Persoonlijke instellingen

Faller Car System

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Het Faller Car System (FCS) is sinds 1987 een systeem waarmee miniatuurvoertuigen kunnen rijden op de modelbaan. Eerst alleen vrachtwagens en bussen, later ook auto's en tractoren. Aanvankelijk alleen voor de schaal H0 (1:87), maar tegenwoordig ook in de schaal N (1:160).

Faller heeft vanaf het begin van de jaren 1960 het Auto Motor Sport (AMS) systeem gehad. Begin jaren 1980 heeft het bedrijf besloten om dit systeem niet verder te ontwikkelen en het te verkopen. Faller is daarna overgestapt op het verder ontwikkelen van het FCS.

Rc-truck-H0-met-LEDs-01.jpg
Afbeelding: 01
Faller vrachtauto met leds
Bron: Mancave.Conrad.nl

Het principe.

Iedere miniatuurvoertuig wordt voorzien van een motor, accu en een vooras die kan sturen. Aan de vooras zit een magneetje. In de weg wordt een draad aangebracht die door de magneet onder het voertuig gevolgd wordt. Daardoor kan het miniatuurvoertuig de weg volgen, zonder zichtbare draden of geleiding.

Stopplaatsen

Om te kunnen stoppen bij bushaltes, overwegen en verkeerslichten, zit er een reedschakelaar tussen de motor en de accu. Wordt deze door een magneet open getrokken, dan wordt de stroom naar de motor onderbroken en staat het voertuig stil. Door gebruik te maken van elektromagneten in het wegdek kan op specifieke plaatsen een voertuig stoppen of doorrijden.

Richting veranderen

Om van richting te kunnen veranderen, bijvoorbeeld om een voertuig bij een kruising af te laten slaan of een bus te laten stoppen bij een bushalte, kan er een soort wissel ingebouwd worden. Faller levert deze wissels met een electromotor en deze wissels kunnen in de rijbaan ingebouwd worden. Het principe is dat de rijdraad ter hoogte van het wissel wordt onderbroken en een kort stukje rijdraad op een plateau wordt verbogen naar de standen 'rechtdoor' of 'afbuigend', waardoor een andere rijdraad gevolgd kan worden.

Uitbreiden

Faller heeft helaas alleen iets ingebouwd om te kunnen stoppen en de voertuigen rijden met een vaste snelheid. Niet echt realistisch. Daarom zijn er digitale uitbreidingen bedacht en uitgewerkt waarbij meer functies mogelijk zijn. Deze uitbreidingen hebben de namen MCC en DC-Car.


Meer informatie

Encyclopedie:
Bushalte/benzinestation
Bushalte/benzinestation
Beneluxspoor.net:
over het Faller Car System.
Externe website:
Car System
Verkeerslichten, in combinatie met- of voor het FCS-systeem.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 3 mrt 2023 12:15 (UTC)