Persoonlijke instellingen

Wissels digitaliseren: verschil tussen versies

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
(Wissels digitaliseren)
(Wissels digitaliseren)
Regel 51: Regel 51:
 
<table>
 
<table>
 
<tr>
 
<tr>
<td width="275">[[Bestand:DigitaalMagneetspoel.jpg|200px]]
+
<td width="275" valign="top">
<br><i><small><small>E10.04-04<br />Bron: Roco.cc</small></small></i>
+
[[Bestand:DigitaalServouh.jpg|200px]]
 +
<br><i><small><small>E10.04-05<br />Bron: Uhlenbrock.de</small></small></i>
 
</td>
 
</td>
 
<td width="250" valign="top">
 
<td width="250" valign="top">

Versie van 5 feb 2010 om 22:28

E10.03 - Handmatig digitaal rijden - Vorige | Volgende - E10.05 - Terugmelding

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Remco Poppen

Wissels digitaliseren

Nu we handmatig digitaal kunnen rijden, willen we dit een beetje uitbreiden, we willen graag de wissels digitaal bedienen. Om wissels te 'digitaliseren' hebben we een aantal onderdelen nodig.

Decoder

We hebben een decoder nodig welke kan luisteren naar de commando's van de centrale. In de praktijk noemen we dit dan ook een wisseldecoder. Wisseldecoders zijn in verschillende vormen te koop. Je hebt ze voor 1, 2, 4 of 8 wissels tegelijk.

Daarbij verschillen wisseldecoders ook in de aandrijving waar ze voor bedoeld zijn.

DigitaalWisseldecoder.jpg
E10.04-01
Bron: Roco.cc

Digitaal67800.jpg
E10.04-02
Bron: Uhlenbrock.de

DigitaalLdtwisseldec.jpg
E10.04-03
Bron: Conrad.nl

Roco 10776

Uhlenbrock 67800

LDT MDEC Decoder

8 voudige magneetspoel decoder 4 voudige servo decoder 4 voudige magneetspoel/motor decoder

Aandrijving

De aandrijving is het laatste onderdeel wat we nodig hebben. Hiervoor zijn verschillende soorten te koop. Je kunt aandrijvingen eigenlijk in 2 soorten aandrijvingen groeperen, de magneetspoel aandrijving en de servo/vertragingsmotor aandrijving.

Elke aandrijving vereist een andere decoder.

DigitaalServouh.jpg
E10.04-05
Bron: Uhlenbrock.de

DigitaalServouh.jpg
E10.04-05
Bron: Uhlenbrock.de

DigitaalTortoise.jpg
E10.04-06
Bron: Circuitron.com

Magneetspoel aandrijving

Servo aandrijving

Vertragingsmotor aandrijving

Alle aandrijvingen hebben hun voors en tegens. De magneetspoelen zijn eenvoudig aan te brengen, maar zitten in het zicht. In een schaduwstation is dat geen probleem, maar op je baan staat dat niet zo heel erg mooi. Een magneetspoel gaat ook in 1 klap om, dus je hoort een tikje en de wissel is om. Niet realistisch dus.

De servo aandrijvingen zijn wat lastiger aan te brengen omdat ze onder je baan geplaatst moeten worden. De decoder is volledig te programeren in snelheid en uitslag. Het gevolg is dat je niets ziet op je baan en de wissels netjes rustig omgaan zonder veel geluid.

De Tortoise vertragingsmotor aandrijving is ontzettend betrouwbaar en erg sterk en kan ook net als een servo rustig omgaan. Het enige nadeel van de Tortoise is de afmeting, ze steken vrij ver uit naar beneden. Ze zijn wel bijzonder geschikt voor de grotere schalen in verband met hun kracht.

De magneetspoel en de vertragingsmotor decoders hebben ook nog extra wisselstroomspanning nodig. Deze aandrijvingen gebruiken deze externe spanning om de spoelen en motoren te laten werken. De servo aandrijvingen hoeven het niet te hebben, maar gebruiken dan een klein beetje 'dure' digitale spanning. Indien je ze wel wilt voeden met extra wisselspanning, dan kan dat wel!

Daadwerkelijk wissels schakelen

Zoals locomotieven luisteren naar adressen, zo luistert ook de wisseldecoder naar adressen. Dit adres moeten we programeren. Op vrijwel alle gangbare wisseldecoders bevindt zich een programeerknopje. Als je dit knopje indrukt en een wisselcommando geeft op een bepaald adres worden alle wisseladressen van die decoder geprogrameerd.

Voorbeeld:

Je hebt een 4 voudige wisseldecoder en je drukt het programeerknopje in. Je selecteert wisseladres 5 en geeft het commando om te schakelen. De decoder zal er op reageren met de eerste aandrijving en vanaf dat moment zijn de adressen ingesteld. De eerste aandrijving is adres 5 en de tweede aandrijving is adres 6, de derde is 7 en de vierde is 8.

Als je nu nog een wisseldecoder wilt programeren moet je die dus niet op adres 6 programeren maar op adres 9! Want anders krijg je een overlap en zullen 2 of meer wissels tegelijk gaan reageren.

Nu zijn we in staat handmatig digitaal te rijden met gedigitaliseerde wissels!


E10.03 - Handmatig digitaal rijden - Vorige | Volgende - E10.05 - Verder