Persoonlijke instellingen

Werken met hout

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 22 feb 2010 om 21:46 (Werken met hout)
Ga naar: navigatie, zoeken
E11.03.03 - Karton; geen brug te ver - Vorige | Volgende - E11.05 - Gietmallen

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: Vincent Scholtze en Frodo Weidema (Modelbouwwerk)

Werken met hout

>>> In bewerking door Fred. 22-2. 21:45 uur. <<<


Naast karton en styreen is ook dun hout leuk materiaal om wat van te bouwen. Hieronder volgt een bouwbeschrijving van een houtloods, van hout dus.

MP-Hout-01.jpg
E11.04-01
Foto: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Typisch voor het uiterlijk van een houtloods is de open structuur van de wanden, zodat de wind vrij spel heeft en het hout goed kan drogen. Om zo'n houten gebouw in model te bouwen, kan styreen worden gebruikt. Het krijgt na licht schuren een redelijke houtstructuur, maar toch minder realistisch dan echt hout. Voor deze houtloods is gebruik gemaakt van dun berkenfineer.
Fineer is bij een echte houthandel of meubelmaker ook wel te krijgen, wellicht zelfs een gratis restantje. En anders hebben de modelbouwwinkels ook hele mooie, maar meestal dure, plankjes in hun schappen.

De vellen fineer zijn met een mesje en een liniaal tot plankjes gesneden. De bij dit snijwerk gebruikte, doorzichtige, liniaal had als 'extra' een dwars-verdeling in millimeters. De plankjes zijn 3 mm. breed dus werd na elk plankje de liniaal volgens deze verdeling 3 mm. opgeschoven. Maar met een gewone heldere liniaal is zoiets ook mogelijk, met een stukje dik plakband zoals bijvoorbeeld schilderstape. Dit schilderstape plakt u evenwijdig aan de snijkant aan de onderkant van de liniaal. Eventueel kunnen er meerdere lagen over elkaar worden geplakt, als het maar recht is. De afstand van de snijkant tot het tape bepaalt de dikte van het plankje. Zie onderstaande illustratie.

MP-Hout-02.jpg
E11.04-02
Tekening: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

U legt dan iedere keer de rand van het tape tegen het begin van het velletje fineer en snijden maar. De dikkere balken zijn gesneden uit drie op elkaar geplakte lagen fineer van een donkerder houtsoort. Voor fineer geldt verder nog dat des te fijner de nerfstuctuur is, des te rechter het snijden gaat. Het mesje heeft bij een fijne nerf minder de neiging de nerven te volgen en dus te ontsporen. Voor de houtstapels is onder andere gebruik gemaakt van eiken-fineer, dat een veel grovere nerf heeft waar het bij het snijden op scheurt zodat dit op grof gezaagde planken lijkt.

Buitenstebinnen

Voor deze 'open lattenstructuur' is een aangepaste bouwwijze ontwikkeld, die zich ook leent voor hekwerken en dergelijke. Uiteraard is er eerst een tekening gemaakt van de zijwanden van de loods.

MP-Hout-03.jpg
E11.04-03
Tekening: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Om een idee te krijgen van de maat en dergelijke is eerst een illustratie van een gevelaanzicht gemaakt

De bouwwijze van de houtloods is van buiten naar binnen, eerst worden de plankjes (buitenwand) op de tekening naast elkaar gelegd en pas daarna wordt het geraamte hier bovenop gelijmd. Omdat al die losse plankjes niet zo goed blijven liggen is de tekening licht ingespoten met spuitlijm. Spuitlijm is, de naam zegt het al, lijm in een spuitbus. Deze lijm is bijvoorbeeld ook te gebruiken om een boom van zeeschuim mee in te spuiten en daarmee de vlokjes vast te lijmen, maar dit terzijde. De lijm voor dit specifieke doel gebruikt is 3M spraymount, een niet zo sterk klevende lijm die in de grafische wereld wordt gebruikt voor het opplakken van tekeningen en dergelijke (te koop in teken- en schildermaterialenwinkels).

MP-Hout-04.jpg
E11.04-04
Tekening: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Deze illustratie is gebruikt om de wanden mee te fabricerenAls de tekening licht is ingespoten kunnen de plankjes netjes (of niet netjes, voor bouwvallen) naast elkaar worden gelegd en kunnen ze niet meer verschuiven maar nog wel gecorrigeerd worden Nu kunnen de balken, het geraamte, op de plankjes worden gelijmd met houtlijm. Als dit droog is kunnen langs de balken de plankjes worden afgesneden en worden de contouren van de wand zichtbaar. De tekening werd uitgeprint en licht ingespoten met spuitlijm zodat de plankjes erop neergelegd konden worden en ze niet meer verschoven.

MP-Hout-05.jpg
E11.04-05
Tekening: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Op de plankjes werden de balken gelijmd met houtlijm.

MP-Hout-06.jpg
E11.04-06
Tekening: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

MP-Hout-07.jpg
E11.04-07
Tekening: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Als de houtlijm droog is kunnen de plankjes langs de balkjes worden afgesneden.

MP-Hout-08.jpg
E11.04-08
Tekening: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Na dit afsnijden wordt de tekening van het wandje losgetrokken en is het wanddeel klaar voor verdere montage

Nu wordt de onderliggende tekening losgehaald en is de wand klaar. Hier en daar wat schuur- en vijlwerk kan voor de afwerking natuurlijk geen kwaad. Voor een wat levendiger geheel kunnen sommige plankjes natuurlijk expres scheef of wat te kort worden gesneden. De verschillende wanden worden met hulp van een kleine winkelhaak haaks aan elkaar vastgelijmd en daarna op de modelbaan vastgezet. Met pastelkrijt en verdunde verf is vervolgens de buitenkant vervuild en verweerd. Het dak is van dik plastic (2 mm dik, uit de vrachtwagen gevallen reclamemateriaal, let eens op wat er voor mooi plaatmateriaal als nutteloze reclame om lantarenpalen hangt) gemaakt en dit zorgt ook voor meer stevigheid.
Dit dak is in diverse grijstinten gespoten om mastiek dakbedekking te imiteren.

MP-Hout-09.jpg
E11.04-09
Foto: Vincent Scholtze en Frodo Weidema


E11.03.03 - Karton; geen brug te ver - Vorige | Volgende - E11.05 - Gietmallen