Persoonlijke instellingen

Woorden - V

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 30 dec 2017 om 16:14 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Koptekst |Vorige= Woorden - U |Volgende= Woorden - W |VorigeMenu= Verklarende woordenlijst |Auteur= }}{{Woorden-Introtekst |2eKolomPositie= 80%}} {{Trefwoord <!--Waa…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net


Verklaring
Trefwoord
Zoeken op deze pagina: CTRL + F
Een baanconcept waarbij men damwanden in een V-vorm in de grond trilt, bekeken vanuit de dwarsdoorsnede. De tussenliggende grond wordt gedeeltelijk ontgraven en als een polder voorzien van een eigen waterpeil dat lager gelegen is dan dat van het naastgelegen maaiveld. (2)

V-Polder

Afkorting van volt. Zie: Elektronica basis.

V.

Vcc is een term die veelvuldig in schema's wordt gebruikt en betekent: positieve voedingsspanning. Meer over Vcc.

Vcc.

Afkorting van Voltage Dependend Resistor (spannings afhankelijke weerstand), ook wel varistor genoemd. Een weerstand, waarvan de weerstandswaarde afhankelijk is van de over de weerstand staande spanning. Zie ook: Elektronica basis. (3) Meer over de VDR.

VDR.

Alleen verkeerslichten.

VKL.

Verkeersleiding. Zie Verkeersleider.

VL.

VL-post

VN-nummer

Vital Processor Interlocking. Amerikaans elektronisch fail-safe beveiligingssysteem. Beveiligingsysteem dat functioneel gelijkwaardig is aan beveiligingsystemen als EBS en B-relais. (2)

VPI.

Vervoer Per Trein (VPT). Informatie- en communicatiesysteem ter ondersteuning van de planning en bijsturing van de treinenloop. De signalen ten behoeve van de aansturing van de beveiliging worden door middel van EBP aan het beveiligingssystemen doorgegeven. Bijvoorbeeld EBS, VPI of de (oude) B-relais uit het begin van het Nederlandse seinstelsel (zie ook het artikel Seinen). (2)

VPT.

Verkeerd Spoor. Zie Tegenspoor.

VS.

Vertraging (bijv. VTG 5, wanneer er vijf minuten vertraging is). Ook wordt dit in vakjargon aangeduid als: trein nr. x + vijf. Bij de x staat dan het treinnummer (bijv. Trein nr. 6348 + vijf).

VTG.

Ook wel Metal-Oxide Varistor (afgekort MOV), ook wel VDR genoemd. Elektronisch onderdeel (in de vorm van een schijf, met daaraan twee draden gemonteerd) dat beveiligd tegen te hoge spanningen. (3)

Varistor

Een vast sein is een sein, dat te allen tijde een seinbeeld toont, dat in het SR (sein regelement) is omschreven en dat niet vrij verplaatsbaar is. (2)

Vast sein

De eerste trein die na een treinloze periode (bijv. de nacht) met beperkte snelheid over een hogesnelheidslijn rijdt om de baan te inspecteren op ongewenste hindernissen in- en op het spoor. (2)

Veegtrein

Iedereen in Nederland moet veilig kunnen reizen over het spoor, werken aan het spoor en leven bij het spoor. Meer over veiligheid (5)

Veiligheid op 't spoor

Een veiligheidsinformatieblad is een, in Europa toegepast, gestructureerd document met informatie over de risico's van een gevaarlijke stof of preparaat, en aanbevelingen voor het veilig gebruik ervan op het werk. (3) (zie ook: MSDS).

Veiligheidsinformatieblad

Zware betonnen voet, die in de bodem van de spoorbaan zit, naast het spoor. Op dit verankeringsblok worden de bovenleidingportalen bevestigd. Zie: artikel DIN masten en -portalen.

Verankeringsblok

Term uit de elektro/elektronica-techniek. Hiermee wordt een contact aangeduidt dat in rusttoestand gesloten is (bijv. een relaiscontact, dat bij bekrachtiging van de relaisspoel opent).

Verbreek-contact

Spoor waar goederenwagens, die geheuveld zijn, naar toe lopen om te kunnen worden gesorteerd. (2)

Verdeelspoor

Bewust aangebracht hoogteverschil (in de dwarsrichting) tussen de spoorstaven van één spoor. Dit ter compensatie van zijdelingse versnellingen. (2)

Verkanting

Bij een verkantingsoverschot rijdt een trein langzamer door een boog dan waarvoor deze is uitgelegd, inclusief de daarin opgenomen verkanting. Voor de reizigers betekent dit dat de trein gevoelsmatig teveel naar de binnenkant van de boog helt. (2)

Verkantingsoverschot

Bij een verkantingstekort rijdt een trein sneller door een boog dan waarvoor deze is uitgelegd, inclusief de daarin opgenomen verkanting. Voor de reizigers betekent dit dat de trein gevoelsmatig teveel naar de buitenkant van de boog helt. Dit is gevoelsmatig te vergelijken met een auto die een scherpe bocht maakt. (2)

Verkantingstekort

Het geheel van trein- en rangeerbewegingen. (2)

Verkeer

Verkeerd Spoor

Regelt de treinenloop op één- of meer baanvakken en zorgt dan voor de verkeersstromen. Deze persoon mag zich niet met de veiligheidszaken bezighouden.

Verkeersleider (Vkl)

(Bewakings- en bedieningssysteem). Systeem bedoeld voor alle bedienhandelingen aan de infrastructuur, ten behoeve van de treindienst. Bijvoorbeeld EBP (Elektronische BedienPost) (2)

Verkeersproces

(Elektrotechniek). Het vermogen is de hoeveelheid spanning (uitgedrukt in de eenheid volt) x de hoeveelheid stroomsterkte (uitgedrukt in de eenheid ampère). Dit word uitgedrukt in de eenheid watt. (3) Meer over vermogen.

Vermogen

Het uitvoeren van onderhoudsacties aan een al-dan-niet defect object, met als doel: alle beschadigde onderdelen in hun oorspronkelijke staat terug te brengen. (2)

Vernieuwen (0nderhoud)

Rijtuig dat voor een gedeelte van de route wordt bijgeplaatst. (3)

Versterkingsrijtuig

Een vertakkingssein kan twee, drie of vier armen hebben. Dit is altijd een bordessein, dat gelijkenis vertoond met een kandelaar, omdat het opgebouwd is uit één gemeenschappelijke grondpaal, met daaruit, op het bordes, meer dan één paal. (1) Zie ook: Kandelaar.

Vertakkingssein

Wit licht, waarbij een bord met een zwarte V is geplaatst. Indien het witte licht ontstoken is, betekent dit dat er toestemming is tot het geven van het bevel tot vertrek. (2)

Vertreksein

Spoor waar vanaf treinen kunnen vertrekken richting hoofdbaan. (2)

Vertrekspoor

Uitwisselen van een onderdeel of een object tegen een nieuw of hersteld exemplaar. (2)

Vervangen (onderhoud)

Het geheel van activiteiten, gericht op het verplaatsen van mensen en/of goederen. (2)

Vervoer

Exploitatiemaatschappij die treindiensten voor of reizigers en/of goederen exploiteert. (2)

Vervoerder

Eerste vertaling van de vervoersvraag, in de vorm van marktspecificaties waarin wordt aangeven welke verbindingen met welk type treindienstsoort (IC, IR, R/A, goederen) met welke frequentie, comfort, gemiddelde reistijd, aansluitingen en punctualiteit dienen te worden geboden. (2)

Vervoersmodel

Het uitvoeren van onderhoudsacties aan een object met als doel de gebruiksklare conditie van één of meer onderdelen te handhaven, bijvoorbeeld door reinigen, smeren, verversen etc. (2)

Verzorgen (onderhoud)

Zie: NMA.

Vialis NMA

Wielen die door te hard remmen, meestal door gladheid van de rails, een ingesleten vlakke plaats hebben en die bij het rijden een bonkend geluid veroorzaken. (3)

Vierkante wielen

De stoelen in een rijtuig met middengang zijn zo geplaatst dat de reizigers elkaar aankijken. (3)

Vis-à-vis

Vivak is een merknaam van de firma Bayer. Het materiaal, PolyEthyleenTereftalaat-Glycol (PET-G), is lichtdoorlatend en heeft op het eerste gezicht veel weg van perspex, (in de volksmond: plexiglas). Het is dus persé géén perspex (=polymethylmethacrylaat= PMMA), maar heeft wel enkele overeenkomstige eigenschappen. Zo kunt u het bij voorzichtig verwarmen wat buigen. Af laten koelen, terwijl het in vorm wordt gehouden. Bij het buigen moet u er rekening mee houden dat het een thermoplast is, die dus de neiging heeft terug te veren. Buigen kan dus wel, maar vereist eerst wel wat oefening en de nodige mislukkingen.

Vivak

Verkeersleider

Vkl

Locs uit de 6400 en 6500 serie die ook in België mogen rijden.

Vlaamse Reus

Elektrotechniek. Apparaat wat van een wisselspanning (bijvoorbeeld 230 V AC) een lagere gelijkspanning (bijvoorbeeld 12 volt DC) maakt. Een voeding is voorzien van een transformator, een gelijkrichter, en meestal een elco om de gelijkspanning af te vlakken. Het kan ook een gestabiliseerde voeding zijn. Dan zit er extra regel-elektronica in, om de spanning stabiel te houden.

Voeding

Zie: Sensor.

Voeler

(Grootspoor). Elk gestel op wielen, al dan niet geleed, ingericht om, anders dan op handkracht, op spoorstaven te rijden. (2)

Voertuig

(Grootspoor). Oude benaming voor een type veer. Nieuwe benaming is tonveer. De voluutveer is een spiraalvormige veer gemaakt van opgerold plaatmateriaal, aan twee zijden verbonden via trekstangen met de schroefkoppelingen (het trekwerk) van een goederenwagen. De voluutveer dient om schokken op te vangen van het trekwerk (twee afzonderlijke voluutveren bevestigd aan de bak). En ook bij het overbrengen van de trekkrachten op de bak bij doorgaand trekwerk (enkele voluutveer). (bron: Eric B. en Paul Bender en Gerrit Ferwerda van het BNLS-forum) Zie draadje op het BNLS-forum. Meer over voluutveer.

Voluutveer

(NS-jargon) Voor een rood sein staan.

Voor de paal staan

Een lichtsein dat vooraf gaat aan een hoofdsein en niet STOP kan tonen. (2) Zie: Lichtseinen.

Voorsein

Een trein die getrokken wordt door twee- of meer locs met in elke loc een eigen machinist. Wordt bijvoorbeeld een dieselloc geholpen door een stoomloc, dan spreekt men ook wel van gemengde tractie. (3)

Voorspan

Een trein in een stedelijk gebied met veel stops, die gebruik maakt van spoorlijnen en soms ook van een metrolijnen. (3)

Voorstadstrein

Tussen twee samenlopende of elkaar kruisende sporen geeft de witte vrijbalk (zie artkel Scenery op het spoor) de uiterste grens aan waar railvoertuigen mogen worden geplaatst, zonder de beweging van voertuigen op het andere spoor te hinderen. (2)

Vrijbalk

Algemene aanduiding voor baanvak (spoor); een gedeelte van de spoorweg buiten de stations en emplacementen. (2)

Vrije baan

Kunstwerk dat het mogelijk maakt dat treinen elkaar ongelijkvloers kunnen kruisen. Wordt uitgevoerd als een fly-over of een dive-under (ook wel ongelijkvloerse kruising genoemd). (2)

Vrije kruising

(Eng. barrier diode) Bij een diode is sprake van een geleidende richting (de doorlaatrichting) en een sperrende richting (de sperrichting). Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt door een vrijloopdiode toe te passen bij relais. De functie van deze vrijloopdiode, is het beschermen van de transistor die het relais aanstuurt. De vrijloopdiode voorkomt dat de transistor defect raakt door te hoge (inductie)spanningen, die ontstaan bij het afvallen van het relais (dus op het moment dat de spoelspanning op het relais uitgeschakeld wordt). Zie ook: Sperdiode.

VrijloopdiodeHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 20 dec 2017 11:32 (CET)