Persoonlijke instellingen

TestPagina-Bijdragen 2

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Rkoerts (overleg | bijdragen) op 23 jan 2012 om 13:27
Ga naar: navigatie, zoeken

Hier kunnen bijdragen geplaatst worden voor testdoeleinden

Uittesten clear-tag


Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


De driekleuren-LED is prima geschikt om front- en sluitverlichting in locs en treinstellen te maken, welke slechts voorzien zijn van twee openingen aan front- en achterzijde.
Door het inbouwen van vier driekleuren-LED's en het aansluiten daarvan op de locdecoder, heeft u de beschikking over gele frontlichten en rode sluitlichten aan weerszijden, die wisselen met de rijrichting.

Common Anode

In dit schema is gebruik gemaakt van zogenaamde Common Anode-LED's. De LED's zijn zodanig op de bedrading aangesloten, dat wanneer de witte decoder-draad door de decoder aan massa wordt gelegd, aan de voorzijde van het railvoertuig beide gele LED's branden en aan de achterzijde de twee rode LED's.

Driekleur-LED decoder CA-01.GIF
Afbeelding: E16.03.05-01
Aansluiten van de LED's
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

Wanneer de gele decoder-draad door de decoder aan massa wordt gelegd, zullen aan de voorzijde van het railvoertuig beide rode LED's branden en aan de achterzijde de twee gele LED's.

Het naar massa schakelen van de witte of de gele draad, wordt automatisch door de decoder geregelt, afhankelijk van de ingestelde rijrichting. De verlichting brandt wanneer u deze d.m.v. knop F0 op de centrale inschakelt.






Common Kathode

Bij gebruikmaking van zogenaamde Common Kathode-LED's zal bovenstaande schema niet werken, omdat dan de spanning op de LED's de verkeerde polariteit heeft.

200px
Afbeelding: E16.03.05-02
Inverterschakeling
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom
U zult dan gebruik moeten maken van een hulpschakeling die ervoor zorgt dat de LED's gevoed worden met de juiste polariteit. Wanneer u deze schakeling (zie: schema E16.03.05-02) er tussen bouwt, functioneert de schakeling ook met Common Kathode-LED's.












Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 



Uittesten tekstuitlijning in tabel


Tabel 1.

VdR-kaartboerderijen.gif
Er zijn echter geen scherpe geografische grenzen te trekken tussen de gebieden waar de ene of de andere vorm voorkomt. Voorts zijn er natuurlijk mengtypen en regionale ontwikkelingen. De kaart dateert uit het midden van de 19e eeuw. In de sedertdien ingepolderde gebieden werden moderne boerderijen gebouwd die niet tot één groep behoren.
VdR-kaartblauw.gif
De noordelijke groep (het Friese type) in Friesland, Groningen en Noord-Holland boven het IJ.
VdR-kaartgeel.gif
De middengroep (het Saksische type) in Overijssel, Drente, Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.
VdR-kaartrood.gif
De zuidelijke groep (het Frankische type) in Noord-Brabant en Limburg.
VdR-kaartpaars.gif
De zuidwestelijke groep (de Zeeuwse- en Vlaamse schuur) in Zeeland, Noordwest-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden.

E07.04.01-05
Tabel gemaakt door: Daniel van der Ree



Artikel: E10.09.02 - Keerlusmodule zonder relais
Artikel is nog niet geschikt voor publicatie vanwege een technisch probleem met de stroomaanvoer naar de loc bij zwaardere belastingen.


Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Gerrit van Driel - Bewerkt door Fred Eikelboom


Inleiding

Op het BNLS-forum heeft Gerrit van Driel een volledig elektronische oplossing gepubliceerd voor de keerlusmodule van Henk Funk en Patric Smout. Hij kwam het probleem tegen dat een relais na verloop van tijd bleef hangen, en bedacht toen een schema zonder relais. Hier zijn oplossing:

400px
Afbeelding: E10.09.02-01
De 'solid state'-keerlusmodule
Foto gemaakt door: Gerrit van Driel


Sinds een aantal jaren gebruikte hij de 'ultieme keerlusmodule' zoals die op de site van Funky rail wordt beschreven. Die schakeling werkt op zich uitstekend, maar onlangs had één van de modules een probleem: af en toe haperde één van de relais. Hij had indertijd de relais niet in voetjes gemonteerd, dus dat was naderhand gezien 'minder handig'. Omdat het probleem maar af en toe voorkwam, was het foutzoeken nogal problematisch. Uiteindelijk heeft hij voor de zekerheid maar alle drie de relais vervangen, waarmee op dat moment het probleem verholpen was.

400px
Afbeelding: E10.09.02-02
Print-ontwerp
Tekening gemaakt door: Gerrit van Driel


Het zette hem wel aan het denken, omdat het hem eigenlijk niet zinde dat er relais voor nodig waren om deze schakeling te laten werken. Hij heeft daarom een ontwerp gemaakt zonder relais, dus een 'solid state' uitvoering.

De detectie en de besturing

De schakeling werkt door middel van treindetectie, en dus NIET op basis van kortsluitdetectie.
Het geheel wordt bestuurd met een PIC microcontroller (12F629). Het programma is erg simpel, het ding staat zich de meeste tijd stierlijk te vervelen.
Een voordeel van een microcontroller is dat het schema redelijk eenvoudig kan worden gehouden.

400px
Afbeelding: E10.09.02-03
Componenten-opstelling
Tekening gemaakt door: Gerrit van Driel


Extra beveiliging

Het was ook eenvoudig om een extra beveiliging in te bouwen in het programma. Wanneer er een te lange trein door de keerlus rijdt, treedt er geen kortsluiting op, maar wordt de keerlus spanningsloos gezet. Dat gebeurt ook als er door een wisselfout een 2e trein in de tegenovergestelde richting de keerlus binnenrijdt.

Als betrekkelijk nadeel van deze schakeling kan worden vermeld dat er een gering spanningsverlies optreedt door het schakelen met transistoren en dioden. In de praktijk is dat echter nauwelijks te merken. Hij heeft als test de keerlus erg intensief bereden, om te kijken of er niet te veel warmteontwikkeling in de transistoren optrad, maar de temperatuur bleef ruim binnen de perken, zodat een koelplaatje niet nodig is.

400px
Afbeelding: E10.09.02-04
De onderzijde (soldeerzijde) van de 'solid state'-keerlusmodule
Foto gemaakt door: Gerrit van Driel


Diegenen, die belangstelling hebben voor dit ontwerp, kunnen van hem een hex-file van het programma voor de PIC microcontroller (12F629) krijgen. Hij zal dan tevens een duidelijker schema en printontwerp meesturen. Zie hieronder bij 'Meer informatie'.

De voeding

Elco C1 in het schema lijkt wat aan de kleine kant,maar omdat hij het geheel voedt vanuit een gestabiliseerde 12-Volts voeding, is dat in zijn geval groot genoeg. De schakeling trekt weinig stroom, dus een Elco van 100 tot 200µF zal waarschijnlijk voldoende zijn, wanneer er geen 'schone' gelijkspanning gebruikt wordt.

De schakelsnelheid

De snelheid van de vermogenstransistoren speelt niet of nauwelijks een rol, omdat de transistoren slechts één maal per treinpassage hoeven te schakelen, en dat doen ze dan ook nog eens sneller dan de tot nu toe gebruikelijke relais. De rest van de tijd staan de betreffende transistoren gewoon open.

Het schema

In het schema zijn bruggelijkrichters toegepast. Natuurlijk kan het ook met losse dioden, maar dan heeft u veel meer ruimte nodig op de print. En ach, met de kosten valt het ook wel mee, u heeft over het algemeen niet zo veel keerlusmodules nodig. Bovendien wordt de lagere prijs weer gedeeltelijk teniet gedaan omdat u meer printmateriaal nodig heeft, en daarmee ook meer (duur) etsmiddel.

De aansluitingen A en E (en gnd) hebben betrekking op de terugmelding naar de S88 units en heeft u dus nodig wanneer u computergestuurd gaat werken. Als de trein in de secties A en E (eigenlijk A+B en D+E) komt, gaat de betreffende uitgang op nul.

450px
Afbeelding: E10.09.02-05
Het schakelschema
Schema gemaakt door: Gerrit van Driel


U bent van harte welkom om de Solid State-keerlusmodule na te bouwen, U doet dit vanzelfsprekend wel geheel op eigen verantwoording.

Nagekomen bericht op het BNLS-forum:

Citaat>

Vandaag weer wat proeven genomen met de solid state keerlus. Ik had hem tot nu toe in een vlakgelegen keerlus gemonteerd en dan bleek de extra spanningsval geen probleem te vormen, echter vandaag in een helling bleek dat de trekkracht door de spanningsval te veel verminderde. Dat is teveel van het goede, waardoor de snelheid van de trein onacceptabel terug loopt. Dus daar moet nog eens even goed naar gekeken worden.

Dus nog even wachten met nabouwen!!

Als ik hiervoor de juiste oplossing heb gevonden zal ik dat hier melden.

Gerrit

<Einde citaat


Meer informatie

Sjabloon:Link extern




Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie