Persoonlijke instellingen

Treinbesturingssoftware

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 3 apr 2013 om 09:45
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Inleiding

Het besturen van modeltreinen met de computer is niet iets van de laatste jaren. Dit gebeurt al sinds de komst van de eerste personal computer. Vanaf eind 'jaren 70' biedt de 'Hobby Computer Club! Modelbaan-automatisering gg' (gg=Gebruikers Groep) een systeem aan om modeltreinen via de computer te besturen.

G.Hammers.png
Afbeelding: E10.10-01
Computer met modelbaan
Foto gemaakt door: Gerhard Hammers


In de loop der jaren zijn de technieken veranderd en verbeterd, maar het basisprincipe blijft hetzelfde. Computergestuurd rijden nam een grote vlucht met de betere beschikbaarheid van computers, vrij verkrijgbare software en goedkopere digitale systemen die direct op de computer aan te sluiten waren/zijn. De huidige software is zeer uitgebreid en de mogelijkheden zijn eigenlijk oneindig.


Kan het analoog of moet het digitaal?

Bij het aansturen van modeltreinen via de computer denkt men als eerste aan digitaal rijden. Dat hoeft niet! Er zijn systemen waarbij een analoge trein bestuurd kan worden via de computer. Het systeem van de HCCM (zie: Meer informatie'), MpC Classic van Gahler und Ringstmeier, MIRACOS en het Dinamo-systeem van Leon Van Perlo (zie: Meer informatie'). Elektronica en Besturingstechniek zijn wel de bekendste computergestuurde analoge blokgestuurde systemen. Net zoals met een standaard transformator, worden de treinen in de blokken gestuurd door de spanning op de rails te verhogen (sneller te laten rijden) of te verlagen (langzamer te laten rijden). Dit noemt men ook wel 'Blokgestuurd'.

Het aansturen via een digitaal systeem kent een paar verschillen ten opzichte van het analoog rijden. Bij digitale systemen staat er een constante spanning op de rails. Naast de constante spanning wordt een blokgolf-vormig signaal op de rails gezet; dit wordt geproduceerd door de centrale unit. In de locomotieven zijn decoders (minicomputers) ingebouwd die 'luisteren' naar het signaal op de rails. De centrale geeft de decoder in de locomotief commando's zodat deze 'weet' wat te doen (rijden, stoppen, rijrichting wijzigen, lichten aan, enz …). Dit noemt men ook wel 'treingestuurd'.


Hoe begint u? Groot of klein?

Het algemene advies voor het beginnen met het besturen van de treinen met de computer is: Begin heel eenvoudig … Maak een simpele treintafel en leg daarop een leuk test-ovaaltje met een inhaalspoor. Daarmee kunt u dan naar hartelust experimenteren met het rijden/besturen van meerdere treinen, het indelen van de modelbaan in blokken en het invoeren van de gegevens in de software. Daarna kunt u overstappen op de bouw van uw echte baan of juist het testovaaltje uitbouwen tot een mooie baan.


Kost het veel geld?

U kunt het zo gek maken als u zelf wilt. Dat betekent dat u alles in de winkels kant-en-klaar gebouwd kunt kopen en dan kost het inderdaad behoorlijk wat geld. U kunt ook werken met zelfbouw terug/bezetmelders en wisseldecoders, gratis software, een oude PC en een mooi digitaal beginsetje. Dan zou u met een kleine modelbaan voor minder dan €300 de eerste trein computergestuurd digitaal kunnen laten rijden.


De software: Gratis of betalen?

U blijft de keuze houden tussen commerciële pakketten en vrij verkrijgbare pakketten. Dat is voor eenieder een persoonlijke keuze. De kosten van de commerciële pakketten variëren van een paar tientjes tot enkele honderden Euro's.

  • Zijn deze commerciële pakketten beter dan de vrij verkrijgbare pakketten? Als Miniworld Rotterdam al rijdt met een vrij verkrijgbaar pakket, hoe slecht kan het zijn?
  • Krijgt u betere ondersteuning wanneer u er voor betaald hebt? Soms werkt een Forum sneller dan aankloppen bij een bedrijf.
  • Het installeren van de software, nieuwe updates en bugfixes is slechter bij de vrij verkrijgbare pakketten? Hoeft niet, ook hier kan soms sneller ingesprongen worden bij problemen. Bij vrij verkrijgbare software zijn updates en bugfixes helemaal gratis, bij commerciële pakketten moet u meestal een klein bedrag neerleggen om een update te verkrijgen.
  • Als de makers van het vrij verkrijgbare pakket ermee stoppen, dan kan ik niets meer! Dat valt mee, u kunt gewoon blijven rijden, maar er worden geen nieuwe versies meer gemaakt. Ditzelfde kan u overkomen wanneer u een commerciëel pakket koopt. Het bedrijf kan ook stoppen met de ondersteuning van de software.

Het blijft een persoonlijke keuze om voor een bepaald pakket te kiezen.


Kunt u alléén maar automatisch rijden?

Bij de meeste softwarepakketten is het mogelijk, naast het automatisch rijden, ook nog 'met de hand' te rijden, of het omzetten van wissels met de hand te doen.

  • Automatisch rijden: Hierbij worden alle treinbewegingen door de computer geregeld en uitgevoerd. U kunt bij de meeste pakketten volgens uitgebreide dienstregelingen rijden, compleet met 'modeltijd'.
  • Half automatisch: Bij sommige pakketten,waaronder 'Koploper' van Pahasoft, kunt u de software laten reageren op een extern bedieningspaneel. Dit betekent dat u bijvoorbeeld een wisselstraat kunt (in)stellen, kunt bepalen welke trein wegrijdt en waar hij naar toe gaat.
  • Handmatig: Bij de meeste pakketten is het mogelijk om de software te laten reageren op een handregelaar. Met de regelaar kunt u dan handmatig met één of meerdere locomotieven rijden.
  • Alléén de wissels bedienen: U kunt er voor kiezen om de wissels digitaal om te zetten. Het voordeel is dat u op een scherm de (juiste) stand van de wissels ziet, wisselstraten kan instellen.


Wat heeft u nodig?

Voor het besturen van de modelbaan met treinbesturingssoftware heeft u een aantal extra zaken nodig. We gaan uit van een normaal 'treingestuurd' digitaal systeem, dat gewoon in de standaard modelspoorwinkel te koop is. Geen HCCM of Dinamo-systeem dat u (deels) zelf nog in elkaar moet solderen. Om te beginnen heeft u in het kort het volgende nodig:

  1. Een digitale centrale: Een centrale van een bekende fabrikant met PC aansluiting, een centrale op basis van MRDirect of een hulpprint om de centrale te koppelen aan de computer. Zie het artikel Centrales bij 'Meer informatie'.
  2. Een systeem voor plaatsbepaling: Dat moet in, of onder, de baan gemonteerd worden, anders 'weet' de software niet waar de treinen zich op de baan bevinden. Voor de positiebepaling kunt u gebruik maken van terug-/bezetmelders. De terug-/bezetmelders zijn aangesloten op de centrale c.q. hulpprint en geven een signaal aan de centrale door wanneer een contact gesloten wordt. Zie het artikel Terugmelding bij 'Meer informatie'.
  3. Wisseldecoders: Om de wissels in de baan te kunnen omzetten, dient u deze met een decoder - de wisseldecoder - aan te sluiten op de centrale. Daardoor kan de software het wissel omzetten. Zie het artikel Wissels digitaliseren bij 'Meer informatie').
  4. Een PC of Laptop: Dit is voor de software om de treinbesturingssoftware te laten werken. U hoeft niet de nieuwste of zwaarste PC of Laptop aan te schaffen om de software te kunnen draaien. De meeste pakketten nemen genoegen met een oudere computer. Het gaat er om met welk besturingssysteem van de computer (bijvoorbeeld Windows 98/Windows 2000/Windows XP, Linux, Apple OS) u zelf het liefste werkt. Dat geeft meestal de doorslag.
  5. Software: De huidige software draait tegenwoordig allemaal zeker op Windows, daarnaast zijn er ook pakketten die onder Linux of een Apple OS werken. De meeste pakketten stellen nauwelijks eisen aan het besturingssysteem dat op de computer moet staan. Tegenwoordig heeft u de keuze uit vele tientallen softwarepakketten. Deze kunnen zowel commerciëel (betaald) als gratis/vrij verkrijgbaar zijn.
  6. Heel veel geduld en vrije tijd: De baan moet aangepast- of voorbereid worden op het besturen met de computer. Dat betekent bij opbouw van de baan het op logische wijze indelen in blokken en het aanbrengen van de bedrading. Dan de baangegevens invoeren in de computer en controleren.


Alleen voor treinen?

Nee, u kunt in principe met alle treinbesturingssoftware ook aangepaste modelauto's van het Faller-Car-System aansturen. Dit is een nieuwe ontwikkeling, die bijvoorbeeld wordt gebruikt bij de grotere tentoonstellingsbanen als Miniworld Rotterdam en Miniatuurwelt Hamburg. De werking is bijna hetzelfde als bij modeltreinen. Net als bij de treinen krijgt de auto een decoder, die opdrachten van de centrale/computersoftware uitvoert. U moet de weg voor de auto's aanpassen, zodat een draad (welke in de weg geplaatst is), de opdrachten kan verzenden en de weg verdeeld wordt in blokken. Een aantal softwarepakketten zijn aangepast op het gebruik met de autosystemen, zoals de aansturing van verkeerslichten, enzovoort.


De softwarepakketten

Hieronder volgt een klein overzicht van een aantal pakketten die verkrijgbaar zijn. Ieder pakket heeft zijn voor- en nadelen. In deze lijst staan niet alle pakketten genoemd, en ze is dus verre van compleet. Maar dit geeft al een goede indicatie van wat beschikbaar is:

Naam Koploper
Leverancier PaHaSoft
Kosten Geen kosten, vrij verkrijgbaar
Website Pahasoft
Taal Nederlands
Ondersteuning Via de website en het Koploperforum
Opmerkingen Dit is een pakket dat in Nederland vrij bekend is. Voor een beginner zijn er speciale handleidingen waarin stap-voor-stap de mogelijkheden van het programma uitgelegd worden. Dit pakket wordt ook gebruikt bij Miniworld Rotterdam.


Naam RocRail
Leverancier RocRail
Kosten Geen kosten, vrij verkrijgbaar
Website Rocrail
Taal Diverse talen, waaronder Nederlands.
Ondersteuning Via de website en Fora van RocRail. Zie ook het artikel Cursussen en handleidingen of download het pdf-bestand 'Digitale modelspoorbaanbesturing met Rocrail' bij 'Meer informatie'.
Opmerkingen Dit is een 'Open Source'-pakket dat vrij gedownload kan worden. De gebruiker kan zelfs helpen met de ontwikkeling van het programma. Het draait onder verschillende besturingssystemen zoals Windows, Linux en Apple OS.


Naam iTrain
Leverancier Berros
Kosten €50 tot €130 (prijspeil begin 2010)
Website Itrain
Taal Diverse talen, waaronder Nederlands
Ondersteuning Via de leverancier
Opmerkingen Draait op meerdere besturingssystemen. Kan uitgeprobeerd worden met een tijdelijke licentie.


Naam Win-Digipet
Leverancier Firma WinDigipet
Kosten €100 tot €400 (prijspeil begin 2010)
Website WinDigipet
Taal Diverse talen, oorspronkelijk Duits, nu ook in het Nederlands
Ondersteuning Via diverse fora op Internet.
Opmerkingen Deze software is ook te gebruiken voor het besturen van aangepaste versies van het Faller Car System.


Naam Railroad & Co Traincontroller
Leverancier Freiwald Software
Kosten €80 tot €450 (prijspeil begin 2010)
Website Railroad & Co
Taal Duits / Engels
Ondersteuning Via de website & diverse fora op Internet
Opmerkingen In verschillende smaken te verkrijgen. Er is een aparte versie gemaakt voor Roco/Fleischmann voor hun digitale systeem 'RocoMotion'. Dit wordt daarmee geleverd.


Naam The JMRI-project
Leverancier JMRI
Kosten Geen Kosten. Vrij verkrijgbaar
Website JMRI
Taal Engels
Ondersteuning Via de Website en diverse fora
Opmerkingen Een pakket dat continu in ontwikkeling is. Werkt op alle besturingssystemen waar Java op geïnstalleerd is. Ontwerpen gemaakt in XtrkCad kunnen worden gebruikt in JMRI.

Het Basisprincipe

Alle softwarepakketten werken volgens hetzelfde basisprincipe. Het basisprincipe is gebaseerd op de beveiliging van de 'grote' spoorwegen. Daarbij wordt een traject tussen twee stations opgedeeld in één of meerdere logische stukken, de zogenaamde 'blokken'. In één blok mag zich niet meer dan één trein bevinden. Om de machinist van de trein te laten weten dat een blok vrij is om in te rijden, gebruikt men seinen. Bij een vol blok geeft het sein 'rood' aan, en mag de volgende trein niet in dat blok komen en moet wachten, totdat het blok vrij is. Zo wordt voorkomen dat de treinen met elkaar botsen.

Zeer Groot
Afbeelding: E10.10-02
De werking van blokken
Tekening gemaakt door: Ronald Koerts


Dit principe wordt ook toegepast bij de modelbaan. De modelbaan wordt opgedeeld in een aantal blokken. Via hulpprinten onder de baan en een hulpprint (computer-interface) of digitale centrale wordt de complete modelbaan aangesloten op de computer. Op de computer draait de treinbesturingssoftware die de treinen via de computer-interface c.q. centrale aanstuurt. Via de hulpprinten krijgt de software door dat een blok bezet is en dat er dus geen tweede trein in dat blok mag komen. De volgende trein mag niet eerder het blok in dan wanneer het blok weer vrij is.


Blokken

De modelbaan moet logisch in blokken verdeeld worden. Ieder softwarepakket stelt zijn eigen eisen aan een blok. Bij de meeste softwarepakketten moet het blok minimaal één (bezet)meldpunt hebben, hiermee kan gedetecteerd worden of een trein het blok ingereden is. De meeste pakketten geven de voorkeur aan minimaal twee (bezet)meldpunten per blok. Het is verstandig om de blokken zo groot te maken dat de langste trein die op de baan rijdt, in een blok past.


Wissels

Wissels dienen aangesloten te worden op een wisseldecoder. Deze decoder wordt ingevoerd in het softwarepakket, waardoor deze aangestuurd kan worden. Bij de meeste pakketten moet u dan nog aangeven van welk blok naar welk blok gereden kan worden.


Seinen

In principe staan deze voor de sier langs de digitale baan en datzelfde geldt ook bij het besturen van de baan via de computersoftware. In veel software is het wel mogelijk om een compleet werkend seinstelsel in te voeren, zodat de seinen de juiste seinbeelden tonen. Net als bij het handmatige digitale bedrijf, dienen de seinen aangesloten te zijn op een speciale seindecoder of een wisseldecoder.


Ontkoppelaars

Als deze zijn aangesloten op een wisseldecoder, kunnen de ontkoppelaars gewoon gebruikt worden in de software. Dan is het mogelijk om via de software bijvoorbeeld een locomotief op het station te laten omlopen.




Downloads.png
PDF-bestand
Rocrail

Digitale modelspoorbaanbesturing met Rocrail


Meer informatie

Encyclopedie:
Sjabloon:Link externSjabloon:Link extern
Beneluxspoor.net:
Sjabloon:Link externSjabloon:Link externSjabloon:Link externSjabloon:Link externSjabloon:Link extern
Externe website:




Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie