Persoonlijke instellingen

Geoplan

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


In het echt

Een geoplan is een plan betreffende de indeling van het landschap. Dit wordt "planologie" genoemd. Planologie kijkt naar de inrichting en gebruik van de ruimte, de ruimtelijke ordening en hoe deze met beleid kan worden verbeterd. Planologen stellen bijvoorbeeld bestemmingsplannen, structuurvisies en/of tracébesluiten op. In werkelijkheid krijgt de planoloog te maken met het inplannen van tunnels, tunnelbakken, ingravingen, bruggen voor het wegverkeer, spoorbruggen, viaducten en/of spoordijken bij het aanleggen van een tracé. Bij het inplannen van een tracé heeft de planoloog dus te maken met bestaand landschap en bestaande bebouwing en daarmee moet zo veel mogelijk rekening worden houden.

Planologie op de modelspoorbaan

Bij het aanleggen van de modelspoorbaan is ook sprake van planologie. Op de modelspoorbaan is echter geen sprake van "wat was er eerst", om de simpele reden dat er geen bestaand landschap is, waar rekening mee gehouden moet worden. Om een modelbaan echter natuurgetrouw te laten overkomen, moet wel het voorbeeld in beschouwing genomen worden.

De planning

De beschikbare ruimte (bijv. een zolderkamer) bepaalt de grootte van de treintafel. Daarna kan een tijdperk en een thema worden gekozen. Daarna wordt, rekening houdend met de indeling van de bebouwing en het landschap, een baanplan ontworpen. Dit baanplan moet uiteraard in de beschikbare ruimte passen en de bebouwing en het landschap moet dan weer aansluiten op het sporenverloop. Ook moet rekening worden gehouden met het wegenplan, wanneer bewegende voertuigen op de baan komen en er met een car system gewerkt gaat worden. Kortom, het is nog een aardige klus om alles goed in het geheel in te passen.

Het budget

Ook het budget is belangrijk, ofwel "hoe dik is de portemonnee". Een hele grote geautomatiseerde en gedigitaliseerde baan is mooi, maar het moet natuurlijk wel betaalbaar zijn, anders bestaat het risico dat de baan uiteindelijk maar half afgebouwd wordt (zie ook Haalbaarheid/begroting).

Op de volgende pagina's is meer informatie vinden over dit onderwerp.


Meer informatie

Encyclopedie:
Bewegende wegvoertuigen op de modelbaan.


BronnenHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 20 sep 2023 9:58 (CET)