Persoonlijke instellingen

Werken met hout

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 13 apr 2013 om 18:32
Ga naar: navigatie, zoeken


Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: Vincent Scholtze en Frodo Weidema - Bewerkt door Hans van de Burgt


Naast karton en polystyreen, is ook dun hout leuk materiaal om wat van te bouwen. Hieronder volgt een bouwbeschrijving van een houtloods, van hout dus.

Zeer Groot
Afbeelding: 01
Een prachtige houtloods...
Foto gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema


Typisch voor het uiterlijk van een houtloods is de open structuur van de wanden, zodat de wind vrij spel heeft en het hout goed kan drogen. Om een dergelijk houten gebouw in model te bouwen, kan polystyreen worden gebruikt. Het krijgt na licht schuren een redelijke houtstructuur, maar toch minder realistisch dan echt hout. Voor deze houtloods is gebruik gemaakt van dun berkenfineer.
Fineer is bij een echte houthandel of -meubelmaker ook wel te krijgen, wellicht zelfs een gratis restantje. En anders hebben de modelbouwwinkels ook hele mooie, maar meestal dure, plankjes in hun schappen.


Planken maken

De vellen fineer zijn met een mesje en een liniaal tot plankjes gesneden. De bij dit snijwerk gebruikte, doorzichtige, liniaal had als 'extra' een dwars-verdeling in millimeters. De plankjes zijn drie mm breed, dus werd na elk plankje de liniaal volgens deze verdeling drie mm opgeschoven. Maar met een gewone heldere liniaal is zoiets ook mogelijk, met behulp van een stukje dik plakband zoals schilderstape. Dit schilderstape plakt u - evenwijdig aan de snijkant - aan de onderkant van de liniaal. Eventueel kunnen er meerdere lagen over elkaar worden geplakt, als het maar recht is. De afstand van de snijkant tot de tape bepaalt de dikte van het plankje (zie: tekening 02).

Zeer Groot
Afbeelding: 02
Aanpassing van de doorzichtige lineaal
Tekening gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema


U legt dan iedere keer de rand van de tape tegen het begin van het velletje fineer, en snijden maar… De dikkere balken zijn gesneden uit drie op elkaar geplakte lagen fineer van een donkerder houtsoort. Voor fineer geldt verder nog dat des te fijner de nerfstuctuur is, des te rechter het snijden gaat. Het mesje heeft bij een fijne nerf minder de neiging de nerven te volgen en dus te ontsporen. Voor de houtstapels is onder andere gebruik gemaakt van eikenfineer, dat een veel grovere nerf heeft, waar het bij het snijden op scheurt zodat het eikenfineer op grof gezaagde planken lijkt.


Buitenstebinnen

Voor deze 'open lattenstructuur' is een aangepaste bouwwijze ontwikkeld, die zich ook leent voor hekwerken en dergelijke. Uiteraard is er eerst een tekening gemaakt van de zijwanden van de loods (zie: tekening 03).

Zeer Groot
Afbeelding: 03
Om een idee te krijgen van de maat en dergelijke is eerst een illustratie van een gevelaanzicht gemaakt
Tekening gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema


Bouwwijze

De bouwwijze van de houtloods is van buiten naar binnen, eerst worden de plankjes (buitenwand) op de tekening naast elkaar gelegd en pas daarna wordt het geraamte hier bovenop gelijmd. Omdat al die losse plankjes niet zo goed blijven liggen, is de tekening licht ingespoten met spuitlijm. Spuitlijm is, de naam zegt het al, lijm in een spuitbus. Deze lijm is bijvoorbeeld ook te gebruiken om een boom van zeeschuim mee in te spuiten en daarmee de vlokjes vast te lijmen, maar dit terzijde. De lijm, voor dit specifieke doel gebruikt, is 3M spraymount, een niet zo sterk klevende lijm, die in de grafische wereld wordt gebruikt voor het opplakken van tekeningen en dergelijke (te koop in teken- en schildersmaterialenwinkels).

Zeer Groot
Afbeelding: 04
Tekening van een zijwand
Tekening gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema


Het 'productieproces'

Deze illustratie is gebruikt om de wanden mee te fabriceren. Als de tekening licht is ingespoten kunnen de plankjes netjes (of niet netjes, voor bouwvallen) naast elkaar worden gelegd en kunnen ze niet meer verschuiven maar nog wel gecorrigeerd worden Nu kunnen de balken en het geraamte op de plankjes worden gelijmd met houtlijm (zie: tekening E11.04-05). Wanneer dit droog is, kunnen de plankjes langs de balken worden afgesneden (zie: tekening E11.04-07) en worden de contouren van de wand zichtbaar. De tekening werd uitgeprint en licht ingespoten met spuitlijm zodat de plankjes er op neergelegd konden worden en ze niet meer verschoven.

Zeer Groot
Afbeelding: 05
Als eerste worden planken op de tekening gelijmd
Tekening gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema


Zeer Groot
Afbeelding: 06
Op de plankjes worden de balken en steunverbindingen gelijmd met houtlijm
Tekening gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema


Zeer Groot
Afbeelding: 07
Wanneer de houtlijm droog is kunnen de plankjes langs de balkjes worden afgesneden
Tekening gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema


Zeer Groot
Afbeelding: 08
Na het afsnijden wordt de tekening van het wandje losgetrokken en is het wanddeel klaar voor verdere montage
Tekening gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema


Let-op.jpg
  LET OP
Zeer belangrijk: draag beschermende handschoenen bij het snijden(!)


De afwerking

Nu wordt de onderliggende tekening losgehaald (zie: tekening E11.04-08) en is de wand klaar. Hier en daar wat schuur- en vijlwerk kan voor de afwerking natuurlijk geen kwaad. Voor een wat levendiger geheel kunnen sommige plankjes natuurlijk expres scheef of wat te kort worden gesneden. De verschillende wanden worden met hulp van een kleine winkelhaak haaks aan elkaar vastgelijmd en daarna op de modelbaan vastgezet. Met pastelkrijt en verdunde verf is vervolgens de buitenkant vervuild en verweerd. Het dak is van dik plastic (twee mm dik, 'uit de vrachtwagen gevallen' reclamemateriaal, let eens op wat er voor mooi plaatmateriaal als nutteloze reclame om lantarenpalen hangt) gemaakt en dit zorgt ook voor meer stevigheid. Dit dak is in diverse grijstinten gespoten om mastiek-dakbedekking te imiteren (zie: tekening E11.04-09).

Zeer Groot
Afbeelding: 09
Nog wat schilderwerk, 'dakbedekkingswerkzaamheden' en weatheringskunsten, en er staat een juweeltje op uw modeltreinbaan.
Tekening gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema



Meer informatie

Encyclopedie:
Sjabloon:Link extern
Externe website:




Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie