Persoonlijke instellingen

Dakpannen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 17 nov 2023 om 12:26 (txt)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Kruispannen

De Nederlandse Spoorwegen gebruikt(e) op haar wachterswoningen, seinhuizen, goederenloodsen en werkplaatsen veelvuldig kruispannen. Deze hebben de afmetingen 287 x 224 mm en een werkende breedte van 199 mm. De vorstpannen zijn 325 mm lang
De pannen werden in de kleuren oranjerood en blauw geproduceerd, door de "Stoompannenfabriek van Echt", opgericht in 1865. De fabriek werd gesloten in 1969.
Op de kopse kanten van de woningen/gebouwen werden houten windveren gemonteerd. Op de nok werden "halfronde" of "platte" vorsten toegepast. Tegenwoordig worden de kruispannen nog steeds geproduceerd. In schaal H0 hebben de kruispannen een rastermaat van 3,3 mm hoog bij 2,28 mm breed. De vorstpannen hebben in schaal H0 een lengte van 3,73 mm.

RBB betonpannen (sneldekpannen)

Betonnen dakpannen worden ook vaak sneldekdakpannen genoemd vanwege de grote afmetingen. In verhouding tot pannen met "normale" afmetingen, kan een dak dus relatief snel gelegd worden. De RBB betonpan wordt in twee formaten gelevert:

  • "RBB sneldek". Deze heeft de afmetingen 420 x 332 mm en een werkende breedte van 300 mm. In schaal H0 hebben de RBB-pannen een rastermaat van 4,82 mm hoog bij 3,81 mm breed.;
  • "RBB sneldek XL". Deze heeft de afmetingen 480 x 365 mm en een werkende breedte van 330 mm. In schaal H0 hebben de RBB XL-pannen een rastermaat van 5,52 mm hoog bij 4,20 mm breed. De vorstpannen zijn 450 mm lang en hebben in schaal H0 een lengte van 5,17 mm.

Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over dakpannen voor NL gebouwen.
Externe websites:
Dakpannen voor NL gebouwen.
Plasticard.
Diverse voorbeelden van dakpannen, o.a. kruispannen.
Speciale onderdelen.
Dakpannen in schaal N en H0 (o.a. kruispannen).
Dakpannenfolie.
Plasticard.
Plasticard.


Bronnen

ReferentiesHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 17 nov 2023 11:22 (UTC)