Persoonlijke instellingen

Het schakeltableau

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Met het schakeltableau kunnen wissels en seinen vanaf de zijkant van de baan worden bestuurd. Net als de commandopost zoals de treindienstleiders van Prorail / NS dat doen. Een schakeltableau kan met verschillende technieken worden gerealiseerd.

Digitaal

Een schakeltableau kan goed in combinatie met een digitale modelspoorbaan gebruikt worden. Een aantal combinaties is mogelijk, bij alle combinaties rijden de treinen via een digitale centrale.

De mogelijkheden voor het schakelen via een schakeltableau:

Schakelen via analoog schakeltableau

Dit is de meest eenvoudige vorm. De treinen worden bestuurd met de digitale centrale en de wissels worden met schakelaars omgeschakeld. Later aansluiten op het digitale systeem is goed te doen. Het schakelen van de wissels, seinen en ontkoppelrails gebeurt op analoge manier. De wisselaandrijvingen worden op (moment-)schakelaars (schakelaars voorzien van 'maak'-contacten) aangesloten en met een standaard analoge transformator van spanning voorzien. Leds kunnen gebruikt worden om de stand van het wissel aan te geven.

Schakelen via schakeltableau over LocoNet

Het LocoNetprotocol is zo uitgebreid dat modules (onderdelen) op elkaar kunnen reageren. Dit betekent dat naast het aansturen via treinbesturingssoftware ook stand-alone gebruik zonder computer mogelijk is. Voor het instellen van de modules is een computer nodig, daarna werkt het systeem zonder computer. Via treinbesturingssoftware is het schakeltableau ook te bedienen. De schakelaars en leds van het schakeltableau worden aangesloten op de diverse LocoNetmodules. Voordeel is dat alleen de datakabels en een aantal draden voor de stroomvoorziening van de leds benodigd is. De wisselaandrijvingen en seinen worden via LocoNet (wissel)decoders op het digitale systeem aangesloten.

Schakelen via schakeltableau over S88-bus

Sommige treinbesturingsprogramma's, zoals bijvoorbeeld Pahasoft's Koploper, kunnen ook overweg met meldingen via terugmelders over de S88-bus. Het treinbesturingsprogramma zorgt er dan voor dat een wissel of wisselstraat geschakeld wordt. De (moment-)schakelaars worden aangesloten op de S88-terugmelder. Leds voor de terugmelding van de wisselstanden dienen apart aangesloten te worden. De wisselaandrijvingen en seinen worden met een (wissel)decoder op het digitale systeem aangesloten.

Zelfbouw of kopen?

Veel fabrikanten leveren kant-en-klare oplossingen in de stijl van de oude seinhuizen. Nog steeds zijn de bekende groene Fleischmann schakelkastjes en de blauwe schakelkastjes van Märklin te krijgen. Ühlenbrock heeft een compleet programma van schakeltableau's voor besturing van de modelbaan, allemaal via LocoNet.

E10.15-06.jpg E10.15-07.jpg E10.15-08.jpg
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02 Afbeelding: 03
Schakelkastje Märklin Element schakeltableau Schakelkastje van Fleischmann
Bron: Conrad.nl   Bron: Website Fleischmann.de Bron: Website Fleischmann.de


Zelfbouw

Het zelf bouwen van een schakeltableau is niet echt moeilijk. Met eenvoudige materialen is het goed zelf te maken. Met hout (multiplex of MDF), wat verf, een aantal (moment-)schakelaars, leds en weerstandjes is een mooi schakeltableau te bouwen.

E10.15-01.jpg  E10.15-02.jpg  E10.15-03.jpg  E10.15-04.jpg  E10.15.05.jpg
04
Zelfbouw besturingspost
modelbaan
Foto gemaakt door Jaap Teeuw
05
Zelfbouw besturingspost
modelbaan
Foto gemaakt door Jaap Teeuw
06
Achterkant besturingspost

Foto gemaakt door Jaap Teeuw
07
Meters en regelaars

Foto gemaakt door Jaap Teeuw
08
Leds en schakelaars

Foto gemaakt door Jaap Teeuw

Bouwbeschrijving

Een bouwbeschrijving van een schakeltableau is te vinden in het artikel Bouwbeschrijving schakeltableau. Om de layout van de baan op het schakeltableau aan te geven kan een tekenprogramma worden gebruikt, maar het kan ook met bijvoorbeeld Microsoft Excel gedaan worden. In het artikel Tekenen baanlayout schakeltableau is aangegeven hoe dat kan.Meer informatie


Gerelateerde termen: Marklin, Maerklin, MærklinHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie