Persoonlijke instellingen

Zelfbouw plasticard of polystyreen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 22 feb 2010 om 16:42
Ga naar: navigatie, zoeken
E11.02 - Kunststoffen - Vorige | Volgende - E11.02.02 - Ombouwen bestaande kits

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: Vincent Scholtze en Frodo Weidema (Modelbouwwerk)


>>>> In bewerking door Fred. 22-2. 16:42 uur. <<<<

VS-01.jpg
E11.02.01-01
Foto: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Een snelle en strakke methode om zelf uw favoriete huis of fabriekspand te bouwen

Op een plaat styreen met een dikte van 1 mm. worden alle belangrijke maten met potlood overgezet aan de hand van een eerder gemaakte tekening. Vooral waar de ramen en deuropeningen komen is belangrijk. Bij veel panden zitten gelukkig de raam- en deuropeningen veelal naast en onder elkaar op één lijn. Dat is handig want vervolgens wordt langs deze lijnen éérst alles ingesneden en vervolgens losgebroken.

Bij het werken met styreen is het belangrijk te weten dat je niet per sé door het materiaal heen hoeft te snijden, 1 à 2 keer snijden is genoeg. Langs deze snijlijnen kan het styreen dan geknikt en gebroken worden.

Voor het snijden van styreenplaat, kunt u het eerder besproken X-Acto mes gebruiken. Sneller en beter is echter het werken met een hobbyboormachine van bijvoorbeeld Proxxon (Micromot 50/E.) Het apparaat beschikt over een groot aantal hulpstukken, waaronder een flexibele boor-as. Zo kunt u muurdelen delen uit een stuk styreenplaat freezen met een frees-hulpstuk.

Om een goede lijmverbinding te maken, kunt u de zijkanten van een muurdeel schuin freezen.

VS-02.jpg
E11.02.01-03
Tekening: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Teken de ramen en deuren af op een plaatje styreen en maak gebruik van de doorgaande lijnen bij het snijden.

Op die manier ontstaat er een soort puzzel van een wand waarbij het verstandig is alle stukjes in de juiste positie op het werkblad te leggen.

VS-03.jpg
E11.02.01-03
Tekening: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Resultaat na het snijden: een puzzel van stukjes gebouw.

Dan worden deze losse stukjes weer tegen elkaar gelijmd uiteraard zonder die gedeeltes waar de ramen en deuren moeten komen. Alle ramen in dit pakhuis hebben rondbogen bovenin. Die werden voor het tegen elkaar lijmen er eerst uitgesneden.

VS-04.jpg
E11.02.01-04
Tekening: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Vervolgens alle losse stukjes weer tegen elkaar lijmen, uiteraard zonder de stukken waar de ramen moeten komen...

Een moeilijk verhaal maar de tekeningen verduidelijken de bouwmethode hopelijk. Het is naar ons idee dé manier om heel snel een (strakke) basis voor een gebouw te leggen.

Bij het lijmen van styreen maken we gebruik van (water)dunne plasticlijm van bijvoorbeeld KiBri. De dikkere lijmsoorten drogen te langzaam en de oplosmiddelen werken nog een paar dagen door wat vooral bij dun styreen voor vervelende verrassingen kan zorgen. Als alle puzzelstukjes weer tegen elkaar zitten verdient het aanbeveling om het werkstuk even goed te laten drogen onder wat zware boeken zodat het niet al te snel krom trekt. Dat doet het toch wel maar daarover straks meer. Na een uurtje kan de hele wand met schuurpapier glad worden gemaakt om alle opstaande randjes, die bij het snijden van het styreen zijn ontstaan, weg te werken; een van de weinige nadelen van werken met styreen.

Steentjesplaat

Wie een modelgebouw maakt waarvan de muren uit stucwerk bestaan of een betonconstructie moet voorstellen is nu al bijna klaar. De wanden kunnen dan afgewerkt worden met putty (plasticplamuur, o.a. van Revell of Tamiya) om alle naden dicht te maken en vervolgens kunnen alle zijwanden tegen elkaar gezet worden. Als het gebouw echter uit baksteen is opgetrokken moet er nog een laagje steentjesplaat overheen. Wij gebruiken hiervoor de steentjesplaten van Slaters’ Plasticard (o.a. verkrijgbaar bij GM&S en Wapstad en ook H&H Modelbouw).

Hier is het wel nodig om alle ramen en deuren apart uit de plaat te snijden om het steenmotief netjes door te laten lopen, maar dat is vanwege het dunne materiaal erg makkelijk. De net in elkaar gezette 1 mm. dikke basiswand dient nu even als sjabloon voor de plek waar de raam- en deuropeningen zich bevinden. Met een scherp potloodje wordt de raamindeling overgetrokken op de achterzijde van de steentjesplaat. Om een raampje makkelijk uit te snijden ga je als volgt te werk: snij eerst licht de contouren van het raam (niet geheel door het plastic heen snijden dus en uiteraard langs een liniaal) en maak vervolgens twee kruislingse inkepingen in het raam. De vier hoekjes die zo ontstaan laten zich makkelijk omvouwen en breken op de rechte lijnen van het raam af.

VS-05.jpg
E11.02.01-05
Tekening: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Baksteen-imitatie wordt op de basis gelijmd.

Eventuele pilasters die de gevels onderbreken hebben als basis twee strookjes 2 mm dik styreen die vervolgens weer bekleed zijn met Slaters steenplaat. Bij alle hoeken is het natuurlijk het mooiste om dit in verstek te maken net zoals bij een echt bouwpakketje zodat de naden vrijwel onzichtbaar worden. Dat gaat heel goed door het te behandelen stuk plastic onder een hoek van 45 graden te schuren. Het schuurpapier ligt dan op de werkplek en de wand haal je heen en weer. Beetje onhandig schuren maar het werkt wel.

Overige details aan het bouwwerk

De vensterbanken en dat soort zaken zijn allemaal uit stripjes Evergreen gemaakt. De witte raamkozijnen en deurposten worden ook uit dun styreen gesneden, net iets kleiner als de eerder gemaakte openingen zodat er een randje overblijft van ongeveer een millimeter. Dan kunnen de vier wanden aan elkaar gelijmd worden met heel veel extra stroken styreen en tussenschotjes. De wanden zijn een soort sandwich geworden van diverse lagen plastic. Allemaal heel fraai maar wel als resultaat dat zo’n wand behoorlijk krom kan gaan staan door de inwerking van lijm en de diverse soorten plastic.

Vandaar dat je het bouwwerk nogal moet verstevenen om de zaak weer tot een rechthoek te vormen. Daken kunnen worden gemaakt met de bekende dakpanplaatjes die in de modelspoorwinkel te koop zijn. Bij gecompliceerde schuine daken is het raadzaam dit eerst in karton uit te voeren en te kijken of alles past en dan pas het mes in de (te) dure dakpannen te zetten. Platte daken met grind zijn goed na te maken met een velletje schuurpapier.


Snijplotter

Werkelijk verbluffende resultaten zijn te bereiken als de gebouwen, getekend met een CAD programma, uit styreenplaat gesneden worden met behulp van een snijplotter. Gerco van Beelen van de Hollandse Spoor Modelbouwgroep (HSM) is hierin de expert bij uitstek. Zie onderstaande foto:

Hsm-01.gif
E11.02.01-01
Foto: Gerco van Beelen

Enkele gebouwen van Rotterdam in aanbouw...


Meer informatie:</small>

Mooie voorbeelden van de toepassing van plasticard of stryreen-plaat kunt u zien op de volgende websites:

Voor meer informatie en het eventueel bestellen van materialen, zie de volgende websites:


E11.02 - Kunststoffen - Vorige | Volgende - E11.02.02 - Ombouwen bestaande kits