06-02
S88XpressNetLI Uhlenbrock 63120
Bron: www.sleutelspoor.nl Bron: www.uhlenbrock.de

Treinbesturingssoftware

Als men dus met de computer wil gaan rijden heeft men een programma nodig die de treinen kan laten rijden. De speciale software regelt dat de treinen volgens een bepaalde dienstregeling kunnen rijden. Door de koppeling van de PC met de modelbaan kan de software reageren op de bezet/terugmelders. In ieder programma dien je dus zelf eerst je baanplan te tekenen, de bezetmelder/terugmelders te koppelen aan het baanplan, Wisseldecoders koppelen aan de wissels in het baanplan, de treinen invoeren en de bestemmingen voor de treinen. Daarna kan er gereden worden. Er zijn diverse programma's te verkrijgen van gratis tot zeer dure programma's.

Enkele voorbeelden:

 • Itrain
 • RocRail
 • Koploper
 • Windigipet

Voor meer informatie verwijzen wij graag naar artikel E10.10 Treinbesturingssoftware.


Meer informatie

Hieronder vindt u een overzicht van links naar andere websites over dit onderwerp:Onderdelenlijst

Leverancier/fabrikant Omschrijving Aantal Artikelcode Opmerkingen