Persoonlijke instellingen

Middengroep

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Midden groep)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: Daniel van der Ree en Hans van de Burgt


Door de golf van moderniseringen is in de 20e eeuw het zogenaamde "Los hoes" (open huis) verdwenen. Hierbij woonde en werkte men in een ongedeelde middenbeuk, met in het midden een open stookplaats. Het los hoes kwam voor in de Achterhoek en Twente.

Arnhem los hoes.jpg
Afbeelding: 01
Een los hoes in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem
Bron: wikipedia.org CCimage.jpg

Een "los hoes" had een steil dak en een houten gevel, vakwerkgevel of wolfseind. In de zijmuren waren kleine raampjes. In de zijbeuken stond het vee op stal. De stal was verdiept aangelegd. De deel was gemaakt van aangestampte leem. De zolder had in het midden een gat: het slop. Door het slop werd de oogst op de zolder gebracht. In het midden van een los hoes of aan de voorgevel was een open vuur. Dit werd gebruikt om te koken en voor de warmte. Oorspronkelijk was er geen schoorsteen; de rook verdween door het slop en de kieren in de dak naar buiten. De rook droogde de oogst op zolder en conserveerde het slachtvlees dat bovenin was opgehangen. De voorkant van een los hoes werd gebruikt als woongedeelte.

Om te voorkomen dat het rieten of strooien dak opwaaide, werd soms op de top van de puntgevel een gevelteken aangebracht. Bij een los hoes bestond dit aan het staleinde vaak uit een paar gestileerde paardenhoofden. Deze werden uitgezaagd uit de elkaar kruisende windveren. Paarden waren voor boeren een belangrijk bezit.


Meer informatie

Encyclopedie:


Bronnen
  • davdree.home.xs4all.nl/NL/home.htm Het Nederlands landschap.
  • Boerderijtypen.
  • Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland (AEN).
  • 'Duizend jaar bouwen in Nederland' (2 delen). Auteurs: S.J. Fockema Andreae, R.C. Hekker en E.H. ter Kuile. Allert de Lange, Amsterdam, 1957-1958 - Exemplaar aanwezig op universiteitsbibliotheek Leiden, signatuur: 2733 E 13-14.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 17 nov 2023 10:07 (CET)