Persoonlijke instellingen

TestPagina-Bijdragen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Rkoerts (overleg | bijdragen) op 22 apr 2011 om 15:26
Ga naar: navigatie, zoeken

Op deze pagina staat een bijdrage die nog niet gereed is.... Dus deze pagina moet nog op de juiste plek worden ingehangen...

Pagina: E06.04 - Heuvels en bergen


Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Johan Vereycken


Bergen en/of heuvels van karton gemaakt

De auteur werkt op zijn modelbaan voornamelijk met karton, elke kartonnen doos of andere verpakking komt hiervoor in aanmerking. Het liefst werkt hij echter met bananendozen, hierin bevindt zich ook een dun vel karton, dat zeer bruikbaar is om als bodem te fungeren en de dozen hebben een stevige structuur.

De aanpak

Snij de zijkanten van de doos en maak hiervan de vormen die u wenst te geven aan de heuvel of de berg.

300px 300px
Afbeelding: E06.04-01 Afbeelding: E06.04-02
Samenbouw van het basisgeraamte Bedekken met licht kartonnen vel. Gebruik hiervoor kontactlijm.
Bron: BNLS-Forum Bron: BNLS-Forum

Voortaan wordt hier gesproken over 'spanten' en 'tussenspanten' om het geheel samen te stellen. Op deze manier verkrijgt u een sterke, stijve constructie die niet meer vervormt, ook het gewicht ervan is in uw voordeel. Wanneer u een geraamte hebt gebouwd, gaat u dat bekleden met het kartonnen vel uit de bananendoos. Zo verkrijgen we een ondergrond, waarop verder gebouwd kan worden.

Dit alles wordt met contactlijm bevestigd, terwijl de spanten gewoon met houtlijm gelijmd kunnen worden.

300px 300px
Afbeelding: E06.04-03 Afbeelding: E06.04-04
Met stukjes werken is gemakkelijker Zoals beschreven op foto 3
Bron: BNLS-Forum Bron: BNLS-Forum

Nu kunt u hierop direkt werken met gras, struikjes of bomen. In geval dat u wat rotsstructuur wilt aanbrengen, maak dan gebruik van Hydrofibre. Dit is een product van eR-Dekor, een Belgische firma die nog steeds uitbreidt.

Wanneer u het karton wilt schilderen, kunt u dit doen met plakkaatverf, maar houdt er wel rekening mee dat dit geweldig 'zuigt', wat betekent dat het karton de verf opslurpt. Dus u moet de verf zo minimaal mogelijk verdunnen met water. Wilt u echt professioneel aan het werk, dan dient u het karton tweemaal te schilderen met acrylverf. Hierop kunt u dan verder werken met lakverf.

300px 300px
Afbeelding: E06.04-05 Afbeelding: E06.04-06
Klaar. Nu kunt u beginnen met de scenery Met de scenery aan het werk
Bron: BNLS-Forum Bron: BNLS-Forum

Dit was een korte uitleg. Wilt u meer weten, dan kunt u de discussie op het BNLS-forum volgen (zie link hieronder).


Meer informatie

Sjabloon:Link extern
Discussie




Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 




Inleiding

Het is natuurlijk leuk en mooi om alles zelf te besturen. Maar een beetje automatisering is soms gewenst. Sommige mensen willen alles compleet automatiseren waarbij de computer of centrale alles zelf aanstuurt en u als kijker op één stuk van de baan kan concentreren. Bij voorbeeld het rangeeer gedeelte van de modelbaan.

Alles automatiseren?

Dat kan maar er is veel meer mogelijk. Veel oplossingen bieden de mogelijkheid om een deel van de baan te automatiseren, bijvoorbeeld alleen het schaduwstation, een pendelbaantje automatiseren. Natuurlijk is het ook mogelijk om de gehele baan te automatiseren met uitzondering van het station of rangeerterrein waardoor u zelf kan rangeren.

De mogelijkheden

Nu zijn er een aantal mogelijkheden om de modelbaan te automatiseren. Eigenlijk zijn alle mogelijkheden op hetzelfde principe gebaseerd. De modelbaan wordt in stukken, de zogenaamde blokken, verdeeld en in een blok mag maar één trein zich bevinden.

  • Analoog
  • Digitaal met centrale besturen
  • Digitaal met computer besturen

Analoog

Dit is het al oude het stroomloos maken van stukken, de blokkken, baan waardoor de treinen dan stoppen. Je kan dit helemaal automatiseren met speciale prints en relais-schakelingen. Waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om treinen rustig voor het sein te laten stoppen.

Digitaal

Het stroomloos schakelen van delen van de modelbaan kan bij digitaal rijden wel maar dat heeft niet de schoonheidsprijs. Er zijn verschillende mogelijkheden om een digitale modelbaan te automatiseren. Voor alle opties moet er gebruik worden gemaakt van bezet- / terugmelders, anders weet de centrale of computer niet waar een trein zich op de modelbaan bevindt.

Met de Digitale Centrale besturen

Sommige centrales kunnen zelfstandig een modelbaan besturen. Deze kunnen de meldingen van de bezet- / terugmelders reageren. Een aantal voorbeelden van centrales met een mogelijkheid om een modelbaan zelfstandig te besturen zijn. Wat de digitale centrale kan is afhankelijk van zijn mogelijkheden. Deze centrales hebben meestal ook een mogelijkheid om de modelbaan aan te sluiten op de computer.

  • De Raptor
  • De Marklin central station
  • De ECoS II
  • De Viessmann Commander

Met de computer besturen

Een andere mogelijkheid is om de modelbaan op de computer aan te sluiten. Dan met een computerprogramma, software, de modelbaan te besturen. Daarvoor moet de computer wel op de baan worden aangesloten, dat gebeurt via een computerinterface. Via een serieële, USB of Ethernet-aansluiting wordt de computer aangesloten op de computerinterface.

Via Computerinterface op de Centrale

Een aantal duurdere centrales hebben al een computerinterface ingebouwd. Deze centrales kan je direct aansluiten op de computer.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Via een losse Computerinterface

Dit is een oplossing voor centrales die geen computeraansluiting hebben. Dus dan komt er een extra print of kastje bij die tussen de centrale en de computer in komt te hangen. Deze oplossing is meestal nodig bij de "goedkopere" centrales zoals de Roco/Fleischmann multimaus.

Een aantal mogelijke oplossingen op een rijtje:

Computer-interface Protocol Koppelen met mogelijke centrales
XpressNet Roco Multimaus
XpressNet Roco Multimaus / Locmaus
  • LocoNetIF
LocoNet Centrales met loconet aansluiting
  • Uhlenbrock 63120
LocoNet Centrales met loconet aansluiting


DigitaalS88XPressNetLI doc 2.jpg Digitaal63120.jpg
Afbeelding: E10.06-01 Afbeelding: E10.06-02
S88XpressNetLI Uhlenbrock 63120
Bron: www.sleutelspoor.nl Bron: www.uhlenbrock.de

Treinbesturingssoftware

Als men dus met de computer wil gaan rijden heeft men een programma nodig die de treinen kan laten rijden. De speciale software regelt dat de treinen volgens een bepaalde dienstregeling kunnen rijden. Door de koppeling van de PC met de modelbaan kan de software reageren op de bezet/terugmelders. In ieder programma dien je dus zelf eerst je baanplan te tekenen, de bezetmelder/terugmelders te koppelen aan het baanplan, Wisseldecoders koppelen aan de wissels in het baanplan, de treinen invoeren en de bestemmingen voor de treinen. Daarna kan er gereden worden. Er zijn diverse programma's te verkrijgen van gratis tot zeer dure programma's.

Enkele voorbeelden:

  • Itrain
  • RocRail
  • Koploper
  • Windigipet

Voor meer informatie verwijzen wij graag naar artikel E10.10 Treinbesturingssoftware.


Meer informatie

Hieronder vindt u een overzicht van links naar andere websites over dit onderwerp: