Persoonlijke instellingen

Het schakeltableau

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Het mooiste is natuurlijk dat u de wissels en seinen vanaf de zijkant van uw baan kunt besturen. Net als de commandopost zoals de treindienstleiders van Prorail / NS hebben. Dat moet geen enkel probleem zijn!

Digitaal

Een schakeltableau kan goed in combinatie met een digitale modelspoorbaan gebruikt worden. Een aantal combinaties zijn mogelijk, bij alle combinaties rijden de treinen via een digitale centrale.

  • Schakelen via schakeltableau, analoog.
  • Schakelen via schakeltableau over LOCONET
  • Schakelen via schakeltableau over S88-bus

Schakelen via schakeltableau, analoog

Dit is de meest eenvoudige vorm. De treinen worden bestuurd met de digitale centrale en de wissels worden met schakelaars omgeschakeld. Later aansluiten op het digitale systeem is goed te doen. Het schakelen van de wissels, seinen en ontkoppelaars gebeurt op de analoge manier. De wisselaandrijvingen worden op (moment)schakelaars (schakelaars voorzien van 'maak'-contacten) aangesloten en met een standaard analoge transformator van spanning voorzien. LED's kunnen gebruikt worden om de stand van het wissel aan te geven.

Schakelen via schakeltableau over LocoNET

Het LocoNet-protocol is zo uitgebreid dat modules (onderdelen) op elkaar kunnen reageren. Dit betekent dat naast het aansturen via treinbesturingssoftware ook stand-alone gebruik zonder computer mogelijk is. Voor het instellen van de modules is een computer nodig, daarna werkt het systeem zonder computer. Via treinbesturingssoftware kunt u ook uw schakeltableau bedienen. De schakelaars en LED's van het schakeltableau worden aangesloten op de diverse Loconet-modules. Voordeel is dat alléén de datakabels en een aantal draden voor de stroomvoorziening van de LED's benodigd zijn. De wisselaandrijvingen en seinen worden via LocoNet (wissel)decoders op het digitale systeem aangesloten.

Schakelen via schakeltableau over S88-bus

Sommige treinbesturingsprogramma's, zoals bijvoorbeeld Pahasoft's Koploper, kunnen ook overweg met meldingen via terugmelders over de S88-bus. Het treinbesturingsprogramma zorgt er dan voor dat een wissel of wisselstraat geschakeld wordt. De (moment)schakelaars worden aangesloten op de S88-terugmelder. LED's voor de terugmelding van de wisselstanden dienen apart aangesloten te worden. De wisselaandrijvingen en seinen worden met een (wissel)decoder op het digitale systeem aangesloten.

Zelfbouw of kopen?

Veel fabrikanten leveren kant-en-klare oplossingen in de stijl van de oude seinhuizen. Nog steeds zijn de bekende groene Fleischmann schakelkastjes en de blauwe schakelkastjes van Märklin te krijgen. Ühlenbrock brengt tegenwoordig een compleet programma van schakeltableau's voor besturing van de modelbaan, allemaal via LocoNet.

E10.15-06.jpg E10.15-07.jpg E10.15-08.jpg
Afbeelding: E10.15-01 Afbeelding: E10.15-02 Afbeelding: E10.15-03
Schakelkastje Märklin Element schakeltableau Schakelkastje van Fleischmann
Bron: Conrad.nl Bron: Website Fleischmann.de Bron: Website Fleischmann.de

Zelfbouw

Het zelf bouwen van een schakeltableau is niet echt moeilijk. Met eenvoudige materialen is het goed zelf te maken. U kunt vrij eenvoudig met hout (bijvoorbeeld MDF), wat verf, een aantal (moment)schakelaars, LED's en weerstandjes een mooi schakeltableau bouwen.

E10.15-01.jpg   E10.15-02.jpg   E10.15-03.jpg   E10.15-04.jpg   E10.15.05.jpg
E10.15-04
Zelfbouw besturingspost modelbaan
Foto gemaakt door J. Teeuw
E10.15-05
Zelfbouw besturingspost modelbaan
Foto gemaakt door J. Teeuw
E10.15-06
Achterkant besturingspost
Foto gemaakt door J. Teeuw
E10.15-07
Meters en regelaars
Foto gemaakt door J. Teeuw
E10.15-08
LED's en schakelaars
Foto gemaakt door J. Teeuw

Bouwbeschrijving

Een bouwbeschrijving van een schakeltablau kunt u in artikel E10.15.01 Bouwbeschrijving schakeltableau vinden. Om de layout van uw baan op het schakeltableau aan te geven kunt u natuurlijk gebruik maken van bijvoorbeeld een tekenprogramma, maar het kan ook met Microsoft Excel gedaan worden. In Artikel E10.15.02 Tekenen baanlayout schakeltableau is aangegeven hoe u dat met Excel kunt doen.


Meer informatie


Gerelateerde termen: Marklin, Maerklin, MærklinHoofdpagina  Categorie-index  Index
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie