Persoonlijke instellingen

Kleinschalige thema's

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


De Amerikaanse layouts zien er doorgaans wat anders uit dan hun Europese tegenhangers. Het verschil zit hem vooral in het gekozen thema, het ontwerp van het baanplan en de gebruikte tinten. Onderstaande foto's geven daar een goed beeld van.

TAW-01.jpg
Afbeelding: 01
Nininat River Railroad - Branchlines and Backwoods
Foto gemaakt door: René Wolf

Duidelijk is te zien dat er heel veel aandacht besteed wordt aan (de kleinste) details. Modelspoorbanen en/of diorama's zijn eigenlijk meer kleine driedimensionale foto's. Wat rommelig van aard, een wat stoffig en verweerd uiterlijk, en nergens een uitgesproken in het oog springende kleur.

TAW-02.jpg
Afbeelding: 02
The Shop
Foto gemaakt door: Ronald Halma

Door de dominante positie van de auto en de in onze ogen belachelijk lage brandstofprijzen, leiden de Amerikaanse spoorwegen al jaren een marginaal bestaan.
Er werd (en wordt) niet of weinig geïnvesteerd in de infrastructuur, waardoor veel nutsvoorzieningen in de USA er deplorabel uitzien. Dat geldt helaas ook voor de Amerikaanse spoorwegen, het materieel, de stations en emplacementen en de onmiddellijke omgeving ervan. Vies, vuil, kapot, oud, roestig, afgebladderde verf, niet onderhouden, zijn de beelden die in ons opkomen wanneer we er door onze Nederlandse ogen naar kijken.

Het lijkt op en rond het spoor of de tijd er heeft stil gestaan. Midden in de stad Orlando (Florida) ligt tussen de wolkenkrabbers het oude station in een omgeving die veel weg heeft van een dorpje uit begin vorige eeuw.

TAW-03.jpg
Afbeelding: 03
Church Street Station (Orlando)
Bron: Wikipedia CCimage.jpg

Voor het station stond tot voor kort een oude Amerikaanse loc (een RR FRISCO 0-6-0 Switcher #3749 Locomotive). Deze is in 2010 verkocht. 's Nachts staat op datzelfde punt een goederentrein uren stil, die maar liefst drie overwegen in de directe omgeving bezet houdt. Treinen staan er stil, of rijden heel langzaam, lijkt het wel. Nu ziet het station en de omgeving in Orlando er netjes uit, maar meestentijds zien we eerder onderstaand beeld:

TAW-04.png TAW-05.png
Afbeelding: 04 Afbeelding: 05
Industrieterrein Industrieterrein
Foto gemaakt door: Carl Arendt Foto gemaakt door: Carl Arendt

Op Amerikaanse modelbanen zijn heel vaak thema's uitgewerkt die gesitueerd zijn rondom een haven, een mijn, een fabriek, graansilo's, een houtzagerij of een kleine dorpse nederzetting in de bossen of in de bergen. Het kenmerk van deze thema's is in alle gevallen de kleinschaligheid ervan. Dit heeft ook gevolgen voor de baanplannen, met doorgaans relatief weinig rails en wissels, zodat de nadruk komt te liggen op landschapsbouw en scenery. Om inspiratie op te doen, staat in het artikel "Films" een interessant filmpje uit 1947 van bijna 10 minuten over de houtwinning in Californië (zie: "Meer informatie").

Het is in de USA geen vreemd verschijnsel dat zich kleine groepjes modelspoorbouwers gevormd hebben, die gezamenlijk een baan bouwen of regelmatig samenkomen voor een rijdagje. Het gaat dan in de regel om vrij forse, rondlopende banen, waarbij grote delen verdwijnen achter de coulissen, of om modulaire banen. Daarnaast wordt in Amerika relatief vaak gebruik gemaakt van een zogenaamde "boekenplank"-baan, ook wel microlayout genoemd. Deze hebben een geringe lengte en diepte. Het zijn eigenlijk meer diorama's, waar treinen heen en weer kunnen rijden. Bovendien zijn ze veelal voorzien van een gedetailleerde achtergrondplaat, friezen en goede (indirecte) verlichting.

Veel baanplannen zijn ontworpen vanuit een voorliefde voor "rangeerbewegingen" die prima passen bij de hierboven beschreven thema's.
Zie voor een bijzondere vorm van zo'n rangeerbaan het artikel Puzzelen met modeltreinen. Op het internet zijn redelijk veel van dergelijke "Microlayouts" te vinden. Een goede bron voor de schalen 0, H0 en N is bijvoorbeeld Microlayouts for Model Railroads.

Een paar voorbeelden:

1. Starters layout Hylton (Town)

TAW-06.png TAW-07.png
Afbeelding: 06 Afbeelding: 07
Starters layout Hylton (Town) Sporenplan Starters layout Hylton (Town)
Tekening gemaakt door: Carl Arendt Tekening gemaakt door: Carl Arendt

2. Erick, Oklahoma - 1998 "The End of The Rock"

TAW-08.jpg
Afbeelding: 08
Erick, Oklahoma - 1998 "The End of The Rock"
Tekening gemaakt door: Carl Arendt en John Thomas

3. Avalon Brick Works (On30/O-16.5)

TAW-09.png TAW-10.png
Afbeelding: 09 Afbeelding: 10
Avalon Brick Works (On30/O-16.5) Avalon Brick Works (On30/O-16.5)
Tekening gemaakt door: Carl Arendt Foto gemaakt door: Carl Arendt

4. Tusydes Industrial Conglomerate, Inc.

TAW-11.png
Afbeelding: 11
Tusydes Industrial Conglomerate, Inc.
Tekening gemaakt door: Carl Arendt

5. Quaside Tramway

TAW-12.png
Afbeelding: 12
Quaside Tramway
Tekening gemaakt door: Carl Arendt

In memoriam.
De heer Carl Arendt is helaas op 4 Maart 2011 in Olympia, Washington overleden.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe websites:
Small Layouts.
Amerikaans.
Amerikaans.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 24 feb 2024 10:37 (CET)