Persoonlijke instellingen

Uitleg digitaal

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net


Zoals is uitgelegd in het voorgaande paragraaf is het digitale signaal een blokvormig signaal.

Signaaldigitaal.gif
E10.02-01

Om dit signaal te krijgen heeft u de volgende componenten nodig:

Centrale

U heeft een centrale nodig. Een centrale is de hersens van de aansturing. Met de centrale bedient u de loc's en/of treinen, wissels en seinen.
De centrale zorgt er voor dat de handelingen die u wilt doen, in voor de trein (locdecoder) begrijpbare informatie wordt omgezet.

DigitaalMultimaus.gif
E10.02-02
Bron: Roco.cc


De Roco Multimaus is zo'n centrale.

Booster

Het volgende onderdeel wat u nodig heeft is een booster. De booster is niets meer dan wat de naam al zegt: Een versterker. Dit onderdeel neemt de commando's aan van de centrale en zet deze versterkt op de rails.

DigitaalBooster.jpg
E10.02-03
Bron: Roco.cc


De Roco 10764 is zo'n digitale versterker.

Trafo

De trafo is het laatste onderdeel wat u nodig heeft. Deze trafo of voeding verzorgt de stroom voor de centrale en de booster(s). Deze bepaalt in combinatie met de booster ook hoeveel stroom de digitale aansturing kan leveren. Dat is belangrijk om te weten.

Wanneer uw digitale aansturing twee Ampère kan leveren en een locomotief 0,5 Ampère gebruikt, kunt u maximaal vier locomotieven tegelijk laten rijden. Als u er meer laat rijden zal het niet werken en zullen er problemen optreden.

De Roco 10764 digitale versterker levert in combinatie met onderstaande voeding maximaal 3,2 Ampère. Genoeg voor maximaal zes locomotieven.

DigitaalTrafo.jpg
E10.02-04
Bron: Roco.cc


De Roco 10725 trafo is een voeding bedoeld voor de Roco 10764 digitale versterker.

Deze drie onderdelen samen zorgen samen voor het maken en verzenden van het digitale signaal. Het blokvormige signaal moet u eigenlijk zien als een verzameling enen en nullen. Er zijn verschillende protocollen voor de verzameling enen en nullen. Dit zijn eigenlijk een soort talen, namelijk 'DCC', wat voornamelijk gebruikt wordt in Tweerail-oplossingen en 'Motorola', wat voornamelijk in Drierail-oplossingen wordt gebruikt. Ze zien er beiden anders uit, maar hebben hetzelfde doel: commando's die de gebruiker d.m.v. de centrale geeft, overbrengen aan de locomotief.

Zender

Nu we een 'zender' (de centrale) hebben, die de opdrachten van de gebruiker omzet in enen en nullen, hebben we uiteraard ook een 'ontvanger' nodig.

Decoder

Deze ontvanger noemen we de decoder. Dit is een klein stukje elektronica (een printje met daarop een aantal IC's, en een aantal SMD-onderdelen) dat naar het blokvormige signaal 'luistert' en dit signaal decodeert. De opdrachten die de decoder 'hoort' zal hij uitvoeren. Hierbij moet u denken aan 'licht aan/licht uit' of 'vooruit rijden/achteruit rijden'.

Elke locomotief of treinstel die u wilt gebruiken op een digitale baan dient te worden voorzien van een decoder.

DigitaalDecoder.jpg
E10.02-05
Bron: Roco.cc


De Roco 10732 is een zogenaamde multiprotocol-decoder. Een multiprotocol-decoder is een decoder die overweg kan met verschillende protocollen. De Roco 10372 kan overweg met Motorola digitaal en DCC digitaal.



Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie